verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владимир Мирчески

Претпоставка пласирана како стопроцентна вистина

на 17. 05. 2016 | | sq

[Рецензија: ФОТО: Жените од ВМРО – ДПМНЕ ја чистат Триумфалната порта од Шарената револуција]

  Нема извори, нема докази, само претпоставки, а врз основа на нив не може да се гради веродостоен новинарски текст. Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Жените од ВМРО – ДПМНЕ ја чистат Триумфалната порта од Шарената револуција  Датум и време на објавување: 11.05.2016,  13:18  Датум на рецензирање: 13.05.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 ОД НАГАЃАЊЕ ДО УЛТРАЦВРСТА ФОРМУЛАЦИЈА

Нагаѓа:

Претпоставува, се досетува, се обидува да открие, да дознае без доволно податоци. Во текстовите што се стремат да ги задоволат професионалните стандарди, не треба да се нагаѓа. Зашто според дефиницијата (Дигитален речник на македонски јазик), тоа претставува обид нешто да се дознае, ама без доволно информации. Во конкретниот

Умилкувачка објава

на 16. 05. 2016 | |

[Рецензија: Работи, но знае и да се забавува: Груевски во ноќен живот со пријателите и соработниците (ФОТО)]

  Додворувачки текст, со јасна нота на глорификација на лидерот на владејачката партија. Четиво кое нема речиси никаква информативна вредност, ама затоа книжи поени во партискиот центар за комуникации зашто ја одработува неговата работа. Ова е промотивен материјал кој треба на јавноста да ѝ ја долови „човечката страна“ на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, кој ем многу работи, ем знае и да се забавува. Ептен умилкувачки, што изгледа дури лигаво.
Линк до оригиналниот напис: Работи, но знае и да се забавува: Груевски во ноќен живот со пријателите и соработниците (ФОТО) Датум и време на објавување: 14.05.2016 14:22 Датум на рецензирање: 15.05.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

Извештајот на МКГ низ диоптријата на власта

на 9. 05. 2016 | | sq

 

[Рецензија: ИЦГ: МАКЕДОНИЈА ЈА ОЧЕКУВА СТРАШНА ВОЈНА, СОСТОЈБАТА СЕ ВЛОШУВА, А СЕ ПЛАНИРА И…]

  Имаме невистина, манипулација, таблоидство, хиперболизација… Класично спин-четиво напишано во хаос-стил.  Линк до оригиналниот напис: ИЦГ: МАКЕДОНИЈА ЈА ОЧЕКУВА СТРАШНА ВОЈНА, СОСТОЈБАТА СЕ ВЛОШУВА, А СЕ ПЛАНИРА И… Датум и време на објавување: 03.05.2016 20:08  Датум на рецензирање: 08.05.2016 Рецензент: Владимир Мирчески    

СПИН, МАНИПУЛАЦИЈА, НЕВИСТИНА

Точно е дека Меѓународната кризна група ја позиционираше Македонија меѓу држави со влошена состојба. Точно е дека земјава се најде во друштво со држави како Авганистан, Сирија, Ирак, Гамбија… Тука некаде завршува вистинитоста на четивото за потоа да почнат да се редат манипулациите од типот: „ИЦГ: Македонија ја очекува страшна војна, состојбата се влошува, а се планира и…“

Груевски и земјоделството

на 6. 05. 2016 | |

[Рецензија: Додека опозицијата се занимава со деструкција, за три недели Груевски промовираше 5 мега проекти во земјоделието]

  Ова е партиска реклама од А до Ш. Терање предизборна кампања, нарачка за „билдање“ на контото со гласови на власта. Безмалку, идолопоклонство кон шефот на владејачката структура… Линк до оригиналниот напис: Додека опозицијата се занимава со деструкција, за три недели Груевски промовираше 5 мега проекти во земјоделието  Датум и време на објавување: 01.05.2016  13:34  Датум на рецензирање: 03.05.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

ПРОДОЛЖЕНА РАКА НА ПАРТИСКОТО ГЛАСИЛО

„Известувањето од политичките процеси, особено од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти“, вели член 14 од Кодексот на новинарите. Токму овој член од новинарскиот Кодекс

Сосила демонстрантите ги прават непатриоти

на 4. 05. 2016 | | sq
[Рецензија: Протестите откажани: Километарски колони на граница кон Грција (ФОТО)] Малициозност и тенденциозност. Текстот сака, ама во полузавиена форма, да каже дека, ете, демонстрантите не се на улиците зашто решиле да заминат на продолжен викенд – и тоа баш во Грција. Се праќа порака дека тие што протестираат за доброто на земјата, одат кај јужниот ни сосед.   Линк до оригиналниот напис: Протестите откажани: Километарски колони на граница кон Грција (ФОТО) Датум и време на објавување: 29.04.2016  13:28 Датум на рецензирање: 30.04.2016 Рецензент: Владимир Мирчески     НЕПАТРИОТИ НИЕДНИ!!!  Напис од серијалот „наши и ваши“. „Нашите“ се „патриотите“, „вашите“ се „непатриотите“. Овие вториве, според тоа како ни се раскажува, се растрчале велигденските празници непатриотски да ги поминат во Грција. Но, тука не

Црното не станува секогаш бело

на 3. 05. 2016 | |
[Рецензија: Нема дилеми: Избирачкиот список може да гарантира веродостојни и кредибилни избори]   Наслов по теркот на народната „Прле пред магаре“. Има дилеми и тоа многу околу избирачкиот список, ама овој текст како да не сака да ги види.
Линк до оригиналниот напис: Нема дилеми: Избирачкиот список може да гарантира веродостојни и кредибилни избори  Датум и време на објавување: 26.04.2016 22:59  Датум на рецензирање: 28.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    НЕКОЈ НЕ САКА ДА ГИ ВИДИ ДИЛЕМИТЕ Релативизирање и симплификација… Што друго да се каже за текст кој преку насловната конструкција сака да ја изврти фактичката ситуација наопаку и од црното да направи бело. Знаејќи дека насловот е тоа што се врежува кај читателите, се пласира една „розова“ формулација за состојбата во

Портокалов памфлет обландиран во вест

на 27. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: Дали од „Сојузот на борците на Македонија“ се свесни КОГО и ШТО поддржуваат?]

  Обоено коментаторство камуфлирано во вест. Неприфатливо мешање на жанрови и заведување на публиката дека ѝ се нуди чиста информација, а всушност се пласира став што недвосмислено кореспондира со оној на извесна партија. Погодете која! Линк до оригиналниот напис: Дали од „Сојузот на борците на Македонија“ се свесни КОГО и ШТО поддржуваат? Датум и време на објавување: 25.04.2016 08:37 Датум на рецензирање: 26.04.2016 Рецензент: Владимир Мирчески   

ИЗМЕШАНИ ЛОНЧИЊА

Целта на текстот е јасна – да се упати јавна осуда за чинот на поддршка на Сојузот на борците за протестите што две седмици траат во земјата. Тоа што не можела да го направи партијата, го сторил овој

Експерт за сè!

на 26. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: Одложувањето на изборите не донесе ништо освен продлабочување на кризата во Македонија]

  МНОЖИНА: Форма кај менливите зборови што означува повеќе од едно лице, предмет или поим. Оттука, еден „експерт“ не може да претставува  „експерти“, зашто од погоре наведеното произлегува дека таквото мешање на множина и на еднина не е во духот на македонскиот стандарден јазик. Тоа е само еден аспект од проблематичноста на текстот. Не помал недостаток е изборот на соговорникот што се квлаификува како експерт.  Линк до оригиналниот напис: Одложувањето на изборите не донесе ништо освен продлабочување на кризата во Македонија  Датум и време на објавување: 20.04.2016 17:35  Датум на рецензирање: 25.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 БЛИКА ОД ПРИСТРАСНОСТ

 Прва сервис-грешка:
  1. Ако се вели дека сте „набавиле“ мислења

Текст со партиска диоптија

на 25. 04. 2016 | | sq
 

[Рецензија: Заев бега од преговори, СДСМ и СОРОС сакаат ескалација на кризата]

  Површно, паушално и коментаторско – тоа се карактеристиките на овој материјал кој, очигледно, сака на исклучително сложената ситуација да ѝ  даде едно несоодветно поедноставување и обележување на виновникот, притоа искривувајќи ја реалната слика за состојбата. Би кажале – напис пишуван низ партиски очила.  Линк до оригиналниот напис: Заев бега од преговори, СДСМ и СОРОС сакаат ескалација на кризата  Датум и време на објавување: 20.04.2016  14:08   Датум на рецензирање: 24.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 УПРОПАСТЕНА  ВЕСТ

Имаме три параграфа, два од нив коректни, ама третиот (заклучокот) – не. Со само една реченица, урнисан е текст што можел да помине како куса, ама солидна информација. Од оваа последна реченица

Нема равенство меѓу урбаниот вандализам и пустошот на ИД

на 19. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: ИСИС уништуваше спомен обележја во Палмира, Зоран Заев во Скопје (ФОТО)]

  Бесрамен спин. Медиумска пропаганда и обид за изедначување на случаи на урбан вандализам во Скопје, со неповратно уништување на бесценети историски артефакти во Сирија. Линк до оригиналниот напис: ИСИС уништуваше спомен обележја во Палмира, Зоран Заев во Скопје (ФОТО) Датум и време на објавување: 17.04.2016,  14:02 Датум на рецензирање: 18.04.2016 Рецензент: Владимир Мирчески  

СПИН И ПРОПАГАНДА

Медиумската спин-машина „уфрли“ во повисока брзина – протестите во Скопје против чинот на групно помилување, како и случаите на нагрдување на дел од објектите од „Скопје 2014“, почна да ги споредува со цивилизациското безумие на Исламската држава, која зад себе остава пустош, уништувајќи историско наследство што му припаѓа на човештвото. Ова

Претплатете се за најнови вести