verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Светлана Велјановска

Проблем се изборите или медиумите – прашање без одговор

на 31. 08. 2016 | | sq
  Медиуми и политика: Кој ја крепи, а кој стои на штицата што виси над амбисот. Фото: pixabay  

Несфатливо е колку лесно медиумските работници се откажуваат од базичните принципи на работењето во својата професија, односно фактот дека слободата на медиумите е неприкосновено право не само на нив како вработени, туку и уставно право на сите нас како граѓани, кои сакаат да бидат информирани од независни и непристрасни медиуми

 

Колку е застапено информирањето за доброто владеење во медиумите

на 5. 04. 2016 | | sq, en
  Мурал во Конгресната бибилотека на САД, која ги прикажува основните правила на доброто владеење во САД. Фото: Cavalier92, 2007  

Од аспект на доброто владеење и придонесот на медиумите кон информирани граѓани за оваа сфера, неопходно е барање на одговори на прашањата од типот: кои се причините што во земјава не е евидентирана општина која ги исполнува сите услови да биде прогласена за општина во која има „добро владеење“, 

Информиран граѓанин – демократско општество

на 30. 03. 2016 | | sq
  1300 субјекти се должни да објавуваат информации од јавен карактер. Фото: Wikipedia  

Медиумите можат да помогнат и да станат сервис за граѓаните во обезбедување и во пласирање на информации кои би интересирале поголема целна група од нивната публика, но и преку постојниот интерес за транспарентност и за отчетност,  на институциите да им покажат дека и тоа е во сферата на нивниот делокруг на работење и дека Законот за

Како информираат медиумите за трошењето на јавните пари

на 24. 03. 2016 | | sq
Како се „крши“ касичката со фактичкиот прилив – основно медиумско прашање. Фото: Images Money, 2011  

Државата потребно е прво да ги има приливите на средствата или, во најдобра споредна варијанта, да е сигурна во динамиката на собирање на средствата, па да може да го планира трошењето. Тоa е едно од  суштествените прашањата што медиумите треба да го понудат како одговор на својата публика, односно да ги прашаат надлежните и

Медиумите погрешно известуваат за „техничките“ функционери

на 17. 02. 2016 | |
Каков е фокусот на медиумите врз „техничките“ министри во владата. Фото: ЕУ, колаж: СПФМ  

Медиумите не кријат дека повеќе се заинтересирани да ги следат нивните активности од аспект на тоа дали смените на раководните лица ги прават по квалификација или партиска припадност, односно дали го практикуваат или не, она што го осудуваа кај нивните претходници

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   И по три

Сите дилеми околу измените на Законот за нотаријат и улогата на медиумите

на 16. 01. 2016 | |
  Што се менува кај нотарите и адвокатите. Фото: колаж  

Деновиве во јавноста се дебатира за измените во Законот за нотаријат, но многу мал број медиуми одговорија на интересот на јавноста и во своите програмски содржини ја разработија оваа материја.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   Професиите како што се адвокатурата и нотаријатот  по закон  се дефинирани како самостојни и независни јавни служби со  

Медиумските рамки за анализата на Рамковниот договор

на 15. 12. 2015 | | sq
Јаболко на раздорот. Најавата за изработка на анализата на Рамковниот договор во септември. Фото: Мета  

При известувањето за неодамна објавената анализа на Рамковниот договор, медиумите се поделија по етничка линија – и според третманот на темата, но и според ставовите што доминираа во медиумите на македонски и оние на албански јазик.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   Поделеноста на македонското општество може да се

Софтверска заштита на правата на авторите во медиумите

на 24. 10. 2015 | |
Авторски права. Фото: Johann Nap, 2010  

Медиумите имаат огромно влијание во промоцијата на македонската музика и во креирањето на културната перцепција. Од нивното емитување, односно неемитување на музика од македонски автори или изведувачи, зависи и популарноста на македонските музички творци и пејачи.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   Со последните законски измени за Законот за заштита на авторските права и сродните права, се воведе

Репетитивно објавување исти информации за поголем број „работни победи“

на 11. 10. 2015 | |
Повторувањето е мајка на знаењето, ама и на пропагандата. Фото: скриншот. Колаж: СПФМ  

Медиумите во никој случај немаат потреба да ги избегнуваат најавите за отворање нови работни места, но, исто така, мора да внимаваат на фактот дека за исти вработувања секој месец ја информираат својата публика, без притоа да ѝ соопштат дека, всушност, станува збор за информација која веќе била пласирана на нивниот медиум.

  Пишува: Светлана Вељановска, доц.

Глобите се намалија, но што се случува со работничките права

на 22. 08. 2015 | |
Синдикат и комора – измешани улоги. Фото-колаж: СПФМ   Новинарите не се само да пренесуваат изјави од прес-конференции – тие треба да прашуваат!   Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Измените на Законот за прекршоци, Законот за општа управна постапка, Законот за парнична постапка и на други закони со кои се намалуваат казните за компаниите, деновиве без исклучок беа поздравени од субјектите од типот на Сојузот на синдикатите на

Претплатете се за најнови вести