Анализи

И пропагандата не е она што беше: Наместо игнорирање – деманти и засилени контранапади врз критичките медиуми

на 26. 10. 2015 | |
„Banana Propaganda“, за разлика од онаа опасната, овде измислена „пропаганда“ за евтини банани „без коски“. Фото: Travis Morgan, 2010    

Собирање политички поени врз туѓа грешка во новинарството, па дури и измислување грешки кај другите медиуми, глумењето шокираност, барањата за објавување деманти од лица кои таквата практика ја замреа години наназад, зашто поефикасен стана директниот контранапад преку сопствената пропаганда, како и с’скањето на сопствените гласила да се нафрлат врз

Софтверска заштита на правата на авторите во медиумите

на 24. 10. 2015 | |
Авторски права. Фото: Johann Nap, 2010  

Медиумите имаат огромно влијание во промоцијата на македонската музика и во креирањето на културната перцепција. Од нивното емитување, односно неемитување на музика од македонски автори или изведувачи, зависи и популарноста на македонските музички творци и пејачи.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   Со последните законски измени за Законот за заштита на авторските права и сродните права, се воведе

ТВ-дневник: Удри по опозицијата, фали ја власта, закопај ги непријатните вести на крај

на 22. 10. 2015 | |
Партиски состанок во странство – во центар, протести дома – во ќош. Фото: скриншот/колаж  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на МТВ во 20.30 часот на 22.10.2015 година]

 

Македонија се соочува со една од најголемите политички кризи во модерната историја и би било безбедно да се постулира дека јавниот интерес е насочен кон реакциите од пропаднатите преговори за нови министри и кон можните последици. Наместо тоа, јавниот сервис, кој се

Буџетски анализи со партиски шмек

на 19. 10. 2015 | |
Фото: EP, 2013  

Излегувањето на владиниот предлог-буџет за идната година е предмет на еднострани анализи во медиумите, кои ниту сакаат, ниту имаат храброст да ги вкрстат аргументите што не одговараат на политичката опција што се брани.

  Пишува: Владимир Петрески   Како што е и вообичаено кога се носи националниот буџет за следната година, владиниот предлог-буџет е предмет на анализи во медиумите. Медиумите излегоа со написи во кои се

Евтини приказни: Маргинализирање на маргинализирани заради политичари

на 19. 10. 2015 | | sq
  Кога новинарите одат на одреден настан без намера да развијат сторија за истиот, туку само поради учество на конкретни политички личности, пропуштаат можност да покренат прашања од јавен интерес.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Настаните за кои информираат новинарите се вообичаено комплексни, повеќеслојни. Во принцип, не постои еднозначен настан кој не може на различни начини да се поврзе со барем уште еден или

Колку министри може да собере еден ТВ-дневник

на 13. 10. 2015 | |
Министерски вести. Фото: скриншот  

Ако пред 25-30, па и повеќе години, во еден друг, поинаков систем на уредување, на јавниот и единствен сервис ќе забележевме присуство или акцент во известувањето од страна на личности од јавниот, политичкиот живот за настани кои не се поврзани со политиката, се претворавме во прашалници зошто е тоа така. Постарите секогаш ќе речеа: „сѐ е политика, па затоа немојте да се чудите!“. Но, ако

Репетитивно објавување исти информации за поголем број „работни победи“

на 11. 10. 2015 | |
Повторувањето е мајка на знаењето, ама и на пропагандата. Фото: скриншот. Колаж: СПФМ  

Медиумите во никој случај немаат потреба да ги избегнуваат најавите за отворање нови работни места, но, исто така, мора да внимаваат на фактот дека за исти вработувања секој месец ја информираат својата публика, без притоа да ѝ соопштат дека, всушност, станува збор за информација која веќе била пласирана на нивниот медиум.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц.

Изборот е основно човеково право

на 9. 10. 2015 | | sq
Медиумите пропуштаат да известат дека Република Македонија има обврска да ги спроведе сите забелешки на ОБСЕ/ОДИХР од претходните избори.   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Одржувањето фер и демократски избори на кои граѓаните слободно ќе гласаат и ќе избираат, претставува една од клучните алатки за надминување на политичката и институционална криза во која се наоѓа Република Македонија. Информациите во врска со менувањето на изборната

Неодговорените прашања за пасошот на Мијалков

на 8. 10. 2015 | | sq
Вести за еднократна употреба? Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Одредени медиумски вести предизвикуваат огромно внимание (било заради тоа што станува збор за личност која предизвикува моментален или континуиран интерес или, пак, станува збор за активност или настан кој го привлекува вниманието на поголем број граѓани). Кога веста се однесува на ситуација што ги поврзува овие два елементи и ги става во контекст на одговорноста на

Број на вработени во јавната администрација: Термините се важни!

на 1. 10. 2015 | |
  Кога медиумите ги претставуваат бројките, останува нејасно дали се тоа луѓе кои работат во администрацијата или луѓе кои добиваат плата од буџетот на државата. Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права  
  • „ШОК: ЗА ДЕВЕТ ГОДИНИ ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ПОРАСНАЛА ЗА ТРИ ПАТИ“,
  • „Администрацијата во пари – за 6 години „спискани“ 2,3 милијарди евра за плати“,
  • „Аногу административци, малку квалитетни услуги“,
  • „ЈАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА: Партиска пирамида на моќта!“,