Рецензии

Текст за броење кликнувања преку промоција на суеверие

на 16. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: Вечерва земете ловоров лист и кажете го ова за да се збогатите]

  Написот што го рецензираме ниту информира ниту, пак, третира тема што е корисна за граѓаните. Притоа, нема извор за изнесеното тврдење ниту, пак, потврда  за вистинтоста, а поводот е природна појава, како што е случајот со полната месечина. Насловот е сензационалистички заради привлекување на поголем број на читатели и кликнувања. Текстовите кои спаѓаат во категоријата занимливости, исто како и информативните, треба да ги задоволуваат новинарските стандарди и правила што важат за другите написи, без разлика што третираат забавна тематика. Линк до оригиналниот напис: Вечерва земете ловоров лист и кажете го ова за да се збогатите Датум и време на објавување: 13.02.2016 Датум на рецензирање: 15.02.2017 Рецензент:

Партиско соопштение пласирано како новинарски текст

на 16. 02. 2017 | |

[Рецензија: Психолози, педагози и дефектолози ќе вработи новата Влада, времето на Ристовски заврши!]

  Текстот е копија од партиско соопштение. Не е спорно да се пренесуваат информации од политички партии, но доколку не се направи соодветна атрибуција, со написот медиумот ги присвојува партиските ставови. Линк до оригиналниот напис: Психолози, педагози и дефектолози ќе вработи новата Влада, времето на Ристовски заврши!
Датум и време на објавување: 13.02.2017 Датум на рецензирање: 15.02.2017 Рецензент: Александар Пешев  

ПОЛИТИЧКА ОБОЕНОСТ

Пренесувањето партиски ставови во новинарски текст подразбира задолжително посочување на фактот дека тие мислења се на политичка партија, а не на самиот медиум. Во случајов, имаме едноставно копирање на партиско соопштение, а притоа во ниту еден дел од текстот не е посочено дека станува

Навредлива медиумска содржина

на 16. 02. 2017 | |

[Рецензија: (ФОТО) К****ните на Стојменов не губат време за РАЗДОР И ЦЕНТРИФУГА НА МОЗОКОТ КАЈ РАЈАТА, уште рано наутро на Канал 5 РОКААТ СЕРИЈАЛ ОД ТЕМАТА ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ во Македонија!]

  Текстот е навредлив, коментаторски и непоткрепен со факти. Во оваа недолична објава целосно затаиле професионалните стандарди кои треба да ги почитува еден коректно сработен новинарски производ.

Линк до оригиналниот напис: (ФОТО) К****ните на Стојменов не губат време за РАЗДОР И ЦЕНТРИФУГА НА МОЗОКОТ КАЈ РАЈАТА, уште рано наутро на Канал 5 РОКААТ СЕРИЈАЛ ОД ТЕМАТА ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ во Македонија!
Датум и време на објавување: 13.02. 2017 Датум на рецензирање: 14. 02. 2017

Рецензент: Димитар Тануров    

НЕДОЛИЧЕН ТОН

Насловот е предолг, особено ако се има предвид големината на

Судски инцидент (зло)употребен за политичко-партиска пресметка

на 15. 02. 2017 | |

[Рецензија: Насилникот на СДСМ од Основен суд заработи обвинение]

  Веќе видено: судски случај искористен за политички цели. Нетрпеливост, дали лична дали професионална, меѓу двајца вработени во Основниот суд Скопје 1, која, според обвинението, кулминарала со физички закани, е злоупотребена за на целиот настан да му се даде партиски предзнак. Нормално, „минусот“ е за опозицијата, зашто, како што се тврди, насилникот бил на СДСМ!   Линк до оригиналниот напис: Насилникот на СДСМ од Основен суд заработи обвинение Датум и време на објавување: 14.02.2017,  09:58  Датум на рецензирање: 14.02.2017  Рецензент: Владимир Мирчески    

ДАЛИ НЕКОМУ НА ЧЕЛО МУ ПИШУВА ЗА КОЈА ПАРТИЈА Е?!

Зошто еден навистина непријатен инцидент на работно место веднаш се спинува во политичка приказна? Новинарска причина нема, ама партиска

Во новинарството нема место за лажни вести

на 15. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: ЗАЕВ ПОТВРДИЛ НА ХАРТИЈА: Прифаќаме двојазичност на цела територија!]

  Текстот што го рецензираме е чиста манипулација и невистина и има цел да го деградира лидерот на најголемата опозициска партија, Зоран Заев. Самиот наслов на написот „Заев потврдил на хартија: Прифаќаме двојазичност на цела територија!“ е еден голем спин и лага, а е пренесен на начин да изгледа како вистина и како да е извлечен од сигурни и добро проверени извори. Но, кога ќе го отворите текстот, ќе видите дека напишаното не е точно. Линк до оригиналниот написЗАЕВ ПОТВРДИЛ НА ХАРТИЈА: Прифаќаме двојазичност на цела територија! Датум и време на објавување: 13.02.2017 Датум на рецензирање: 14.02.2017 Рецензент: Ана Анастасовска    

ИСКРИВЕНА СЛИКА

Прво, написот се повикува

Нафрлени податоци без ниту еден извор

на 15. 02. 2017 | |

[Рецензија: Квалитетно високо образование достапно за сите]

Освен мислењата, коментарите, уредничките белешки, објавени во соодветни рубрики, ниту една друга новинарска форма не може да се прави без извори. Тоа е во основата на новинарството. Зборот „медиум“, всушност, тоа значи: посредувач, пренесувач. Новинарите се вешти, оспособени професналци кои знаат да идентификуваат, да изберат, да им дадат збор на најдобрите, најовластените, најстручните… иматели на информации, сведоци на настани, кои низ новинарската методологија и низ медиумските форми, ќе му пренесат на корисникот на нивните услуги веродостојна, објективизирана, непристрасна информација. Ако нема извор, медиумската содржина ги губи сите овие атрибути: веродостојна, објективизирана, непристрасна информација. Тоа му се има случено на овој текст. Тој не е професионално новинарски одработена информација бидејки нема извори. Како може

Шпекулација скриена зад наводни дипломатски извори

на 15. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: ДОАЃА КУРЦ СО ПОРАКА ДО ГРУЕВСКИ ЗА НЕГОВА ОСТАВКА И СПАС НА ВМРО-ДПМНЕ?!]

  Написот пренесува соопштение за посетата на австрискиот министер за надворешни работи, но потоа ги коментира наведените информации и изнесува дополнителни непотврдени податоци, повикувајќи се на неименувани извори. Линк до оригиналниот напис: ДОАЃА КУРЦ СО ПОРАКА ДО ГРУЕВСКИ ЗА НЕГОВА ОСТАВКА И СПАС НА ВМРО-ДПМНЕ?! Датум и време на објавување: 09.02. 2017 Датум на рецензирање: 12.02.2017 Рецензент: Димитар Тануров  

СЕНЗАЦИОНАЛИСТИЧКИ НАСЛОВ

Самиот наслов е коментаторски и сензационалистички, особено со интерпункцијата која се користи. Со него не се дава конкретен одговор, само се наведува читателот да ја кликне веста, која, наводно, треба да понуди конкретен одговор. Главата на веста пренесува дел од официјалното соопштение (најверојатно од

Политички пристрасен и сексистички текст

на 14. 02. 2017 | |

[Рецензија:  (ФОТО)БРУКА: Државниот секретар во МВР од редовите на ВМРО ДПМНЕ, Сања Димитриевска, на доделувањето на донацијата од ЕУ се појави во минич ДО****АК во стилот на ЅВЕЗДЕ ГРАНДА!]

  Написот е недоличен, во него целосно затаиле новинарските етички и професионални стандарди. Целта на текстот не е да информира, туку да навредува и да го урне дигнитетот и кредибилитетот на државниот секретар во МВР, Сања Димитриевска. Линк до оригиналниот напис:  (ФОТО)БРУКА: Државниот секретар во МВР од редовите на ВМРО ДПМНЕ, Сања Димитриевска, на доделувањето на донацијата од ЕУ се појави во минич ДО****К во стилот на ЅВЕЗДЕ ГРАНДА! Датум и време на објавување: 12.02. 2017 Датум на рецензирање: 14. 02. 2017 Рецензент: Димитар Тануров    

НЕВКУС

Вулгарниот наслов навестува

Забот падна, невкусот остана

на 14. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: Ѝ ПАДНА ЗАБОТ ДОДЕКА ПЕЕШЕ: Водителката на која сите покажуваат со прст (ВИДЕО)]

  Насловот на овој напис доволно речито зборува зошто е предмет на оваа рецензија. Во него е содржан груб коментар на една непријатност која ѝ се случила на одредена личност за време на јавен настап, што е навредливо и некултурно. Ништо подобра не е ниту содржината на самиот напис – таму потсмешливо се коментира дека видеозаписот од настапот на водителката за време на кој се случило да ѝ испадне заб додека пеела, се споделува на социјалните мрежи и сите ја исмеваат. Линк до оригиналниот напис: Ѝ ПАДНА ЗАБОТ ДОДЕКА ПЕЕШЕ: Водителката на која сите покажуваат со прст (ВИДЕО) Датум и време на објавување: 12.2.2017, 15:39

Манипулација преку фотомонтажа

на 14. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: Груевски: Сценаристот на СДСМ сакаше да ги придобие Албанците на емоции]

  Манипулација, но преку фотографија, поточно преку фотомонтажа. Интервјуто на експремиерот, актуелен претседател на ВМРО-ДПМНЕ, во кое тој „истури“ еден „тон“ обвинувања за мешање однадвор во домашната политика, како и за начинот на кој опозицијата добила гласови од албанската заедница, е илустрирано со крајно несоодветна фотoграфија. Или како што некој би кажал, лепена, сечена, монтирана.   Линк до оригиналниот напис: Груевски: Сценаристот на СДСМ сакаше да ги придобие Албанците на емоции  Датум и време на објавување: 11.02.2017  20:54  Датум на рецензирање: 12.02.2017  Рецензент: Владимир Мирчески     НЕПРОВЕРЕНО, ПРИСТРАСНО, ТЕНДЕНЦИОЗНО Еден политичар јавно може да каже што сака зашто на крајот тој самиот одговара за тежината на изнесеното како и
СТРАНА 5 of 324« ПРВА...34567...102030...ПОСЛЕДНА »