verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Експертите потврдуваат дека нема кривично дело со „Македонска банка“

on 8 - 07 - 2014       

8ue-0987-098-crop-resize

Во новинарството условот за веродостојност на еден медиумски производ најмногу зависи од изворите. Од тоа какви се изворите, дали се посочени со нивните имиња и функции, дали од нив има фотографии или видео, најмногу ќе зависи дали читателот ќе поверува најнапред во тоа дека постојат, а потоа ќе оценува дали верува во она што тие го зборуваат. Но, тој мора да се увери дека извори навистина постојат. Овде, со ништо не му се дава на читателот оправдана причина да поверува дека изворите постојат. Дури и да постојат, не се поблиску лоцирани (од која област се, како ја добиле експертската титула, итн). Основната забелешка е, што во многу наврати се користи формулацијата „експертите“, а притоа воопшто не се посочува на ниту една поблиска квалификација за нивно лоцирање. Со други зборови, логичното прашање е кои се експертите и дали тие навистина нешто изјавиле.

8ueЛинк до оригиналниот напис: Експертите потврдуваат дека нема кривично дело со „Македонска банка“

Датум и време на објавување: 28.06.2014, 16:52

Датум на рецензирање: 02.07.2014

Рецензент: Мирослава Бурнс

Во однос на содржајноста, читателот не може да добие сеопфатни информации за тоа кои се причините и околностите поради кои обвинителството утврдило дека „Груевски ниту можел ниту извршил кривично дело во случајот Македонска банка“. За да се промени ова потребно е да се цитираат сите објаснувачки информации од соопштението на обвинителството. Кога се пишува дека делото е застарено, тоа е потребно да се докомплетира со цитирање на соодветните закони од кои читателот ќе може да се увери дека тоа е така.

Основната забелешка, сепак, е во тоа што се алудира на неименувани експерти со што се отвора прашањето дали можеби тие се штит и ѕид зад кој се кријат ставовите на некој друг. Ова секогаш се поставува како прашање кога не се дадени доволно индиции дека експертите се веродостојни. Барем еден цитат со наведен извор би можел значително да ја промени оваа перцепција. Но, такво нешто нема. Овие „експерти“, сепак, се еднострани и со единствено гледиште на ситуацијата, што прави да се претставува само едната страна на гледиштата без да се понудат различни ставови. Со тоа се остава впечаток на пристрасност. Овие „експерти“ се провлекуваат како основен извор покрај официјалниот, кој е Основното јавно обвинителство и тие се столб на кој се гради приказната околу која има една единствена идеја, без навлегување во суштината, површно да се одбрани еден субјект. Освен тоа се забележуваат и непрецизни формулации. На пример, СДСМ не е истражен орган за да го терети Груевски за нешто.

„СДСМ го теретеше Груевски за противзаконито посредување. Експертите за ова посочуваат дека е неосновно обвинување кое беше докажано со документи, закони и експертиза“.

Тежината која му недостасува на производот е длабинско прикажување на целосната слика, околностите, посочување на изворите со нивното име и презиме, како и бекграунд.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

„експертите“ не се посочени

анонимни

нерелевантни

еден официјален извор и „експертите“

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

не може да се утврди

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

манипулативен

некреативен

сензационален

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести