verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Elena Stojanovska

Прекршени закони со објавувањето „уплатница“ и „партиска книшка“ на Катица Јанева

на 18. 11. 2016 | |
  Непроверени и демантирани информации за лични податоци. Фото: МЕТА  

Уплатници, партиски книшки, потписи – вистински или лажни? Јавноста може да ја интересира, но јавноста не е таа која може да пресуди

  Пишува: Елена Стојановска   Фотографијата од наводната партиска книшка од СДСМ на Катица Јанева, како и уплатницата за членство во истата партија објавени во медиумите, отворија многу прашања. Дел од прашањата се однесуваат на моралот на

Од извори блиски на „Фејсбук“…., па на национална телевизија

на 19. 08. 2016 | | sq
Статуси од социјални мрежи на национални телевизии. Фото: „Гугл“. Колаж: СПФМ  

Социјалните мрежи целосно го сменија начинот на комуникација и дадоа сосема нова димензија на комуникацијата, известувањето и на преносот на информации, а со тоа го сменија и односот на медиумите кон известувањето. Изборот на информации објавени на социјалните мрежи како приоритетен извор на информации е сè почест кај медиумите што комплетно го менува односот на публиката и на

Црвената линија на приватноста и јавниот интерес

на 1. 08. 2016 | | sq
Податоците за малолетните лица жртви на полов напад не треба да бидат објавувани дури и кога постои претпоставена согласност од нивниот родител  Фото: www.gettyimages.com, принтскрин

 

Иако во меѓународната регулатива за заштита на приватноста е вметнат принципот на „право да бидеме заборавени на интернет“, отстранувањето на податоците што се дел од вести и од прилози на медиумите е практично невозможно. Затоа, треба да се води сметка за тоа дали кога

Повредена приватност: Сензационализам од лични трагедии

на 25. 07. 2016 | |

 

Во време кога речиси сите информации се поставени на интернет, особено внимание треба да се посвети на видот и на обемот на објавените податоци за жртвите на несреќи, непогоди или болести, особено заради нивните семејства, кои со секое ново читање на овие вести повторно ги преживуваат несреќите.

  Пишува: Елена Стојановска   Начинот на информирање во случаи на несреќи, елементарни непогоди, војни, семејни трагедии, болести, судски постапки мора да биде

Додадената вредност на повредената приватност

на 1. 07. 2016 | | sq
Ни медиумите не смеат да објавуваат цела серија лични податоци. Фото: See-ming Lee    

Начинот на објавување на оваа „вест“ остава простор за претпоставка дека единствена цел на објавувањето била нарушување на угледот, јавен линч на лицата чии податоци се објавени и заплашување на другите учесници на протестот

  Пишува: Елена СТОЈАНОВА   „ПОЗНАТИ ИДЕНТИТЕТИТЕ НА УАПСЕНИТЕ: Дошол од Струга да крши во Скопје по нарачка на Заев –

Употребата на фотографии од јавни протести – контекстот е најважен

на 8. 06. 2016 | | sq
Фотографии од јавните протести – контекстот е најважен. Фото: Ванчо Џамбаски/flickr  

Како треба да се постапува при фотографирање на јавни собири и како треба да се употребуваат фотографии од јавни собири од различни извори од гледна точка на заштита на приватноста

  Пишува: Елена Стојановска   Известувањата за протестите низ фотографии, кои секојдневно ги следиме, отвораат и едно прашање кое ги засегнува сите што учествуваат на овие јавни собири

Кршење на приватноста заради политички хајки

на 25. 05. 2016 | |
Приватноста и политичките хајки. Фото: Ванчо Џамбаски/flickr  

Кој од кого бил ангажиран? На каков проект? Колкав хонорар зел? Прашања кои се во фокусот на интерес на дел од медиумите кои ги објавуваат сумите на исплатени хонорари на новинари, професори, активисти, а кои се добиени од невладини организации, фондации и од други донатори. Ниту еден од нив, пак, не го наведува изворот на информацијата, а не ги ни поставува прашањата

Јавниот интерес ја одредува јавноста за трговските друштва

на 17. 02. 2016 | |
Јавниот интерес, па анонимноста. Фото: pixabay   Воспоставувањето баланс помеѓу јавниот и приватниот интерес е клучно, а истиот се постигнува доколку се направи процена за тоа кои податоци се од суштинско значење на веста. Слободниот пристап до информации од јавен карактер е ограничен таму каде што објавувањето на лични податоци би значело повреда на приватноста на лицето чии податоци се објавени.   Пишува: Елена Стојановска   Веста за поврзаноста на

Кога е задоволен јавниот интерес, идентитетот не е важен

на 12. 02. 2016 | |
Медиумот треба да се води од важноста на податоците. Ако идентитетот не е важен, тогаш тој не се објавува. Фото: Скриншот  

Основниот концепт по кој медиумот треба да се води е „битност (важност) на информацијата“. Новинарите мораат да вршат процена дали објавувањето лични податоци што се содржани во веста е битно, односно дали и без нивното објавување ќе биде постигната целта и, конечно, дали објавувањето на личните податоци е

Известување за кривични постапки – приватноста и правото на јавноста да знае

на 27. 11. 2015 | |
Местото на злосторството – и што смее или не смее да се објави оттаму. Фото: Who is hiding? via photopin (license)  

Иако постојат бројни медиумски прилози кои можат да бидат предмет на анализа на објавување на лични податоци на лица против кои е покрената кривична постапка („Змиско око“, „Сексуални работнички“, „Случај – сериски убиец Карамарков“…), како поттик за оваа анализа од понов датум го земам прилогот за поднесувањето обвинителен

Претплатете се за најнови вести