Анализи

„Силни“ медиуми, а уште помлитава јавност

на 23. 09. 2015 | |
На овие луѓе им е укреден контекстот од нивните зборови. Фото: скриншот. колаж: СПФМ  

Јавноста, освен што е простор во кој се преплетуваат сферата на општеството и сферата на државата, истовремено е и поле кое овозможува слободна комуникација меѓу луѓето и протек на информации. Во оваа смисла, од широчината на сферата на информирањето истовремено зависи и димензијата на сферата на јавноста, како симболично место за дискусија за прашањата што 

Непотпишано новинарство – премолчена вистина

на 13. 09. 2015 | |
Евтина забава за народ – полна со невистини. Колаж: СПФМ  

„Медиумите не се само апарат, организација или група, состав, туку, пред сѐ, се диспозитив за креирање конверзациски светови, онаа културно-комуникативна околина во која се втиснати содржините, значењето и колективните гестови кои вршат промена. Создадени преку интеракцијата на политиката, општеството, стопанството и технологијата, тие повторно градат еден систем преку новинарството и јавноста, кои одредувачки влијаат на факторите на индивидуалниот и

Бегалци, мигранти и ксенофобија во македонските медиуми

на 4. 09. 2015 | | en
  Кои се клучните проблеми при медиумското известување за бегалците и за мигрантите што минуваат низ Македонија?   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Проблемот со една од најмаргинализираните групи на светот, бегалци – илегални – мигранти – баратели на азил, се манифестираше во македонските медиуми уште на почетокот од годината. Во некои медиуми се појавија дури и многу драстични наслови како: „Македонија убиец на

Кому кожувчето, кому јорганчето, а јавноста може и со кратки ракави!?

на 28. 08. 2015 | |
Инфотејнмент: Очила и јахти. Колаж: СПФМ    

Паралелно со можностите за енормен развој на масовните комуникации и на масовните медиуми во 20 и особено во 21 век, јавноста станува она поле на општественост во кое на најеклатантен начин се манифестираат односите на општествената моќ. Затоа, контролата на институциите на јавноста, а особено контрола на масовните медиуми, е најважното средство за општествена доминација, затоа што истото ја обезбедува можноста

Глобите се намалија, но што се случува со работничките права

на 22. 08. 2015 | |
Синдикат и комора – измешани улоги. Фото-колаж: СПФМ   Новинарите не се само да пренесуваат изјави од прес-конференции – тие треба да прашуваат!   Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Измените на Законот за прекршоци, Законот за општа управна постапка, Законот за парнична постапка и на други закони со кои се намалуваат казните за компаниите, деновиве без исклучок беа поздравени од субјектите од типот на Сојузот на синдикатите на

Користењето на терминот „соросоиди“ е дискриминација

на 14. 08. 2015 | | sq, en
Терминот „соросоиди“ очигледно се употребува за да се етикетира, дискредитира и да омаловажи одредена група луѓе.   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Во одделен број медиуми во последно време се одомаќи терминот „соросоиди“. Овој термин се употребува во различен контекст, меѓутоа секогаш со негативно значење.
  • Политичкото подземје демаскирано: Соросоидите сами себе се осниваат и глумат невладин сектор.
  • ВЕЧЕР: Ова се платенците на Сорос, кои бараат

HERE COMES THE KING AGAIN!

на 14. 08. 2015 | |
Двете лица на пропагандата – изнасилен напад и глорификација на лидерот. Фото: скриншот  

Како што неодамна истакна мојот колега и добар пријател, проф. д-р Нико Карпентије, на конференцијата во Бијело Поље, Црна Гора, во јуни оваа година: Медиумите не треба да се делат, ниту да ја цепкаат јавност на НИЕ и ТИЕ, НАШИ и ВАШИ, ПРЕДАВНИЦИ и ПАТРИОТИ, туку да се борат за доверба, отвореност и искреност. Во спротивно,

Хајка против НВО-секторот: Клевети и бесмислици

на 11. 08. 2015 | | en
Напад од сите оружја. Колаж: СПФМ

Пропагандната војна од сите оружја, која деновиве се отвори против невладиниот сектор, сосема отворено личи на хајките и на нападите што ги спроведуваат пропагандистите во земјите каде лидерите практикуваат авторитарен популизам, каде што постои тнр. „хибриден политички систем“, односно систем на „менаџирана демократија“, во кој со политичките противници не се гради консензус, туку на нив се гледа како на непријатели, чие политичко истребување е

Медиумите не може да ја штитат демократијата доколку не го знаат правото

на 4. 08. 2015 | |
  Практиката на лежерно употребување на правната терминологија кое води кон грубо дезинформирање на граѓаните и ја дезавуира контролата која медиумите би требало да ја вршат врз структурите на власта е видливо во многу медиумски известувања.   Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Клучен механизам за заштита на човековите права претставува правото. Заедно со демократските процедури, тоа е основа на современата демократска држава. Формата (процедурите, правилата,

Изместувањето на контекстот само ќе ја „нашминка“ реалноста! Зарем живееме во толку лоша реалност!?

на 27. 07. 2015 | |
Контекстот и проблемот на магарето и на воената музика. Фото: скриншот, колаж: СПФМ   Кому и во колкава мера не му се допаѓа реалноста во која живееме, а притоа е нејзин креатор, па им наметнува своја верзија од слободата на изразување и стандардите на професионалното новинарство на самите медиуми да ја креираат по негов терк? Кој толку многу сака, во недостиг од сопствени сили, кадар и од идеи, истата да