verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владимир Мирчески

Рецензија: ФОТО: Морска сирена пронајдена во Турција

на 1. 09. 2014 | | sq

Сѐ почесто домашните медиуми објавуваат информации преземени од социјалните мрежи кои се целосно непроверени и најчесто невистинити. Таков е случајот и со овој текст за наводна сирена која се „насукала“ на турскиот брег. Написот не само што нема грам точност, туку покажува и целосна новинарска инертност и отсуство на каков било ангажман барем да се направи обид за да се дојде до тоа што е вистина. Не може да се каже „одлучете сами“, бидејќи задача е на новинарот да ги провери информациите кои и ги пласира на јавноста.  Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Морска сирена пронајдена во Турција  Датум и време на објавување: 26.08.2014, 11:18  Датум на рецензирање: 28.08.2014  Рецензент: Владимир Мирчески  

ДАЛИ ИМА НОВИНАРСТВО, ОДЛУЧЕТЕ САМИ!  

„Точноста на

Рецензија: Централниот одбор „донесе“ уште едно неостварено ветување на Заев и на СДСМ

на 27. 08. 2014 | |
  Текстот го одликуваат неколку „моменти“, кои се повеќе од политички, отколку новинарски карактер. На пример, анонимните аналитичари, кои наводно се консултирани, изнесуваат партиски квалификации, а не експертски ставови. Исто така, забележлив е и висок степен на извитоперување на фактичката ситуација во пласираната содржина на што е „залепен“ тенденциозен наслов со што се заокружува сликата за недоследен, некоректен и неаргументиран напис кој секако може да доведе до дезинформација на публиката. Линк до оригиналниот напис: Централниот одбор „донесе“ уште едно неостварено ветување на Заев и на СДСМ Датум и време на објавување: 21.08.2014, 13:40 Датум на рецензирање: 25.08.2014 Рецензент: Владимир Мирчески   АНАЛИЗА ДА, АМА НОВИНАРСКА Дискутабилна, па дури и на ивица да падне – таква е вистинитоста на овој текст.

Рецензија: КУРИР го допре Милчин во сржта со едноставно прашање – Каде бил на одмор?

на 25. 08. 2014 | |
  „Чудо“ од текст кој претставува продолжение на сагата „Подобните медиуми против неподобните НВО-а и новинари“. Не ми е докрај јасен мотивот да се прави „истражување“ за тоа каде летуваат, како што се вели, опозициските новинари и нивните „спонзори“, бидејќи во основа не ми е јасно што се сака со тоа да се каже. Дали, дека се „предавници“ бидејќи одмораат, на пример, во Грција, се „платеници“ бидејќи медиумите преку кои преживуваат делумно се финансираат од една невладина организација….?! Конечно, зборуваме за луѓе кои заработуваат, работејќи во приватниот сектор, односно не се на државни јасли за оттука да се извлекува клучно прашање „Како се трошат моите пари“. Добро, ако веќе се прави анализа зошто тогаш нема новинарски порив, исто така, „храбро“

Рецензија: Видео: Дали да одите на второ дете? Малата сестричка го дава одговорот

на 18. 08. 2014 | |
Злоупотреба на семејно видео од домашна архива закачено на социјалните мрежи. Така накусо би можело да се окарактеризира ова „новинарско дело“ кое ѝ се пласира на домашната публика. Понудениот проект, кој очигледно е од плакарот за „семејно планирање“, не само што претставува искривување на основниот видео материјал врз кој се потпира, туку е и своевидна инвазија на приватноста и „суфлирање“ за животни прашања за кои, барем според мене, треба да решаваат само оние кои се засегнати од нив. Не се потребни квази-новинарски текстови да ја „доловуваат“ убавината на родителството. Линк до оригиналниот напис: Видео: Дали да одите на второ дете? Малата сестричка го дава одговорот Датум и време на објавување: 14.08.2014, 10:21 Датум на рецензирање: 17.08.2014 Рецензент: Владимир Мирчески  

Рецензија: Кременадла 100 денари, пиво 70 – цените во рестораните во Дојран „живо џабе“

на 14. 08. 2014 | | sq
Некој можеби имал илузии, но ова не е новинарски текст, туку класично рекламирање – факт кој воопшто не е наведен со што јасно е прекршен Кодексот на новинарите на Македонија. Линк до оригиналниот напис: Кременадла 100 денари, пиво 70 – цените во рестораните во Дојран „живо џабе“ Датум и време на објавување: 11.08.2014 Датум на рецензирање: 13.08.2014 Рецензент: Владимир Мирчески  

РЕКЛАМАТА НЕ Е ИСТО ШТО И НОВИНАРСКИ ПРОИЗВОД

„Не смее да се дозволи рекламирањето и другите комерцијални мотиви да влијаат врз слободата на информирањето. Треба да постои разграничување меѓу рекламирањето и новинарскиот текст со илустрацијата“  – стои во членот 6 од Кодексот на новинарите. Тоа во овој случај не е испочитувано. Секако, има новинарски мотив и приказна во екот

Рецензија: Толку беше од СДСМ во општина Центар

на 8. 08. 2014 | |
Ова би го нарекол медиумско-малициозен производ со многу „сеир фаќање од страна“, а малку новинарски елементи. Вистинската вест, како и причините за нејзиното постоење, се зафрлени „таму некаде“, а наместо тоа имаме обид за некаква си козерија која не само што не ја исполнува целта, туку застранува во насока која нема многу допирни точки со главната поента на кој било легитимен текст – вистинска и точна ИНФОРМАЦИЈА!!! Линк до оригиналниот напис: Толку беше од СДСМ во општина Центар Датум и време на објавување: 04.08.2014, 22:29 Датум на рецензирање: 07.08.2014 Рецензент: Владимир Мирчески   НЕМА ОДГОВОР КАКО И ЗОШТО ОПОЗИЦИЈАТА ГО ГУБИ МНОЗИНСТВОТО ВО ЦЕНТАР Вистинитост има, ама е преработена на таков начин што на моменти самата себе си се дискредитира.

Рецензија: Хотелот на Заеви собирно место во Струмица за протестот на СОНК

на 5. 08. 2014 | |
Основни одлики на овој текст се премногу шпекулации, уште повеќе непроверени информации и голема доза на тенденциозност. За сметка на тоа се забележува отсуство на аргументи, поткрепени новинарски формулации и кредибилни извори. Поточно, неизбежен е впечатокот дека станува збор за „медиумска маша“ впрегната за нечии потреби. Линк до оригиналниот напис: Хотелот на Заеви собирно место во Струмица за протестот на СОНК Датум и време на објавување: 01.08.2014, 13:00 Датум на рецензирање: 04.08.2014 Рецензент: Владимир Мирчески   ЗОШТО „ИНФОРМАЦИЈА“ ОД КОЈА ВЕДНАШ СЕ ОГРАДУВАТЕ?! Кога зборуваме за вистинитост(а) на материјалот може комотно да кажеме дека таа е крајно проблематична. Ако прашате зошто, одговорот е затоа што текстот дефинитивно не дава докази дека изнесените тврдењата се точни. Новинарски е неприфатливо од тезата

Рецензија: МАПА: Еве како Украина планира да си го врати Крим

на 5. 08. 2014 | | sq
Имаме „добар“ материјал за филм од Ц – продукција. Жанрот, според веројатноста на ситуацијата, би бил научна фантастика со апокалиптична завршница. Елементи има – причина, повод, заплет, кулминација и разврска на состојбата. Значи еден „вистински новинарски игран филм“ кој навистина нема каков било контакт со реалноста. Линк до оригиналниот напис: МАПА: Еве како Украина планира да си го врати Крим Датум и време на објавување: 27.07.2014 Датум на рецензирање: 31.07.2014 Рецензент: Владимир Мирчески  

ШУПЛИВ НОВИНАРСКИ НАПИС

Станува збор за кус, но исклучително празен текст кој се потпира на сѐ освен на професионални новинарски стандарди. Не може и не е дозволиво секое сценарио за Трета светска војна кое некој ќе си го објави на интернет да ѝ се пласира на

Рецензија: Политичкиот дијалог е можен во секој момент, се чека на СДСМ

на 29. 07. 2014 | |
  Станува збор за крајно измешан производ. Обидот бил да се искомбинираат два настана во еден текст, но тоа е направено дилетантски, со елементарни грешки во конструирањето на содржината, со исклучително лошо поврзување на одредени сегменти од написот, а притоа пласирани се информации кои во суштина не се вистинити. Линк до оригиналниот напис: Политичкиот дијалог е можен во секој момент, се чека на СДСМ Датум и време на објавување: 25.07.2014 Датум на рецензирање: 26.07.2014 Рецензент: Владимир Мирчески  

КАДЕ Е ВИСТИНТОСТА? – ЈА НЕМА!

Вистинитоста е една од, ако не и, најслабата карика на овој текст. Не може да се тврди дека на „11-от состанок на Советот за стабилизација и асоцијација била донесена препорака за земјава да почне преговори

Рецензија: (ФОТО) Ќерката на Роза Топузова- Каревска летува во Португалија во хотел со 5 ѕвезди

на 29. 07. 2014 | |
Имаме фото-вест со многу кус текст, но со сериозно изместено тежиште. Ова го велиме од причина што се сакало да се докаже некаква поента преку крајно извитоперен новинарски пристап. Очигледно намерата била да се „наштети“ на родителот преку објавување и саркастично „збогатување“ на информацијата каде се одмора неговото дете. Народски кажано: „Ако не можеш по магарето, удри по самарот“. Ова, секако, е неприфатливо новинарство. Линк до оригиналниот напис: (ФОТО) Ќерката на Роза Топузова- Каревска летува во Португалија во хотел со 5 ѕвезди Датум и време на објавување: 22.07.2014, 18:21 Датум на рецензирање: 25.07.2014 Рецензент: Владимир Мирчески  

ИЗБРЗАН СЕНЗАЦИОНАЛИЗАМ НАМЕСТО КРЕДИБИЛНО НОВИНАРСТВО

Ќе бидеме благи ако само кажеме дека вистинитоста на овој текст е проблематична. Пораката која сакала

Претплатете се за најнови вести