verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владимир Мирчески

Потпалувачка фотографија

на 18. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: За вечерва најавени масовни протести пред седиштето на СДСМ]

  Материјалот е проблематичен од неколку аспекти, меѓу кои, пред сè, се истакнува употребената фотографија. Потпалувачка „фотка“, за веќе и онака експлозивната ситуација.  Линк до оригиналниот напис: За вечерва најавени масовни протести пред седиштето на СДСМ  Датум и време на објавување: 12.04.2016 20:32  Датум на рецензирање: 15.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

КОЈ ПОСАКУВА НАСИЛСТВО?

 Намерен, а недозволен потег! Кажано со фудбалски жаргон, заслужува црвен картон. Се објавува информација дека се подготвуваат протести пред седиштето на опозицијата и се илустрира со фотографија, на која се прикажани  припадници на МВР како разбиваат насилни нереди со запалени контејнери покрај нив. Случајно? Не, воопшто не е за верување! Можам да се обложам дека намерно

Дегутантно жолтило

на 14. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: Дали Филип Петровски навечер во Архивот носи млади вмровки на третмани???]

  Објава што се сведува на префиксот „не“. Непроверен, неиздржан, несоодветен, непрофесионален, недоличен и, секако, неновинарски напис.  Линк до оригиналниот напис: Дали Филип Петровски навечер во Архивот носи млади вмровки на третмани???  Датум и време на објавување: 08.04.2016  Датум на рецензирање: 12.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

НЕПРОФЕСИОНАЛНО, НЕДОЛИЧНО, НЕНОВИНАРСКИ

Рекла-кажала е слаба фраза за да се опише оваа медиумска содржина. Повеќе наликува на личен анимозитет, несоодветно канализиран во нешто што требало да изгледа како новинарски производ, ама завршило како таблоидно блуење. Навистина, мерењето нечија машкост, и тоа описно, во сантиметри, ама баш ич не е критериум што треба да задоволи кое било четиво. Јавните пресметки од ваков тип,

Експертски славопојки: 3-0 за владејачката партија

на 12. 04. 2016 | |

[Рецензија: Експертите анализираат: ВМРО-ДПМНЕ ја доби довербата на народот, а СДСМ добива само ако не излезе на избори]

  Што се добива кога ќе се измешаат анкета спроведена од институт во „крвно сродство“ со владејачката партија и „експертски“ мислења од луѓе кои или се дел или се блиску поврзани со владејачката партија? Нормално, славопојка за власта.  Линк до оригиналниот напис: Експертите анализираат: ВМРО-ДПМНЕ ја доби довербата на народот, а СДСМ добива само ако не излезе на избори Датум и време на објавување: 09.04.2016, 17:57  Датум на рецензирање: 10.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 ФАЛБИ, ФАЛБИ И САМО ФАЛБИ

Фабричка маана и тоа непоправлива. Дефектот не го отстранува ниту „сериско отповикување од производителот“. Едноставно кажано, едностраноста и пристрасноста се толку навлезени во сржта

Таблоидно четиво со политички шмек

на 11. 04. 2016 | |

[Рецензија: ФАТЕНИ НА ДЕЛО БИЉАНА БРИШКОВСКА И ИВИЦА СТЕФАНОВСКИ]

  Крајно неновинарски пристап – пласирање „жешка“ информација на некредибилен и ептен озборувачки начин. Електронска варијанта на „Радио Милева“.  Линк до оригиналниот напис: ФАТЕНИ НА ДЕЛО БИЉАНА БРИШКОВСКА И ИВИЦА СТЕФАНОВСКИ  Датум и време на објавување: 02.04.2016  Датум на рецензирање: 06.04.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    ТЕКСТ А ЛА „РАДИО МИЛЕВА“ Можеби е вистинито, можеби не. Што друго да се каже за жолто, дури и повеќе од таблоидско четиво, ама со политички шмек. Начинот на кој се раскажува за средба меѓу заменик-министерката за правда и судија од Основниот суд Скопје 1 е толку некредибилен и неуверлив што повеќе го доловува ефектот на смешка отколку на информација за верување. Двајцата, според изнесеното, се нашле

Политичка нарачка со холивудско сценарио

на 1. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: Горан Груевски утрово сам се појавил во Судот – СЈО повторно во Холивуд]

  Непознавање на процедура, поради што се влече погрешна теза (по сè изгледа намерно), од што, пак, произлегува дезинформација на јавноста. Се обвинува Специјалното јавно обвинителство дека „политички одработува“ во случајот „Тврдина“, конкретно делот за потрагата по началникот на Петтата управа во МВР. Ама, недостигот од аргументи упатува на тоа дека, најверојатно, тој што медиумски обвинува за функционирање по политички наредби, како самиот да одработува по политички диктат. Линк до оригиналниот напис: Горан Груевски утрово сам се појавил во Судот – СЈО повторно во Холивуд Датум и време на објавување: 30.03.2016, 11:25 Датум на рецензирање: 31.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 АКО БАБА ЛАЖЕ, РОГ НЕ ЛАЖЕ

 „СЈО

Спинувано четиво со изместен фокус

на 30. 03. 2016 | | sq

[Рецензија: Фатиме Фетаи со порака: Сите што го продаваат името ќе бидат заштитени од Катица Јанева и Заев]

  Текст како дојден од друг универзум, најверојатно од некоја паралелна димензија во која сомневањата на едно обвинителство за полициско пречекорување на овластувањата, несоодветна употреба на сила и за политички реваншизам на високи државно-полициски функционери за некого не „држат вода“ поради профилот на жртвата која се карактеризира како „предавник на името“. Оттука, проценето е дека главната порака од прес-конференцијата на Специјалното јавно обвинителство на која беше обелоденета истражна постапка за предметот „Тортура“ – апсењето на Љубе Бошкоски пред 5 години, е дека сите што го продавале името ќе бидат заштитени од Катица Јанева. Изгледа дека спинот е главното „новинарско“ оружје во таа

Како кликнувањата ја „убиваат“ вистината

на 29. 03. 2016 | | sq

[Рецензија: Северна Кореја ја нападна Јужна Кореја]

  „Кликнувања ли се кликнувања, (не)новинарски маки големи“…..  Линк до оригиналниот напис: Северна Кореја ја нападна Јужна Кореја  Датум и време на објавување: 25.03.2016,  23:00  Датум на рецензирање: 27.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

 НЕТОЧЕН НАСЛОВ

Манипулација, не по грешка, туку очигледно намерна. Се пласира ептен „бомба-вест“ во насловната конструкција, која нема врска со вистинитата ситуација. Јасна била целта – преку „продавањето“ ветер и магла да се привлечат „кликнувања“ за информација од светот, која вообичаено не би имала многу домашна публика. Затоа, злоупотребен е реален настан и од него е направен циркус – објавена е неточена вест. Значи Северна Кореја не ја нападнала Јужна Кореја, туку извршила вежба за такво можно сценарио во кое целта

Политички памфлет за отстрел, маскиран во напис

на 28. 03. 2016 | |
[Рецензија: Јанева и Заев одработуваат за Грците и радикалните Албанци]   Новинарскиот текст што е предмет на оваа рецензија е пример за тоа што се случува кога новинарскиот текст ќе се замени со партиско соопштение, кога информирањето ќе биде засенето од мегафонството, кога професионалните стандарди ќе потклекнат пред политичката сила. Станува збор за производ на намера да се оцрни специјалната обвинителка така што без докази ќе се стави во контекст на политичко дејствување.
Линк до оригиналниот напис: Јанева и Заев одработуваат за Грците и радикалните Албанци  Датум и време на објавување: 23.03.2016  11:44  Датум на рецензирање: 24.03.2014  Рецензент: Владимир Мирчески   МЕДИУМСКА ЕГЗЕКУЦИЈА ВО ЕДЕН ЧИН – ЕМ ОБВИНЕНИЕ, ЕМ ПРЕСУДА Со оваа рецензија ниту браниме некого ниту дообјаснуваме нечии изјави.

Провладин афирматор – експерт за сè

на 23. 03. 2016 | | sq

[Рецензија: ЕКСПЕРТИ ЗА ОТЧЕТОТ НА ВМРО-ДПМНЕ: Ваквиот потег е врв на транспарентност кон граѓаните]

  Како што „една ластовичка пролет не носи“, така и мислење на еден човек не значи и генерална и апсолутна експертиза за одредено прашање. Во случајов, ни се нуди текст што најавува експерти, а, всушност, сервира само една позиција и тоа на личност која во јавноста е позната како ревносен афирматор на политиките на актуелната власт и на потезите на шефот на владејачката партија.  Линк до оригиналниот напис: ЕКСПЕРТИ ЗА ОТЧЕТОТ НА ВМРО-ДПМНЕ: Ваквиот потег е врв на транспарентност кон граѓаните  Датум и време на објавување: 21.3.2016 , 12:38  Датум на рецензирање: 23.03.2016 Рецензент: Владимир Мирчески  

ЕДНА ЛСТОВИЧКА ПРОЛЕТ НЕ НОСИ!

Овој текст очигледно е изнедрен

Ред изјава, ред прераскажана изјава од Груевски

на 22. 03. 2016 | |

[Рецензија: Разликата е над 3.500 проекти на ВМРО-ДПМНЕ наспроти деструкцијата на СДСМ]

  Еднострано, еднострано, еднострано… А, да и сервилност до немај-каде!  Линк до оригиналниот напис: Разликата е над 3.500 проекти на ВМРО-ДПМНЕ наспроти деструкцијата на СДСМ  Датум и време на објавување: 21.03.2016  10:24  Датум на рецензирање: 21.03.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

ГРОМОГЛАСЕН АПЛАУЗ ЗА ОТЧЕТОТ НА ВМРО-ДПМНЕ

 Четивово е тешко за варење, што поради фалбаџиската содржина, што поради неновинарскиот пристап без грам професионална опсервација, што поради пристрасноста, што поради несоодветните и неизградени коментари… Обидот е  да се сублимира (читај пофали), маратонскиот отчет на владејачката ВМРО-ДПМНЕ за сработеното во изминатите години. Може да се најде разбирање за тој што си го организирал настанот самиот себеси да си дели суперлативи, ама не

Претплатете се за најнови вести