Новинарски лекции

Хаосот на едноличноста

на 26. 08. 2013 | | sq
8636691165_d9f0341514_z
Минималните придобивки од медиумскиот интернет пазар, кој е неконсолидиран, фрагментиран и непрофесионален, создаваат само илузија од новинарството, еден вид дилетантизам, кој ни одблиску не соодветствува на вистинската мисија на новинарството.   Фото: BAO.bits   Пишува: Бардил Заими   СИТЕ НОВИНАРСКИ ТЕОРИИ изгледа умираат пред неподносливата леснотија со која информацијата протекува низ бескрајниот свет на интернетот. Вртоглавото транспонирање на медиумите и традиционалните формати на информирање во новите формати е проследено со

Враќање на истражувачките прашања

на 23. 08. 2013 | | sq
741 KOCKA
Додадената вредност на новинарскиот текст (или прилог во електронски медиум) е повеќестраноста, објективноста и одговорени што поголем број прашања што една информација ги отвора.   Пишува: Ида Протугер Вељковиќ   Би-Би-Си Панорама, една од најдобрите истражувачки документарни емисии на светот, со најголема „додадена вредност“ ДОДАДЕНА ВРЕДНОСТ. Значењето на овој термин во економијата е “зголемувањето на вредноста што компанијата го дава на својот производ пред да го понуди на пазарот.” Тоа

За голем човек, голема буква?

на 19. 08. 2013 | |
Решение на Президиумот на АСНОМ за изгледот на македонската азбука
Примери има многу, а ние ќе наведеме само неколку, за да предупредиме на една очајна состојба, што налага брза акција во секоја наша редакција – новинарите и уредниците мора да развијат свесност за потребата строго да ги применуваат правилата на македонскиот правопис. Решение на Президиумот на АСНОМ за изгледот на македонската азбука   Пишува: Биљана Илиќ   На корисниот фејсбук профил www.facebook.com/lektor.mk  сретнавме вакво прашање: „Дали ќе може да ми

Како да се разбуди статистичкото новинарство?

на 19. 08. 2013 | |
Picture-9
  Статистичкото новинарство бара три основни вештини: способност за собирање податоци, способност за организација на податоците и способност за нивно анализирање Пишува: Катерина Блажевска Во Македонија многу малку е присутно т.н. статистичко новинарство. Под овој поим не се подразбира класична употреба на статистички податоци во новинарски текст, нивна споредба со претходни состојби или компарација со слични состојби во регионот и светот. Статистичко новинарство или data journalism е новинарство базирано на податоци

Да се објави или не?

на 16. 08. 2013 | | sq
Ashley Marinaccio
Многу е важно да се препознаваат вестите што имаат потенцијал да генерираат општествено неприфатливо поведение, да се анализираат нивните атрибути и внимателно да се донесуваат добри уреднички одлуки. yuan2003   Пишува: Биљана Илиќ   Со кусо предупредување дека станува збор за „скандалозно расистичко видео“ кое се однесува на Ромите, на Сорос и на СДСМ, само со една скромна реченица текст, еден портал деновиве објави неспорно расистички и навредувачки видео-запис, дело

Видео туторијали за мултимедија и социјални медиуми наменети за новинари

на 13. 08. 2013 | | sq, en
prntscrn
Во рамките на проектот Обуки за новинари, фондацијата Метаморфозис изработи 8 видео туторијали со цел зголемување на знаењата и вештините на новинарите во насока на нивна адаптација на актуелните потреби и трендови во новинарството. Туторијалите ги опфаќаат следните теми:
  • Снимање и обработка на аудио запис во Audacity
  • Креирање и обработка на видео во Windows Live Movie Maker
  • Креирање на слајдшоу од фотографии со Flickr
  • Употреба на сервисот SoundCloud за споделување

Не смее да се плагира, но ни да се бара монопол над вестите

на 6. 08. 2013 | | sq
7588771492_a4b2f7f4d3_z
Во последно време, новинарите во Македонија водат жестока јавна дебата за плагирањето на нивните трудови. Отворена е дури и посебна група на Фејсбук, на која новинарите објавуваат текстови за кои сметаат дека им се плагирани (или „украдени“), а потоа се водат лути расправи. Во основа, поттикнувањето на свесноста за тоа што е оригинал,  а што плагијат во новинарството, е добра работа, затоа што секој професионален новинар има етичка обврска да

Вест без правила е како куќа без темел

на 29. 07. 2013 | |
6277337422_28e50f7287_b
Ова е време кога угледот на професијата е сериозно нарушен од луѓе кои стануваат „новинари“ и кои имаат други цели, злоупотребувајќи ја новинарската – правовремено, точно, јасно и непристрасно соопштување на вистината. Поради нив, но и поради младите колеги, кои влегуваат во професијата во актуелните услови на наметната правна и етичка конфузија за новинарството, ова е и вистинско време да потсетиме на нејзиното височество ВЕСТ, темелот на сите новинарски жанрови.

Новинарски алатки на агрегаторот Grid.mk

на 23. 07. 2013 | |
Aplikacija NYT 002
Грид е еден од неколкуте агрегатори, кој презема линкови од вестите што се објавени на македонските портали. Но, покрај линкови од вести, агрегаторот содржи и неколку алатки што можат да бидат корисни за новинарите и уредниците кои работат на новинските портали, но и во другите видови медиуми.   Пишува: Владимир Петрески   Алатките корисни за новинарите даваат увид, и тоа пред сѐ, статистички, за тоа што, како и колку работи

Агенциите кон извештаите мора да пристапуваат со поголема одговорност

на 15. 07. 2013 | | sq
Агенциите кон извештаите мора да пристапуваат со поголема одговорност
Објавувањето на изворите на вести, особено кога се работи за документи во изворна форма (преку нивно објавување на сајтовите), треба да е обврска и на агенциите, како тие би ја јакнеле довербата на читателите и би имале и некаков инструмент на самоконтрола во известувањето. Пишува Љубомир Костовски Фотографија: Sean MacEntee Со оглед на фактот што агенциските статии се пренесуваат од многу корисници, новинарите, кои известуваат за настани за одредени агенции
СТРАНА 45 of 46« ПРВА...102030...4243444546