verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Elena Stojanovska

Преземање од „Фејсбук“ за јавна објава без согласност е незаконско

на 25. 07. 2015 | | sq
  Нож в лице – преземање од „Фејсбук“. Фото: mkhmarketing, 2013   Безброј коментари и мислења предизвика една вест, објавата на фотографијата на ќерката на Зоран Заев и на локацијата на која истата е направена. Се разбира, контекстот во кој овие податоци беа објавени е политички и е во корист на „пресметката“ кој на која плажа е и колку тоа чини. Но, колку чини, всушност, објавата на фотографиите и на локацијата? Голем публицитет и ексклузивност или, пак, нарушена приватност?   Пишува: Елена Стојановска, магистер по комуникации   Разгледувајќи го конкретното однесување на медиумите што ја објавија и ја споделија оваа вест од аспект на принципите за почитување на приватноста, неизбежно е истото да се анализира од неколку агли. Пред сè,

Баланс помеѓу правото на приватност и правото на информираност

на 8. 05. 2015 | |
Скулптури со затоврени очи на јавно место. Белфаст, уметник Paddy McCann, 2003. Фото: William Murphy, 2012
Скулптури со затоврени очи на јавно место. Белфаст, уметник Пади Меккен (Paddy McCann), 2003. Фото: William Murphy, 2012  

Искуството покажува дека медиумите најчесто отстапуваат од основните начела за заштита на личните податоци заради изнесување лични податоци во поголем обем од она што е потребно за исполнување на целта, односно задоволување на јавниот интерес.

  Пишува: Елена Стојановска, магистер по комуникации   Кога станува збор за правото на приватност поставено
СТРАНА 2 of 212

Претплатете се за најнови вести