verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владимир Мирчески

ВМРО-МВРО фалба и напад на критичарите

на 14. 07. 2016 | |
 

[Рецензија:  Командир-комита: вака се колнеа патриотите дека ќе ја бранат Македонија]

  Полицаец ги „измешал брзините“, па побркал што е во доменот на професионалното, а што на приватното. Ај што тој го сторил и јавно го објавил тоа, туку чинот е глорифициран од дел од медиумите, кои дотичниот дури и го крстија командир-комита. Дали е ова тоа ВМРО-МВРО за кое слушавме во изминатиот период?!     Линк до оригиналниот напис: Командир-комита: вака се колнеа патриотите дека ќе ја бранат Македонија Датум и време на објавување: 13.07.2016  11:57 Датум на рецензирање: 13.07.2016 Рецензент: Владимир Мирчески     КОМАНДИРОТ-КОМИТА ГИ „ПОБРКА“ МВР И ВМРО Во домашното општествено-политичко реално шоу недостигаше уште ова – „полицаец суперѕвезда“, од провладините медиуми карактеризиран како командир-комита. За плус

Бременоста како „директор“

на 13. 07. 2016 | | sq

[Рецензија: Бременост, завчера избрка од работа 10 текстилни работнички]

    Несреќна формулација што довела до несреќен наслов и до утка од семантичка гледна точка, која, пак, на целиот текст му дава поинаков лик.   Линк до оригиналниот напис: Бременост, завчера избрка од работа 10 текстилни работнички  Датум и време на објавување: 08.07.2016  Датум на рецензирање: 12.07.2016  Рецензент: Владимир Мирчески     РАБОТОДАВЦИ, А НЕ БРЕМЕНОСТ, БРКААТ РАБОТНИЦИ   Семантика: (едн.) семантиката Вид збор: Именка, женски род Дел од лингвистиката што се занимава со проучување на значењето на зборовите и на изразите.   Лошо срочена реченица која резултира со информација што докрај не е точна. Најверојатно се сакало да се каже дека извесен работодавец, поради фактот дека биле бремени, решил да отпушти 10 работнички. Значи,

Накриво насаден текст, а згора и плагијат!

на 11. 07. 2016 | | sq
   

[Рецензија: Студентскиот пленум дезинформира- седница на Сенат нема да има]

  Накриво насаден текст: настрана што содржински е исклучително проблематичен, туку е и очигледно 100 проценти преземен напис, а тоа никаде не е наведено. Значи, плагијат.     Линк до оригиналниот напис: Студентскиот пленум дезинформира- седница на Сенат нема да има  Датум и време на објавување: 05.07.2016 21:18  Датум на рецензирање: 08.07.2016  Рецензент: Владимир Мирчески     ЕМ ПАРТИСКИ СПИН, ЕМ ПЛАГИЈАТОРСКИ „ТРУД“ Кажавме, имаме работа со материјал со два клучна проблеми: содржински и плагијаторски. Но, да почнеме со ред… Повторно гледаме случај на обележување и на делење квалификации. Притоа, секако, се запазува „принципот на неаргументираност“. Се вели дека „Студентскиот пленум“ е „продолжена рака“ на СДСМ, што е

Извитоперување на вистината

на 6. 07. 2016 | |
 

[Рецензија: ФОТО: Штетите направени во СПУКМ од ордите на СДСМ]

  Невидена манипулација. Текст што изобилува со целосно извртување на фактите и на реалната ситуација на терен, при што пласира верзија на настаните која наликува како да е правена во центарот за комуникации на владејачката партија.  Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Штетите направени во СПУКМ од ордите на СДСМ  Датум и време на објавување: 01.07.2016  13:24  Датум на рецензирање: 02.07.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

ЖРТВИТЕ ПРИКАЖАНИ КАКО ВИНОВНИЦИ

Вистинитоста не постои во овој напис. Поточно, изнесеното не можело да биде подалеку од вистината. Станува збор за целосно извртување на настаните поврзани со изборите за лидер на СПУКМ. Обидот е жртвите, во овој случај демократскиот процес и членовите на „Студентски

Гледање во кристална кугла

на 1. 07. 2016 | |

[Рецензија: ЌЕ ПАДНЕ ЛИ ЕДЕН ПРИТВОР ЗА ЗАЕВ: Или Судот ќе продолжи да се лигави пред странските амбасадори?]

  Во отсуство на веродостојни информации поткрепени од соодветни извори, текстот се занимава со шпекулации и со крајно непотврдени сознанија кои повеќе наликуваат на „гледање во кристална кугла“ отколку на вистинско новинарско четиво. Тезите се, во најмала рака, лабави, од правен аспект се мешаат „баби и жаби“… Впечатокот е дека станува збор за нечија внатрешна нервоза што, ете, избила на површина во форма на напис, некаков си.  Линк до оригиналниот напис: ЌЕ ПАДНЕ ЛИ ЕДЕН ПРИТВОР ЗА ЗАЕВ: Или Судот ќе продолжи да се лигави пред странските амбасадори? Датум и време на објавување: 29.06.2016 Датум на рецензирање: 30.06.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

СИЛЕН

Празни зборови и етикети

на 30. 06. 2016 | | sq
 

[Рецензија: Сдсмовската творба Студентски пленум повикува на кривично дело спречување на избори]

  „Продолжување на политичката борба со медиумски средства“ – тоа е наједноставниот начин да се опише овој текст кој има клеветничка, етикетирачка и несомнено пристрасна нота.  Линк до оригиналниот напис: Сдсмовската творба Студентски пленум повикува на кривично дело спречување на избори Датум и време на објавување: 28.06.2016 19:45 Датум на рецензирање: 29.06.2016 Рецензент: Владимир Мирчески  

ЕПИТЕТИ МНОГУ, АРГУМЕНТИ ИЧ

Сè што некому во врвните кругови на власта не му се допаѓа во државава, мора или да е сдсмовска или соросоидна творба. Нема шанси одредена организација, собир, па дури и дружба, кои имаат отпор кон владините политики, да биде независна иницијатива, граѓанска акција која јавно го искажува незадоволството

„Пофалба на глупоста“

на 28. 06. 2016 | | sq

[Рецензија: Јанкулоска до Гарет: Сега шу праиме?]

  Детската игра на искусна политичарка и тоа за исклучително сериозна тема, обработена е крајно непрофесионално, пристрасно и шпекулантски. Наместо од новинарска гледна точка критички да се анализира нејзиниот несоодветен потег, овде имаме некакво си воздигнување и идеализирање, а притоа уште се делат и непоткрепени коментари.  Линк до оригиналниот напис: Јанкулоска до Гарет: Сега шу праиме? Датум и време на објавување: 24.06.2016 14:06 Датум на рецензирање: 27.06.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

ВООДУШЕВУВАЊЕ НА НЕДИПОЛОМАТСКИОТ ТВИТ

Смешка од напис. Како поинаку да се карактеризира текст во кој се искажува воодушевување на недипломатскиот, нискиот и тенденциозниот твит на Гордана Јанкуловска, ексминистерка за внатрешни работи и актуелен член на извршниот комитет на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, по објавувањето

Неточна информација

на 27. 06. 2016 | | sq
   

[Рецензија: ПРОВОКАТОРОТ ОСЛОБОДЕН: Богоевски пуштен од полициска станица со кривична пријава!]

  Четиво што го карактеризираат два типа „фабрички фелери“. Првиот е од професионален карактер, како невистинитост, непрециозност. Вториот, пак, е од непрофесионална природа, односно станува збор за употреба на „недозволени средства“ за еден кредибилен медиумски материјал, како што се подбуцнување, навивање, стигматизирање.  Линк до оригиналниот напис: ПРОВОКАТОРОТ ОСЛОБОДЕН: Богоевски пуштен од полициска станица со кривична пријава!  Датум и време на објавување: 19.06.2016  Датум на рецензирање: 23.06.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

ПОДБУЦНУВАЊЕ, НАВИВАЊЕ, СТИГМАТИЗИРАЊЕ

Кажавме дека текстот има сериозни проблеми во делот на вистинитоста. Попрецизно, се пласира информација која не е точна. Во насловот, а и подолу во содржината, се тврди нешто што не е така: „Богоевски е

Лекција по спинување наместо по новинарство

на 23. 06. 2016 | | sq
 

[Рецензија: СДСМ бара судовите да судат како што диктира Заев]

„Спин е форма на пропаганда што се постигнува преку пласирање пристрасна интерпретација на настан или кампања за да се убеди јавнста за или против одредена организација или личност“. Многу убаво кажано, како по мерка правено за конкретниот текст. Тој дури и би можел да биде прифатен како делумно стандардизиран, но само доколку било нагласено дека станува збор за коментар или анализа. Вака, сместен во рубриката „Македонија“, измешан со вестите, не е ништо друго туку една вистинска лекција за спинување.    Линк до оригиналниот напис: СДСМ бара судовите да судат како што диктира Заев  Датум и време на објавување: 11.06.2016/  17:30 h  Датум на рецензирање: 12.06.2016  Рецензент: Владимир Мирчески      

Холивудски штоф по македонски терк

на 15. 06. 2016 | |

[Рецензија: ЕКСКЛУЗИВНО: Катица Јанева и Фатиме Фетаи „летаат во аут“, Ленче Ристовска новиот адут на странците]

Сценарио како од „Династија“ – сплетки, интриги, афери, прељуби, политика, монтажи, дипломати, адвокати, обвинители… Убаво сиже, за филм… За  таблоид, можеби…  Ама, за веродостоен информативен производ, тешко, зашто недостигаат аргументи…  Линк до оригиналниот напис: ЕКСКЛУЗИВНО: Катица Јанева и Фатиме Фетаи „летаат во аут“, Ленче Ристовска новиот адут на странците  Датум и време на објавување: 13.06.2016  Датум на рецензирање: 14.06.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

ВИСТИНИТОСТА ПОД ГОЛЕМ ПРАШАЛНИК

Кажавме, холивудски штоф за македонски околности. Интересна приказна, нема што, „лепи“ кликнувања како мед пчели, ама прашањето е колку тоа што е пласирано е издржано, колку навистина е поткрепено со професионалните новинарски алатки? Одговорот е многу малку. Поточно,

Претплатете се за најнови вести