verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирослава Симоновска

Рецензија: Две скопјанки и една битолчанка најбарани проститутки на јахтите во Црна Гора

на 14. 08. 2014 | |
За изнесен податок да биде веродостоен, зад него треба да стои извор кој што ќе биде релевантен. Во случајот такво нешто не постои. Иако формално се повикува на полициски извори, текстот не наведува линк до оригиналниот текст поради што не може да се добие впечаток дека навистина полицијата тврди оти девојките се од Скопје. Доколку е вистина дека девојките се бават со сексуална работа, која во Црна Гора е нелегална, а полицијата знае за тоа, тогаш прашање е зошто полицијата не си ја врши работата. Сосема е индикативно како полицијата знае „кои девојки се најбарани“, како што наведува текстот. Медиумите на интернет ја имаат уникатната можност да ги линкуваат содржините кои ги преработуваат со нивните оригинали, но тоа во случајот

Рецензија: Ужасно убиство: Го фрлил двегодишното дете од десетти спрат па ја убил баба му

на 12. 08. 2014 | | sq
Да се пренесе информацијата коректно не значи само да се пренесат точни информации, туку и да се направи соодветен распоред на одговорите на петте основни новинарски прашања, односно тие да се подредат по приоритет. Сѐ почесто се случува во текстовите да се одбегнува да се наведе местото на настанот за кој се известува, со што, најверојатно свесно, се прави нечесен обид да се „залаже“ оној што чита, дека настанот се случил во Македонија и да се создаде привид дека настанот е  поимпактен и поблизок. Ова создава анимозитет и губење на довербата кај публиката што е запознаена со правилата на медиумското изразување. Линк до оригиналниот напис: Ужасно убиство: Го фрлил двегодишното дете од десетти спрат па ја убил баба му Датум

Рецензија: Фото: Позната Србинка нуди секс за 150 евра

на 31. 07. 2014 | |
Фотографии преземени од српски веб-страници за ескорт-услуги се користат за создавање медиумски производ кој на ниеден начин не ги исполнува стандардите за „вест-вредност“, како што се информирање, образување или блискост. Така, многу едноставно се губи фокусот од она што медиумот, кој е општествено одговорен и агенда-сетер, може да го користи за да го задоволи јавниот интерес и да стане важен општествен чинител. Од новинарски аспект не можеме да видиме ниту една причина зошто овие фотографии и текст заслужуваат да се најдат во агендата на медиумот, освен сензационализмот. Една од карактеристиките на медиумите е и да промовираат вредности, да отвораат прашања од јавен интерес (меѓу кои и сексуалната работа, на начин кој ќе продре подлабоко  во условите, проблемите, различните перспективи), а

Рецензија: (Фото) Дали е ова убиецот од скопски Аеродром со една од убиените?

на 29. 07. 2014 | | sq
Наместо да се даде влез во текстот, да се извести за настанот за кој се пишува и да се одговори барем на некои од петте новинарски прашања, за читателот да ја добие основната информација околу тоа што се случило, пред нас се наоѓа конфузен почеток на текстот, во кој ништо не е јасно. Тоа и не е најголемиот проблем, имајќи предвид дека насловот наместо да биде фактички е во прашална форма. Линк до оригиналниот напис: (Фото) Дали е ова убиецот од скопски Аеродром со една од убиените? Датум и време на објавување: 22.07.2014 Датум на рецензирање: 25.07.2014 Рецензент: Мирослава Бурнс Во членот 1 од Кодексот на новинари експлицитно се потенцира начелото дека новинарот треба да објавува точни, проверени информации, дека

Рецензија: Во понеделник почнува војна во Скопје ако не бидат ослободени осудените од Монструм!!!

на 25. 07. 2014 | | sq
Ако зборот е едно од најмоќните и најчесто користени орудија за длабење на новинарската мисла и за пренесувањето на одредена информација, тогаш тој мора да е одмерен, прецизен и двапати да се мери пред да се употреби. Насловот на текстот што го рецензираме отстапува од овој принцип и остава впечаток на преголема жестокост, силина и загревање на ситуацијата. Линк до оригиналниот напис: Во понеделник почнува војна во Скопје ако не бидат ослободени осудените од Монструм!!! Датум и време на објавување: 14.07.2014, 09:20 Датум на рецензирање: 22.07.2014 Рецензент: Мирослава Бурнс Пред нас се наоѓа информација преземена од друг медиум, при што не е вложен никаков дополнителен напор таа да се провери (или барем од изложеното тој напор не е видлив), ниту,

Рецензија: Сурово: Македонец си направил селфи додека горел хеликоптерот!!

на 16. 07. 2014 | |
Основната причина поради која објавата заслужува рецензија е изместениот критериум околу тоа што е „вест-вредно“.  Не сѐ што е интересно за јавноста, во исто време е и од јавен интерес. Kога се прави непотребна сензација од материјал кој реално не подлежи на критериумите на она што е од јавен интерес, се добива впечаток дека основната цел е да се соберат кликови, а не да се информира или да се даде придонес кон отворање на теми од значење за граѓаните. Во случајов, непотребно се пренасочува вниманието од важните прашања на истрагата со тривијални и сензационалистички наслови. Линк до оригиналниот напис: Сурово: Македонец си направил селфи додека горел хеликоптерот!! Датум и време на објавување: 11.07.2014 Датум на рецензирање: 14.07.2014 Рецензент: Мирослава Бурнс

Рецензија: ФОТО: Жерновски се фали дека ужива во Бразил, Центар без ниеден од ветените проекти

на 14. 07. 2014 | |
Социјалните мрежи се легитимен извор на информации и идеи за тоа што е актуелно во моментот и медиумите ги користат како ориентир во својата работа, но кога се употребуваат како алатка во новинарството, работата на новинарот е многу посложена отколку „копи-пејст“. Правилото е, дури и ако некоја информација првично е добиена на Фејсбук, таа да се провери на традиционалниот начин – со контактирање на изворот. Тоа се прави од превентивни причини, но и како обврска за веродостојност, бидејќи никогаш не знаеме кој стои зад некој профил и каква намера има со искажаното. Во случајов не може да се види ниту обид да се провери, а камоли добиена потврда на информацијата која е преземена од профилот на Жерновски. На неа се

Рецензија: ШОК – Што се случува: Пожар во Американската амбасада во Скопје

на 9. 07. 2014 | | sq
Пред очи ни е неодговорно ширење паника. Особено поради тежината и важноста на овој настан, на кој гости се државниот врв и претставници на меѓународната заедница, се антиципира дека настанот е следен од пошироката јавност и предизвикува интерес. Затоа, кога ќе се напише дека имало пожар во американската амбасада, тоа мора или новинарот да го посведочил, или барем да се јавил на два независни извори како што налагаат стандардите на Би-Би-Си. Со други зборови, новинарот треба да е свесен за одговорноста што ја има и да се воздржи од намерно или ненамерно ширење паника. Пожар во американската амбасада воопшто немало. Линк до оригиналниот напис: ШОК – Што се случува: Пожар во Американската амбасада во Скопје Датум и време на објавување:

Рецензија: Експертите потврдуваат дека нема кривично дело со „Македонска банка“

на 8. 07. 2014 | |
Во новинарството условот за веродостојност на еден медиумски производ најмногу зависи од изворите. Од тоа какви се изворите, дали се посочени со нивните имиња и функции, дали од нив има фотографии или видео, најмногу ќе зависи дали читателот ќе поверува најнапред во тоа дека постојат, а потоа ќе оценува дали верува во она што тие го зборуваат. Но, тој мора да се увери дека извори навистина постојат. Овде, со ништо не му се дава на читателот оправдана причина да поверува дека изворите постојат. Дури и да постојат, не се поблиску лоцирани (од која област се, како ја добиле експертската титула, итн). Основната забелешка е, што во многу наврати се користи формулацијата „експертите“, а притоа воопшто не се посочува на ниту

Рецензија: Скандал: Новинар на „Фокус“ го пишувал извештајот на Фридом Хаус

на 1. 07. 2014 | |
Пред нас се наоѓа прилог со поголем број етикетирачки квалификации и контекст во кој Фондацијата отворено општество Македонија (ФООМ – Сорос Фондација) се посочува како одговорна за лошите медиумски состојби, а во тој контекст се објавува дека новинарка на неделникот Фокус е авторка на извештај на меѓународната организација, иако таа не работи во „Фокус“ најмалку четири години. Линк до оригиналниот напис: Скандал: Новинар на „Фокус“ го пишувал извештајот на Фридом Хаус Датум и време на објавување: 13.06.2014, 16:19 Датум на рецензирање: 22.06.2014 Рецензент: Мирослава Бурнс Скаран со фактите и етикетирачки е делот каде се тврди дека „спрегата Сорос-СДСМ повторно е во мисија на кодошење на сопствената земја“. Фридом Хаус е независна организација која се бори за експанзија на

Претплатете се за најнови вести