Uncategorized

Нема три аболиции за Заев, но има политичка пристрасност

на 29. 06. 2020 | |
Фото: Илустрација Новинарски извештај од настан „гарниран“ со коментари кои го одразуваат политичкиот став на авторот или на редакцијата никогаш не е рецепт за добро новинарство. Тој може да помине како пропаганден текст, но никогаш нема да се зема сериозно од професионален аспект бидејќи го носи печатот на политичка пристрасност
Линк до оригиналниот напис: Тројно аболираниот Заев „блеска“: Сите треба да бидат еднакви пред законот! Датум и време на објавување:22.6.2020 Датум

Немало пожар во гимназијата „Јосип Броз-Тито“

на 31. 01. 2020 | |
[Рецензија:ВИДЕО: Пожар во средното училиште „Јосип Броз Тито“] Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира и исто време шири паника за наводен пожар во гимназијата „Јосип Броз-Тито“. Не станува збор за никаков пожар туку вежба, како да се постапи и како да се евакуира персоналот во случај на пожар. Линк до оригиналниот напис: ВИДЕО: Пожар во средното училиште „Јосип Броз Тито“ Датум и време на објавување: 30.1.2020 Датум на рецензија:

Нечии зборови во туѓа уста

на 3. 02. 2016 | |

[Рецензија: ЕК бара конструктивна соработка на партиите во Македонија, а не да се напаѓа Хан]

Во овој текст се соочуваме со злоупотреба на изјава на претставничка на Европската комисија. Нејзиниот настап, што пред сè е поврзан со политичката криза, е „надграден“ и „проширен“ со формулација која е вклопена, највоочливо во насловната конструкција, за да изгледа како таа да ја кажала. Со други зборови, пример за „нечии зборови во туѓа уста“.  Линк до оригиналниот напис: ЕК бара конструктивна соработка на партиите во Македонија, а не да се напаѓа Хан  Датум и време на објавување: 29.01.2016  Датум на рецензирање: 30.01.2016  Рецензент: Владимир Мирчески  

КАДЕ КОЦИЈАНЧИЧ СПОМЕНУВА ДАТУМ ЗА ИЗБОРИ?

Се мешаат два извора, а, би кажал, намерно. Првиот е именуван и

Поддршка од заедницата на „Глобал војсис“ за застапниците на слободата на изразување од Мароко

на 19. 11. 2015 | | sq, en


Објавено на 19 ноември 2015 8:24 GMT


Заедницата на „Глобал војсис“ бара правда за седумте застапници на слободата на говор кои се соочени со судење во Мароко поради нивниот активизам.
  Седумте застапници настојуваа да ги бранат човековите права, бараа отчетност на властите пред јавноста и се залагаа за владеење на правото во нивната земја. Пет од нив се обвинети за загрозување на внатрешната безбедност на државата, а двајца се соочуваат со обвиненија за примање странски фондови без да го известат Генералниот секретаријат на Владата. Ја повикуваме Владата на Мароко да ги исполни обврските преземени со меѓународните договори за заштита на човековите права и да ги отфрли сите обвинувања против седумтемина. Меѓу обвинетите е и Хишам Алмираат, лекар и долгогодишен

Расте интересот за кредитирање? Да, така е – со години наназад!

на 21. 09. 2015 | |
 

[Рецензија: Расте интересот за кредитирање]

  Мене ми е жал, ама тоа дека „расте интересот за кредитирање“, како што информира овој напис во насловот, воопшто не е вест. Интересот за кредитирање се зголемува со години наназад. Во јуни 2007 година, порастот на кредитирањето изнесуваше 41,9 отсто на годишно ниво (страница 23), во 2008 година, кредитите за населението забележаа пораст од 31,8 отсто, оние за претпријатијата 25,8 отсто (страница 22), а порастот продолжи и во текот на годините по светската рецесија од 2009 година, арно ама со пониски стапки од 4 проценти (2009) и 2,2 проценти (2010) за населението и 8,6 проценти (2009) и 9,1 отсто (2010) за претпријатијата. Тој пораст трае и изминатите три години, при што највисока стапка

Оваа вест не излегла „на добро“

на 18. 09. 2015 | |
 

[Рецензија: Со нафтата нема да излезе на добро!]

  „Сакам кажам, не знам речам, ќе го оставам недоработено!“ Ова е она што најкратко може да се каже за оваа нејасна вест. Насловот вели „Со нафтата нема да излезе на добро!“ Ајде, нека биде така. Ама, што е тоа што немало да излезе „на добро“? За кого тоа немало да излезе „на добро“? За производителите? За потрошувачите? За планетата? Во содржината се цитира рускиот министер за енергетика, Александар Новак, кој вели „вештачкото намалување (на производството на нафта – н.з.) не носи никаква корист, само ќе ја влоши ситуацијата во иднина. Тоа може да има ефект само на краток рок.“ Добро, ајде повторно нека биде така. Ама, зошто не носи никаква

„Свиркач“ на покривот – граѓанинот против власта

на 24. 07. 2015 | | sq
Едвард Сноуден. Фото: Thierry Ehrmann, од уметничката инсталација „Abode of Chaos“ (Резиденција на хаосот), 2013   Тој покажа дека НСА и нејзе сличните владини баук-агенции, не се непобедливи. Нивниот криминал треба, и може, да биде изложен пред очите на јавноста. Тој застана простум пред најмоќната влада на светот и донесе одлука да не биде исплашен поданик, туку одговорен граѓанин.   Пишува: Зоран Бојаровски   Во јуни 2013 година, името Едвард

Нова верзија на првата мобилна апликација против говорот на омраза во светот

на 26. 02. 2015 | |
Фондацијата Метаморфозис објави надградба на првата мобилна апликација против говорот на омраза, чија намена е да ги донесе информациите од оваа област до врвовите на прстите на корисниците на мобилните телефони. Повеќе информации за апликацијата и можност за инсталирање се достапни преку nemrazi.mk/app Апликацијата е изработена со цел поефикасно спротивставување на говорот на омраза преку споделување знаења. Таа на граѓаните им овозможува пристап до најновите вести од оваа област, образовни и стручни ресурси, меѓу кои е и библиотека со е-книги, интерактивни упатства за разните можности за пријавување на говорот на омраза, како и учество на настаните поврзани со борбата против говорот на омраза преку интегриран календар. Апликацијата, која e прва апликација од тој вид за паметни мобилни телефони во светот,

Пропагандата во врска со #СтудентскиМарш

на 16. 12. 2014 | |
Презентираме дел од написите во кои се рецензирани или анализирани медиумски производи поврзани со студентските протести против екстерното тестирање. Анализи:
 • Барањето објаснување е една од алатките за контрола на власта
 • Зошто не го прашаат Груевски?
Новинарски лекции:
 • ТВ-дневник: Студентите во стаклен ѕвонец
 • ТВ-дневник: Mожни инвестиции поважни од илјадници студенти на улица
 • ТВ-дневник: Вести со портокалови нијанси
 • ТВ-дневник: Премиерот и баба Ванѓа
 • ТВ-дневник: Професионалното новинарство сѐ уште тлее во Македонија
Колумни:
 • Екстерно: Образованието во канџите на власта
Рецензии:
 • Рецензија: Државата со ваква младина не треба да се плаши за својата иднина
 • Рецензија: Либертас и Кабранов не им наплаќаат на студентите бидејќи се иста структура
 • Рецензија: Кој се’ од СДСМ и од СОРОС се појави на студентските протести
 • Рецензија: Студентите во САД

Визи, азил, човекови права

на 23. 07. 2014 | |
Анализа на односот на медиумите кон прашањата на визи, азил и човекови права од проф. д-р Мирјана Најчевска, во четири дела:
 1. Визната либерализација – остварување на слободата на движење како човеково право
 2. За азилот и „лажните азиланти“
 3. За казнувањето и дискриминацијата
 4. За отсуството на заштита и префрлањето на одговорноста