Новинарски лекции

Како да ѕирнеме во имотот на политичарите

на 9. 01. 2014 | |
Презентација за броба против корупцијата - на сајтот на ДКСК
Слајд од презентација за борба против корупцијата – на сајтот на ДКСК  

Ниту една земја, без оглед на тоа колку е демократска, не е имуна на феноменот на  корупцијата. Таа  подеднакво ги напаѓа владините функционери, политичарите, локалните лидери. Ги уништува националните економии, ги поткопува институционалните и моралните вредности и ја нагризува јавната доверба

  Пишува: Оливера Војновска   Колку се богати премиерот и претседателот на државата? Со каков имот

Од новинар до портпарол и камбекот во новинарската фела

на 24. 12. 2013 | |
Alastair-Campbell-C-Avalon-web

Односите меѓу новинарството и ПР-от, иако  на прв поглед делуваат едноставни, всушност се прилично комплексни. И едните и другите испраќаат одредена порака до публиката и имаат амбиција да влијаат врз нејзиното мислење.

Пишува: Оливера Војновска Алистер Кембел – од новинар и автор до портпарол. Службена фотографија од неговиот веб сајт. Новинари и портпароли – две лица на една иста паричка. И едните и другите извршуваат иста работа – ѝ се

Тролови насекаде – коментарите на интернет

на 20. 12. 2013 | |
541493823_8de077f655_z
Фото: geishaboy500  

Техничките платформи и уредувачките политики за дискусии и коментари на интернет треба да бидат инклузивни и безбедни за да обезбедат амбиент за жива, забавна, продуктивна и над сѐ, фер и интелигентна дискусија и коментари.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Голем дел од коментарите на читателите на онлајн медиумите се исполнети со примитивизам, безобразен воајеризам, омраза, сеирџиство… Неодамна Хафингтон Пост објави дека нема повеќе да објавува коментари без

Кои фактори влијаат врз вест и извештај?

на 18. 12. 2013 | | sq
24 часа на Фокс Њуз - снимен по еден фрејм на секоја минута. Фото: @Doug88888
24 часа на Фокс Њуз – снимен по еден фрејм на секоја минута. Фото: karlfrankowski

Новинарите не се повеќе само собирачи на вести. Од нив се очекува да истражуваат, да бидат критични према опкружувањето во кое живеат, но и да бидат проактивни, да покренуваат јавна дебата за сите теми од општествен интерес. Тоа значи дека медиумите мораат да бидат одговорни, бидејќи се занимаваат со јавна работа.

За да бидат спремни

Од сегментирани информации до дезинформации

на 16. 12. 2013 | |
800px-Photographic_lenses_front_view

Постои една изрека во врска со проблемот со името – Цело е кога има сѐ. Употребена во друг контекст, таа е сосема адекватна за проблемот во современиот македонски журнализам кон кој ќе се осврнеме тука – нецелосна информација не само што не е сѐ, туку таа дури може да се претвори и во нејзин антипод – дезинформација

  Пишува: Теофил Блажевски   Сеопфатноста при информирањето е императив и еден од

Анонимните писма во медиумите како метод за манипулација на јавноста

на 4. 12. 2013 | | sq
3211096490_8e0b1d2c54_b
„Човекот со плакатите“ на кој не му се потребни анонимки. Поставува плакати на својот имот и пишува писмa против локалната власт на секои 30 дена, најмногу што му е дозволено од редакцијата на локалниот весник во Бедфорд, Индијана. Фото: cindy47452                      

Ниту Новинарскиот кодекс на Здружението на професионални новинари на Македонија ниту пак Прирачникот за етика на новинарството на ЗНМ

Опрема на текст – наднаслов, наслов, поднаслов

на 29. 11. 2013 | | sq
Благодарност до Бога како „наднаслов“, зборот „МИР“ во наслов и поднаслов - Издание на Филаделфија Инквајарер на 15 август 1945 година - денот на победата на САД против Јапонија, фото: Adam THEO
Благодарност до Бога како „наднаслов“, зборот „МИР“ во насловот и поднаслов – Издание на „Филаделфија Инквајарер“ на 15 август 1945 година – денот на победата на САД против Јапонија, фото: Adam THEO

Читателите најчесто се задржуваат на оние вести и информации кои имаат добра опрема и кои најмногу им го привлекуваат вниманието. Некои текстови веројатно никогаш не ги погледнуваат, во голема мерка поради лошиот наднаслов, наслов, и поднаслов, или затоа

Псевдонастани: Раскошна претстава на бедата

на 13. 11. 2013 | | sq
6239600068_2730271fe3_b

Човекот се најде во лапидариум од кој нема излез, како луѓето кога се во заложничка ситуација кога ништо друго не може да им помогне освен знаењето. Ова особено се однесува на новинарите и на нивните способности и знаење да ги препознаваат и да укажуваат на псевдонастаните, кои со помош на медиумите се претвораат во медиумска реалност, и да ја преземат улогата на деконструктори и „диверзанти“ за да ги извлечат луѓето

Како да се пренесат зборови на политичар кога во нив има елементи на говор на омраза

на 8. 11. 2013 | | sq
7223549164_e396bdd823_z

Најопасно е преку медиумите да се  шират омразата и предрасудите, бидејќи тоа најчесто завршува со насилство. Медиумите што шират и пренесуваат говор на омраза, се соучесници во можните злосторства што произлегуваат од неа. Новинарите и медиумите се одговорни за содржините што ги пласираат или ги прикажуваат без оглед на тоа кој ги произведува.

Протести на Националната организација на жените (NOW) во САД против говорот на омраза што го практикува десничарскиот

Русокосата Марија и притаениот расизам во нас

на 7. 11. 2013 | |
Марија од Лариса - полициска фотографија

Темата за „русокосиот ангел“ од Лариса, мало девојче најдено при рација на полицијата во Грција, спласна наеднаш – исто како што се појави. Штом се виде дека нема ништо од сторијата за валканите црни раце кои грабнуваат дете од европска улица, со нордиски изглед, настанот стана „ромска работа“.

  Марија од Лариса – полициска фотографија   Пишува: Љубомир Костовски   ВОВЕД: Времето бргу лета. Кога минатиот викенд бев со една
СТРАНА 43 of 46« ПРВА...102030...4142434445...ПОСЛЕДНА »