Актуелности

ЗЛОУПОТРЕБИТЕ НА МЕДИУМИТЕ: Избор написи на проф. д-р Мирјана Најчевска во 2016 година

на 31. 12. 2016 | |
Мирјана Најчевска. Фотографија: личен Фејсбук профил. Фото-ефект: funphotobox.com
Мирјана Најчевска. Фотографија: личен Фејсбук профил. Фото-ефект: funphotobox.com     Работата на ад хок телото: Предизборeн надзор на медиумите во време на поствистината (22.12.20016) Паѓа в очи фактот дека за ниту еден од медиумите што ја поддржуваат политиката на актуелната власт, влегувањето на УЈП во поголем број здруженија на граѓани одеднаш воопшто не претставува вест. Дури и оние мал број медиуми што ја информираат јавноста за активностите на УЈП, не

МЕДИУМИТЕ ВО ЗАПЧАНИЦИТЕ НА ВЛАСТА: Избор написи на Љубомир Костовски во 2016 година

на 30. 12. 2016 | |
Љубомир Костовски: Фотографија: личен Фејсбук профил на авторот. Фото-ефект: funphotobox.com
  Љубомир Костовски: Фотографија: личен Фејсбук профил. Фото-ефект: funphotobox.com     Работата на ад хок телото: Предизборeн надзор на медиумите во време на поствистината (26.12.2016) – Новинарска лекција Претворањето на одредени телевизии само во линк на една партиска предизборна програма даде контрарезултати. Не е добро да се претерува ниту во слаткарница, а ни на малиот екран. Евентуалните казни за таквите телевизии од страна на судот, а по предлог на ад

Проектите на „Метаморфозис“ претставени на водечката ТВ-емисија „360 степени“ на „Алсат-М“

на 20. 12. 2016 | |
Искуствата од проектите на Фондацијата „Метаморфозис“, кои се однесуваат на проверката на факти во медиумите и на (не)исполнувањата на изборните ветувања на партиите, беа претставени на водечката ТВ-емисија од информативен, репортажен и дебатен формат „36о степени“ на „Алсат-М“. Прилогот најпрвин провери како се исполнуваат пет случајно избрани ветувања на политичките партии, а потоа следуваше и разговор со уредникот на „Сервис за проверка на фактите во медиумите“, Владимир Петрески. Целата емисија можете да ја видите долу. Прилогот за изборните ветувања почнува од 18:38 секунди, а разговорот од 28:30 секунди.    

УСАИД почна проект за зајакнување на граѓанското општество

на 23. 11. 2016 | |
usaid-nov-proekt
 
Скопје, 18 ноември, 2016 – 16:35 (META)
Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) го почна Проектот за граѓанско учество (CEP), кој претставува петгодишна иницијатива за поддршка на македонскиот граѓански сектор и на младинските организации кои ги вклучуваат граѓаните, приватниот сектор и владините институции во одлуките за прашања од јавен интерес. Проектот ќе ги поддржи граѓанските организации и коалиции на граѓански организации фокусирани на приоритетни прашања од интерес на граѓаните

СЕММ апелира на одговорност и на коректно известување за изборите

на 22. 11. 2016 | |
sovet-za-etika-vo-mediumite-na-makedonija
Понеделник, 21 ноември 2016, 8.03 часот, Совет за етика во медиумите на Македонија
Со почетокот на изборната кампања во Република Македонија, Советот за етика во медиумите (СЕММ) апелира за целосна професионална одговорност во новинарството, промовирање партиципаторен политички процес и континуиран пристап на јавноста до релевантни и веродостојни информации. Медиумите не треба да дозволат да бидат манипулирани од политичарите и од другите актери во изборниот политички процес, бидејќи тоа значи директна

Ненадејно почина Владо Ѓорчев, новинар и уредник во „Мета“ и автор во „Сервис за проверка на факти во медиумите“

на 20. 11. 2016 | | sq
Владе Ѓорчев. Фото: Мета
Владе Ѓорчев. Фото: Мета  

„Сервис за проверка на факти во медиумите“ остана без еден од своите најревносни и најредовни автори, кој во овие три и пол години  во рамките на проектот има објавено стотици рецензии и други текстови, а сите ние останавме без еден од нашите највредни колеги и новинарски професионалци

  Скопје, 20 ноември, 2016 – 11:18 (META) – Во раните утрински часови, ненадејно почина нашиот колега Владо

„Не за неказнивоста!“ – ИФЕКС го одбележува 2 ноември со кампања

на 2. 11. 2016 | | sq
VectorLogo_3_single

На 2 ноември се одбележува Меѓународниот ден за ставање крај на неказнивоста* за злосторства против новинари, воведен со Резолуцијата на ООН од 2013 година. Во моментов, 9 од 10 случаи на убиства на новинари во светот се со статус нерешени и поминуваат неказнето. Ова води кон култура на неказнивост во која критичките гласови се замолчени, а на граѓаните им се ускратени точни информации за општествата во кои живеат.

Владо Ѓорчев, новинар на „Мета“ и редовен соработник на СПФМ, доби награда за истражувачка сторија за корупција

на 23. 09. 2016 | | sq
vlado-nagrada
  Скопје, 23 септември, 2016 – 13:34 (META)    Новинарот на новинската агенција „Мета“ и редовен сораборник на „Сервис за проверка на факти во медиумите“, Владо Ѓорчев, за текстот „Превозниците од „Транспортер“ не сопреа, туку тераат по старо, па и уште побрзо“, ја доби втората награда од конкурсот за најдобра новинарска истражувачка приказна на тема корупција, кој се спроведе како дел од Програмата на УСАИД за антикорупција. – Истражувањето беше

Ратајкоски: МТВ ќе го казни вработениот што згрешил објавувајќи владини реклами

на 12. 09. 2016 | | sq
dime-ratajkoski

Скопје, 12 септември, 2016 – 15:20 (META) МТВ ја увидела грешката и ќе го санкционира вработениот што ја направил грешката со објавувањето на владини реклами, вели Диме Ратајкоски, главен и одговорен уредник на Првиот програмски сервис на Македонската телевизија. Тој за „Мета“ вели дека по добиените насоки од Агенцијата за аудио и аудиовизелни медиумски услуги на 2 септември 2016 година, МТВ ги отстранила сите реклами финансирани од Влада на Република

СЕММ: Повеќе од 120 жалби за неетичност на медиуми

на 1. 07. 2016 | | sq
СЕММ
Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) во изминатата година и половина има добиено повеќе од 120 жалби на различни основи, беше соопштено на денешната прес-конференција на СЕММ. „Бројката на пристигнати жалби и интересот на граѓаните, но и на другите организации и институции влева надеж дека саморегулацијата како процес може да влијае позитивно врз подобрувањето на медиумскиот систем во земјата, кој во моментот е во криза од аспект на
СТРАНА 2 of 1212345...10...ПОСЛЕДНА »