verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владимир Мирчески

Напад со сите оружја

на 21. 03. 2016 | | sq

[Рецензија: ЗНМ и синдикатот му отвораат нов пат на Заев за бегство од избори]

Долго време, во медиумскиот простор, сите што мислат поинаку од дискурсот наметнат од владејачката елита, инаку со дебел 10-годишен стаж на управување, за кое било прашање, се прогласуваат или за сдсмовци или, по новата терминологија „кодифицирана“ во Центарот, за т.н. соросиди. Од тој аспект, ова четиво не нè просветлува ниту, пак, кажува нешто ново. Се вергла една позната приказна која, покрај оцрнувањата и етикетирањата на одредени личности и организации, во својата срж, како и широка лепеза речиси идентични написи, го има семето на поделба – на ваши и на наши. Ептен неубаво, би рекле.   Линк до оригиналниот напис: ЗНМ и синдикатот му отвораат нов пат на

Да се „убие“ гласникот на лошата вест!

на 16. 03. 2016 | |
 

[Рецензија: Алексов со нова задача од Заев за смислување на алиби за бегство од изборите]

  Ова е уште едно во низата клеветнички четива, кое се фокусира исклучиво на една личност наместо на проблемот. Имаме обид за дефокусирање на јавноста на која намерно не ѝ  се нуди општата, генералната слика за ситуацијата со избирачкиот список, туку ѝ се продава приказна за наводна ваква или онаква поврзаност на опозицијата, со луѓе од невладиниот сектор кои имаат допирна точка со изборниот процес. Без дилеми, спин! Линк до оригиналниот напис: Алексов со нова задача од Заев за смислување на алиби за бегство од изборите Датум и време на објавување: 12.03.2016 15:54  Датум на рецензирање: 15.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 СПИН-ТЕЗИ

Имаме нови обвинувања

Партиски став и новинарски текст, не е исто

на 14. 03. 2016 | | sq

[Рецензии: Медиумите блиски до СДСМ, а финасирани од Сорос не ја кажуваат вистината]

  Текст со неавторска содржина „крунисан“ со авторски наслов. Станува збор за непринципиелен микс на чисто партиско соопштение со, повеќе или помалку, новинарски искована насловна конструкција.  Линк до оригиналниот напис: Медиумите блиски до СДСМ, а финасирани од Сорос не ја кажуваат вистината Датум и време на објавување: 09.03.2016 13:10 Датум на рецензирање: 10.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 ПАРТИСКО СООПШТЕНИЕ СО АВТОРСКИ НАСЛОВ

Имаме партиско соопштение безмалку пренесено од А до Ш, без каква било вистинска новинарска интервенција. Во ред, би можело да помине така, ако, пред сè, насловот бил поинаку конструиран. Попрецизно, формулиран е како да е наод, заклучок на тој што го пишувал текстот, демек е резултат

Оцрнувачки текст

на 9. 03. 2016 | |

[Рецензија: Се чисти канцерот, Шеќеринска заминува од СДСМ – во Белград?]

  Валкано четиво, во кое имаме мешање на приватниот и на професионалниот живот на една опозициска политичарка. Написот е политички мотивиран за да се дискредитира заменик-претседателката на СДСМ.  Линк до оригиналниот напис: Се чисти канцерот, Шеќеринска заминува од СДСМ – во Белград?  Датум и време на објавување: 06.03.2016  Датум на рецензирање: 07.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

РЕЦИКЛИРАЊЕ

Неразбирлива е потребата од таквиот степен на навреди изречени на адреса на вториот човек на СДСМ.  Навистина, треба многу отсуство на професионалност, култура, а и на домашно воспитување во „медиумски“ текст некого да наречете канцер. „Се чисти канцерот, Шеќеринска заминува од СДСМ – во Белград?“ Едно е низ аргументи, бројки, факти да

Медиумски фитил за партиско „буре барут“

на 8. 03. 2016 | |

[Рецензија: Дивеење и хаос по примерот на Зоран Заев (ФОТО)]

  Опасен и исклучително манипулативен текст. Се споредуваат два сосема различни настани и се „бојат“ со иста боја за добиениот колорит да биде многу подбуцнувачки. Четиво наменето за дополнително вжештување на страстите кај одредени кругови во двете најголеми заедници во земјава.  Линк до оригиналниот напис: Дивеење и хаос по примерот на Зоран Заев (ФОТО)  Датум и време на објавување: 03.03.2016 23:48  Датум на рецензирање: 05.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

СПИН-КОМПАРАЦИЈА

Имаме спин-компарација која несомнено игра на етничка карта, правејќи некакво изедначување меѓу неколкумесечните протести на опозицијата пред Владата и последниот собир на владејачката ДУИ против изградбата на крст во скопски Бутел. Колку за коректност, мора да се наведат факти кои

Прилог на стаклени нозе

на 7. 03. 2016 | |

[Aнкета: Jанева да се однесува како обвинител а не како партиско тело]

  Имаме генерализација, извлекување општ заклучок од многу слаби, тенки извори и затоа конечниот резултат – тврдењето дека граѓаните се незадоволни од работата на специјалната обвинителка е на стаклени нозе.  Линк до оригиналниот напис: Aнкета: Jанева да се однесува како обвинител а не како партиско тело  Датум и време на објавување: 01.03.2016 18:18  Датум на рецензирање: 03.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

ЧЕТИРИ АНКЕТИРАНИ ≠ СИТЕ ГРАЃАНИ

Vox populi, интервјуирање граѓани на улица или кај нас одомаќинето како анкета, е вообичаена и прифатена алатка, особено во телевизиското новинарство. Во ред, во овој текст ни се нуди такво „испитување на мислењето на луѓето“ за работата на специјалната јавна обвинителка. Но, штосот

Јахта на тркала!

на 3. 03. 2016 | | sq
 

[Рецензија: Дали е ова јахтата на Шеќеринска?]

  Текстот прави катастрофално промашување. Кажано со фудбалски жаргон – наместо пенал, шутира од офсајд. Написот е со „вродена маана“, заборавено е да се приложи крунскиот фотодоказ за наводната „јахта“ на вториот човек на опозицијата и наместо него „залепена“ е фотографија од камп-приколка. Резултатот е хумористичен, како што констатираат и читателите во коментарите под статијата.  Линк до оригиналниот напис: Дали е ова јахтата на Шеќеринска?  Датум и време на објавување: 28.02.2016 13:27  Датум на рецензирање: 01.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески   

УТНАТА ФОТОГРАФИЈА

Имаме материјал што требало да се приклучи на јатото текстови за тоа дека во хангар во една скопска населба е паркиран глисер, за кој се тврди дека е сопственост на Радмила

Обландирана партиска пропаганда

на 1. 03. 2016 | |
 

[Рецензија: Агресија и деструкција: Притисоците врз Судот се стил на однесување на СДСМ низ годините]

  Текст со формула 3Н+3П, или невистинито, необјективно, непрофесионално и пристрасно, површно, паушално. Ова е информативен кошмар. Линк до оригиналниот напис: Агресија и деструкција: Притисоците врз Судот се стил на однесување на СДСМ низ годините Датум и време на објавување: 26.02.2016,   15:27 Датум на рецензирање: 29.02.2016 Рецензент: Владимир Мирчески  

3Н + 3П

 Неразбирлива, а воедно и неподнослива е леснотијата со која надвор од сите стандарди на професијата, се пласираат текстови како овој, „обландирајќи“ ги за јавноста како демек информативни. За жал, во нив информацијата е последното нешто за сметка на пропагандата од типот „Илјада пати повторена лага станува вистина“. Намерата е, на некоректен начин,

Без трошка новинарски сомнеж

на 26. 02. 2016 | |


[Рецензија: Четирите уверувања од претставниците на ЕУ и САД]

  Зошто рецензија? Затоа што изјава на домашен политичар, со која се карактеризира однесувањето на меѓународната заедница во наредниот период, на публиката ѝ е презентирана безмалку како апсолутна вистина, наспроти јавните настапи на истите тие дипломати кои велат нешто сосема друго.  Линк до оригиналниот напис: Четирите уверувања од претставниците на ЕУ и САД  Датум и време на објавување: 24.02.2016, 12:37 Датум на рецензирање: 25.02.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

КОПИРАЊЕ НА ГОВОР НА ПОЛИТИЧАР

Во овој текст не е покажано ниту трошка новинарски сомнеж во точноста на изјавата на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, дадена во раните утрински часови непосредно по одлуката за одложување на распуштањето на парламентот и поместување на датумот за предвремени

Вест ли е, партиско соопштение ли е?

на 24. 02. 2016 | |
 

 [Рецензија: Зошто СДСМ бега од избори?]

  Четивото што го рецензираме е со симптоми на подвоена личност – се претставува и си верува дека е вест, а всушност е партиски билтен. Користејќи го речиси истиот јазик како и една од партиите за кои се зборува во текстот, направена е повреда на етичките правила за непристрасност при известување за политички натпревар во предизборен период. Освен тоа, го нема ни основниот услов – втора страна, чии ставови ниту ги има во текстот, ниту е направен обид да се побараат. Ако, пак, се сакало да се прикаже како анализа или коментар, тоа требало јасно да биде назначено, а не да се објавува како вест.  Линк до оригиналниот напис: Зошто СДСМ бега од

Претплатете се за најнови вести