Анализи

Законот за државно медиумско рекламирање е непотребен и штетен

на 1. 02. 2016 | |
  Пропаганда врз народот со народни пари. Фото: pixabay/СПФМ  

Во коруптивно сомнителни зделки помеѓу власта и медиумите, новинарите наместо да бидат совест на општеството и коректор на негативните појави што ја загрозуваат демократијата, тие стануваат слепи извршители и робови на режимот.

  Пишува: Александар Писарев   Во последните десет години во Македонија е создадено општествено милје во кое државата и партијата се рекламираат во толкав обeм што автоматски отвора

Еднократност на информацијата: Зголемување на контрола врз полицијата

на 29. 01. 2016 | |
Промовирањето на новиот проект за зголемување контрола врз работата на полицијата е прилика за медиумите да потсетат на долгиот историјат и претходните активности на таа тема.
Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Медиумите објавија: „Ќе се зајакнува контролата над работата на полицијата“. Во сите медиуми што ја дистрибуираа оваа информација, беше пласиран помалку или повеќе идентичен текст според кој, „Проект за поддршка за воспоставување на надворешен

Show Must Go On…

на 28. 01. 2016 | |
Парада за демонстрација на моќта. Фото: скришот

Абре Mакедонче, за каде се спремаш, борба те чека, борба за Македонија!

  Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Велат дека Балканот има специфична, само за себе својствена нарав, топла, примечива, забавна, но и по малку чудна кога се работи за логичност на преземените постапки, особено тие во политичките кругови. Барем странците така нѐ

И што супстанцијално по Хан!?

на 21. 01. 2016 | |
Шарено, но без содржина. Медиумите на втор план. Фото: pixabay  

„…Во исчекување на неизбежното, нужното, разврска на кризата, единствено тишината и монолитноста на деноноќието ја распарува звукот на стрелките на часовникот, кој полека и не така тивко е единствениот бројач и сведок на времето дека некому му се одбројува по 15 јануари…“, би запишал новелист, евидентичар за времето во кое живееме во контекст на апострофирање на (не)реализацијата на договореното

Сите дилеми околу измените на Законот за нотаријат и улогата на медиумите

на 16. 01. 2016 | |
  Што се менува кај нотарите и адвокатите. Фото: колаж  

Деновиве во јавноста се дебатира за измените во Законот за нотаријат, но многу мал број медиуми одговорија на интересот на јавноста и во своите програмски содржини ја разработија оваа материја.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   Професиите како што се адвокатурата и нотаријатот  по закон  се дефинирани како самостојни и независни јавни служби со  

Време е за храбри и нестандардни медиумски политики во борба против пропагандата

на 13. 01. 2016 | |
Во 1903 – „Слобода или смрт“. Во 2015 – „Пропаганда или смрт“. Фотографии: pixabay. Колаж: СПФМ.
 

Од секојдневното медиумско труење на јавноста со манипулации и со невистини, зависи опстанокот на актуелната власт и егзистенцијата на системот на менаџирана демократија, односно актуелниот авторитарен режим во Македонија. Медиумите за оваа власт се клучни за уште една украдена изборна победа годинава, какви што ги имаше во 2011, 2013 и во 2014 година.

(Ќe) веруваме ли во Дедо Мраз исто како и во премиерот!?

на 30. 12. 2015 | |
  Фото: CBEAS, 2011

 

Иако етиката е нераздвоен дел од новинарската професија, сепак таа своето модерно нормативно вообличување го добива во втората половина, поточно во 80-тите години на 19 век, кога и новинарството добива полноважечки статус на професија и тоа во САД, откако со медиумите почнуваат да владеат првите медиумски магнати –  родоначалниците на „жолтиот печат“ – Џозеф Пулицер и Вилијам Рендолф Херст. Што мислите, зошто е тоа така?

Стапица на незнаењето: Медиумите и новиот универзитет

на 22. 12. 2015 | | sq
Што пропуштија да прашаат медиумите доколку сакаа навистина објективно да ја информираат јавноста за основањето нов државен универзитет во Скопје? Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Објективноста во известувањето претставува камен-темелник на современото новинарство. Еден од клучните услови за објективно известување е разбирање на материјата за која се пишува, се информира. Новинарот мора да ја разбира материјата за која известува за да пружи соодветна информација, да

Медиумските рамки за анализата на Рамковниот договор

на 15. 12. 2015 | | sq
Јаболко на раздорот. Најавата за изработка на анализата на Рамковниот договор во септември. Фото: Мета  

При известувањето за неодамна објавената анализа на Рамковниот договор, медиумите се поделија по етничка линија – и според третманот на темата, но и според ставовите што доминираа во медиумите на македонски и оние на албански јазик.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   Поделеноста на македонското општество може да се

Прво погледни се себеси, а потоа зборувај за другиот

на 15. 12. 2015 | |
Зарѓан кредибилитет. Фото: Breaking news!… via photopin (license)  

„(Kорпоративните) медиуми претставуваат една огромна операција на прикривање: поход со лажна основа што ги опслужува интересите на елитата. (…) Примарната цел на новинарството е да бара одговорност од тие што ја имаат моќта. Оваа цел е совршено свртена наопаку.“ Џорџ Монбиот

  Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Иако живееме во време