Рецензии

Заев не му се извинил јавно на Мемеди

на 26. 11. 2019 | |

Нема ниту една изјава во медиумите и социјалните мрежи, во која се вели дека премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев, му се извинил на поранешниот пратеник Весел Мемеди. Затоа, веста што ја разгледуваме се смета за невистинита.

Линк до оригиналниот напис: „Зоран Заев јавно му се извинува на Весел Мемеди“ “Zoran Zaev i kërkon falje publike Vesel Memedit“ Датум на објавување: 02.11.2019 Датум на рецензија: 10.11.2019 Рецензира: Фатбарда Цури

Наслов

За празноверие и бабини деветини нема место во медиумите

на 22. 11. 2019 | |
[Рецензија: Работи кои носат сиромаштија: Никогаш не оставајте ги на маса] Текстот што го рецензираме шири празноверие и бабини деветини, кои немаат апсолутно никаква врска со новинарство, ниту пак, со некаков јавен интерес. Линк до оригиналниот напис: Работи кои носат сиромаштија: Никогаш не оставајте ги на маса Датум и време на објавување: 06.11.2019 Датум на рецензирање: 14.11.2019 Рецензент: Ана Анастасовска Едно од основните човекови права е тоа дека секој има

Мислењето на една личност не смее да се претставува како јавно мислење

на 22. 11. 2019 | |

Лице со име и презиме, со идентитет, лично мислење и оценки, не претставува јавно мислење. Доколку лицето за кое станува збор е позната личност за јавноста, експерт од областа, функционер, поранешен функционер и слично, неговото мислење може да биде од интерес за јавноста. Но, текстот што го разгледуваме е пример за тоа како мислењето на една личност не треба да се претвори во вест како мислење на масата. Особено не

Објавената фотографија е тежок напад на приватноста на Јанева

на 22. 11. 2019 | |
[Рецензија:Фотографија од Катица Јанева во куќен притвор ] Насловот на текстот што го рецензираме не е ништо друго освен тежок напад врз приватноста на поранешната јавна обвинителка Катица Јанева која беше пуштена во домашен притвор. Објавувањето на фотографијата не е од јавен интерес, за истата да биде објавена во повеќе медиуми. Линк до оригиналниот напис: Фотографија од Катица Јанева во куќен притвор Датум и време на објавување: 22.11.2019 Датум на

Јанева навистина разговарала со Халачи?

на 21. 11. 2019 | |

Делумните и непотврдени информации не му служат на правилното и објективно информирање. Тие може да ги збунат читателите повеќе отколку да ја постигнат целта на објективно информирање. Написот што го разгледуваме има недостиг на податоци, непотврдени информации и манипулативен наслов.

Линк до оригиналниот напис: „Еве што му рече Јанева на скајп на Шек Халачи“  Ja çka i tregoi Katica Janeva në skype Shek Hallaçit Датум на објавување: 08.11.2019 Датум на

Сечењето на јапонските цреши го „поткастри“ и објективното новинарство

на 20. 11. 2019 | |
[Рецензија:Шилегов ги исече јапонските цреши во центарот на Скопје, револтот кај граѓаните се повеќе расте (ФОТО) ] Сечењето на дотраениот дрворед со јапонски цреши на скопската улица Максим Горки стана првокласен политички настан, иако Скопје континуирано изминативе две децении доживува екоцид на своето зеленило без големо спротивставување на неговите жители, благодарејќи им на социјалните мрежи и на медиумите кои ги пренесуваа нивните содржини. Кренатата бура за 13 болни дрвца на

Дедото не поминувал на пешачки на црвено, туку со возило удрил во семафор

на 18. 11. 2019 | |
[Рецензија: ФОТО: Дедо казнет -додека минувал пешачки се вклучило црвено на семафорот] Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира, бидејќи дедото не бил казнет додека поминувал на пешачки премин, туку полицијата вршела увид на местото на несреќата во која учествувал тој. Содржината има интенција да предизвика емотивна реакција кај читателите за наводната „бездушност“ во работата на полицијата и на тој начин да обезбеди читаност. Линк до написот: ФОТО: Дедо казнет

Како НЕ треба да се пренесуваат реакциите на лица или институции

на 18. 11. 2019 | |
Меѓусебните реакции помеѓу лица и/или институции, секако, треба да се пренесуваат доколку содржат тема од јавен интерес, но истите треба да бидат обработени во форма на новинарски напис и да бидат вклучени сите страни. Во таков случај текстот не смее да биде пристрасен, како што е случајот со написот што го разгледуваме. Линк до оригиналниот напис: „Директорот Села реагира против објавата на Арбен Таравари“ “Drejtori Sela reagon kundër shkrimit të

Злоупотребата на насловите за повеќе кликови е непрофесионализам

на 15. 11. 2019 | |
Ова е чист случај на злоупотреба на насловот при објавувањето на некоја вест. Насловот „ве кани“ да ја прочитате веста затоа што „ви ветува“ дека ќе обезбеди важни информации за тема за која можеби ве интересира, но реално не го исполнува ветувањето. Дури и контекстот е целосно надвор од изборите и нема никаква врска со начинот на кој Теута Арифи ја освои позицијата градоначалник на Тетово. Линк до оригиналниот напис:

Македонскиот јазик никој не го избркал од Свети Николе

на 12. 11. 2019 | |
[Рецензија:Катастрофална одлука на МОН: Децата нема да учат македонски јазик туку „мајчин“ забранет зборот македонски и во училиштата] Текстот со наслов: Катастрофална одлука на МОН: Децата нема да учат македонски јазик туку „мајчин“ забранет зборот македонски и во училиштата,  е школски пример за лажна вест. Тој се темели на комплетна невистина и овој факт не може да го смени ниту навидум „силната“ аргументација која авторот ја приложува во текстот – факсимили од објавени огласи за вработување на наставник по мајчин јазик и литература во средното училиште Кочо Рацин во Свети Николе и школски свидетелства. Линк до оригиналниот напис: Катастрофална одлука на МОН: Децата нема да учат македонски јазик туку „мајчин“ забранет зборот македонски и во училиштата Датум и време на