Рецензии

Опасно, манипулативно и хушкачко четиво

на 6. 03. 2017 | | sq

[Рецензија: ФОТО: Еве како ќе изгледаат двојазичните свидетелства и пасоши]

  Кога наместо факти се користат шпекулации, кога наместо извори на информации се користат произволни рекла-кажала фрази, кога наместо фотографии се користат фотомонтажи, кога наместо вест имаме спин и хушкање, е тогаш значи дека читаме текст како овој.  Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Еве како ќе изгледаат двојазичните свидетелства и пасоши  Датум и време на објавување: 27.02.2017  14:29  Датум на рецензирање: 28.02.2017  Рецензент: Владимир Мирчески     НАПИС БЕЗ УМ! Материјал – измислица, со извори и со факти „мерени на грамови“, со опасни спин-елементи кои одат во насока на дополнително електризирање на и онака напнатата ситуација во земјата. Ова е пример за неодговорен  новинарски напис. Овој матетријал, фактички, е чиста

Дволичноста на новинарството без факти се сведува на навредливи коментари

на 3. 03. 2017 | | sq

Напис: Дволичноста на Заев и изневерените Aлбанци

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, во една дебатна емисија на ТВ21, за време на предизборната кампања, кога имаше потреба за гласовите на Aлбанците, наспроти неколку аналитичари Aлбанци, истакна дека за да ги оствари ветувањата околу остварувањето на двојазичноста во Македонија, и  ако има потреба, ќе го менува и Уставот. Тој и за време на кампањата се обидуваше да ги измами Aлбанците, велејќи дека ако тој стане премиер, ќе го официјализира албанскиот јазик, но пред Mакедонците тој го негираше тоа и велеше дека нема да го менува Уставот. Оваа негова дволичност и измамите на СДСМ денес Aлбанците ги чувствуваат на своја кожа и гледаат дека Зоран Заев е потомок на СДСМ, на „чизмата“ која

Спинерска конструкција

на 3. 03. 2017 | | sq

[Револтирани граѓани до Шилегов: Ќе ја продаваш ли Македонија? (ФОТО)]

    Написот е коментаторски  и претставува своевидно слободно толкување на фотографија, без притоа да се запазат новинарските жанрови и стандарди за професионално информирање. Линк до оригиналниот напис: Револтирани граѓани до Шилегов: Ќе ја продаваш ли Македонија? (ФОТО) Датум и време на објавување: 27.02. 2017 Датум на рецензирање: 02.02.2017 Рецензент: Димитар Тануров    

ЛОШ МИКС

Написот, според својата форма, е мешавина од фотовест и од вест, но ако се анализира според содржината и начинот на кој е составен, може да се заклучи дека има премногу текст за фото-вест, а премалку податоци за вест. „Ниту партискиот портпарол Петре Шилегов не е поштеден од гневот на револтираните граѓани кои остро се

Kога има пропаганда во новинарството, слична е на партиската!

на 1. 03. 2017 | | sq

 

Напис: И Агим Винца исто како Беса, бара редефинирање на државата

Професорот, писател, публицист и интелектуалец Агим Винца рекол дека за да постои и да напредува долгорочно како држава, Република Македонија треба да се редефинира, дефинирајќи се со Устав како држава на двете најголеми етнички заедници, словенските Македонци и етничките Албанци, како и на другите заедници што живеат во неа. „Чудно е што лидерите на албанските политички партии во Македонија многупати се покажале повредни отколку нивните колеги Mакедонци, во заштита на Македонија како држава, станувајќи вака нејзини верни „чувари“. Македонија, како што сум истакнал уште пред четврт век во мојата книга „Назапирливиот народ“ (1992), е мултиетничка, мултикултурна и мултиверска држава и може да опстане само како таква, а не

На челото на веста, коментар!

на 1. 03. 2017 | | sq
 

Напис: Заев не го менува Уставот, Албанците залудно гласаа за СДСМ

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, потврди дека доцна синоќа од ДУИ ги добиле документите со предлози за законот за употреба на јазиците. Тој додаде дека лично не видел што содржи документот, но една група составена од Оливер Спасовски, Радмила Шекеринска и Рената Дескоска и голем број експерти од партијата и надвор од неа го проучуваат материјалот. „За нас е прифатливо сè што е во рамките на Уставот и потребите на албанските граѓани и, секако, и на другите малцинства. Предлогот да биде во согласност со Уставот и да ги одрази практичните потреби на граѓаните и јас мислам дека ќе најдеме решение“, рече Заев.  

[Рецензија: „Заев не го менува

Немало хакерски напад на веб-страницата на претседателот

на 1. 03. 2017 | |

[Рецензија: Хакирана веб страницата на претседателот]

  Написот пренесува неточна информација која не е детално истражена и објаснета, а веројатно поради недоволно познавање на проблематиката, погрешно е пренесена ситуацијата која била забележана на веб-страницата на претседателот Ѓорѓе Иванов. Последните два пасуса од текстот изгледа како да „висат“, тие немаат никаква врска со главната вест  за наводниот хакерски напад на официјалната интеренет-страница на шефот на државата. Линк до оригиналниот напис: Хакирана веб страницата на претседателот  Датум и време на објавување: 27.02. 2017 Датум на рецензирање: 28.01.2017 Рецензент: Димитар Тануров    

ПОГРЕШНА ИНФОРМАЦИЈА

„Хакирана е официјалната веб страница на претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, www.president.gov.mk. Насловната страница е во функција, но не можат да се отворат известувањата за активностите на претседателот“.

А што е битно како се храни внуката на Заев?!

на 28. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: Заеви се хранат со кавијар од 1500 евра (ФОТО)]

  Текстот претставува политичка пропаганда, што е надвор од новинарските стандарди, особено ако се земе предвид дека не станува збор за јавна личност, туку за роднина на еден експониран политичар. Идејата на написот е преку внуката на лидерот на опозицијата, Зоран Заев, да се дискредитира Заев. Линк до оригиналниот напис: Заеви се хранат со кавијар од 1500 евра (ФОТО) Датум и време на објавување: 20.02. 2017 Датум на рецензирање: 27. 02. 2017 Рецензент: Димитар Тануров  

САМО ДА СЕ ОЦРНИ ЗАЕВ

Бомбастичниот наслов, кој е класичен пример за собирање кликнувања, најавува дека тоа што внатре може да се очекува е сензационализам. Споменувањето на презимето „Заеви“ асоцира дека текстот што ќе

Знаењето најдобро штити од грешки во текстовите

на 28. 02. 2017 | | sq

[Рецензии: (ВИДЕО) Психијатар Хаџи-Ангелковски: Тие што повикуваат на омраза и војна се нацистички психопати]

    Рецензираме напис со видеоприлог кој донесува интересно стручно согледување на актуелните политички состојби во македонското општество, гледани низ стручната диоптрија на клинички психијатаар. Но, текстот поради погрешно разбран збор треба да добие негативна оценка, бидејќи ги дезинформира своите медиумски консументи.  Имено, на прашањето на новинарот како ги толкува актуелните испади на јавни личности, кои преку социјалните мрежи отворено застанаа зад агресивната пропаганда на една политичка партија, па дури и отворено повикуваат на насилства, психијатарот тие личности ги оквалификува како веројатни „нарцистички психопати“, односно личности со клиничка дијагноза со патолошки манифестации на однесување. Тој истакнува и дека меѓу политичарите има доста нарцистички психопати и тие

Шпекулативен текст за заплашување на народот

на 28. 02. 2017 | |

[Рецензија: Ако помине договореното на Заев, збогум на Македонија по 26 години независност]

    Текст полн шпекулации, кој има една цел – заплашување и манипулирање на јавноста. Написот е целосно базиран на непроверени и непотврдени информации, а притоа се шпекулира со сензитивни податоци и тврдења. Единствената намера на текстот е да се оформи негативно мислење за коалицијата помеѓу СДСМ и ДУИ преку пласирање непроверени, но и неточни информации, за тоа што содржи договорот помеѓу двете партии. Линк до оригиналниот напис: Ако помине договореното на Заев, збогум на Македонија по 26 години независност Датум и време на објавување: 26.02. 2017, 11:54 Датум на рецензирање: 27.02.2017 Рецензент: Симона Атанасова  

ПАУШАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

Во написот се користат фрази како, на пример: „во

Наслов без „покритие“

на 28. 02. 2017 | | sq
 

[Рецензија: КОЛКУ ОД ДРЖАВАТА ПРОДАДЕ ЗАЕВ: ДУИ утре носи конечна одлука за коалицирање со СДСМ – барањата за редефинирање прифатени]

    Наменски конструиран наслов да заплаши, да ја потресе јавноста. Но, кога подобро ќе се „загребе“ по неговата површина, ќе се види дека е само насловна конструкција без покритие. Линк до оригиналниот напис: КОЛКУ ОД ДРЖАВАТА ПРОДАДЕ ЗАЕВ: ДУИ утре носи конечна одлука за коалицирање со СДСМ – барањата за редефинирање прифатени Датум и време на објавување: 23.02.2017  Датум на рецензирање: 27.02.2017  Рецензент: Владимир Мирчески    

ДИСХАРМОНИЈА

 Пример, во најлошо светло, за дисхармонија меѓу насловната конструкција и самиот напис. Поточно, насловот во овој случај отскокнува од релативно коректната содржина. Главната одлика на употребената формулација е спинот – се сугерира