verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Agron Vrangalla

Ефектите на цртаните филмови и стимулирањето насилство кај децата!

на 3. 02. 2016 | | sq
Само во една епизода на „Том и Џери“ има по десетина сцени со насилство. Фото: Скриншот  

Само една епизода од „Том и Џери“, која трае околу шест минути, во себе содржи од 30 до 60 акти на насилство. Дури и кога ги броев овие акти, неколкупати имав тешкотии во броењето на актите на насилство, бидејќи имаше случаи кога два или три акти се случуваа истовремено, на пример, додека мачката

Со непрофесионалност новинарството станува кошмар

на 22. 01. 2016 | | sq

     

Напис: Остварен сонот на Албанците, премиер на Македонија е Албанец

  Сонот на Албанците стана реалност. Македонија сега има премиер Албанец. Со оставката на поранешниот премиер Никола Груевски, де факто заменик премиерот на Македонија, Муса Џафери, станува премиер до именувањето на новиот премиер кој се очекува да биде именуван од редовите на ВМРО, генералниот секретар Емил Димитриев, известува „Тетова сот“.   И политичкиот аналитичар Џелал Незири рекол дека оставката на Груевски де факто подразбира дека Муса Џафери е премиер на Македонија?! „Ако Груевски дал оставка, дали сега де факто се подразбира дека Муса Џафери е премиер на Македонија?!“ пишува Незири.   Инаку вечерва премиерот Никола Груевски даде оставка, велејќи дека утре ќе ја достави својата оставка до претседателот на Собранието,

Недостиг од „ток-шоуа“ и покани за пријателство со публиката

на 18. 01. 2016 | | sq
Ако се направи еден преглед врз албанската медиумска панорама во Македонија, може да се каже дека имаме работа со една релативно сиромашна атмосфера, како од инвестициски аспект, така и од аспект на телевизиски реализации. До пред три-четири месеци, со исклучок на локалните медиуми, броењето на албанските телевизии завршуваше со бројот два, и тоа „Македонската радио-телевизија“, односно програмата на албански јазик, и националната телевизија „Алсат-М“. За наша среќа, некој се сети

Израсна статусот на „Фејсбук“ и стана вест

на 29. 12. 2015 | | sq
[Рецензија: „Мехмети:„Нека ни е за навек основањето на Државниот Универзитет на албански јазик „Мајка Тереза” во Скопје”] Социјалните мрежи секој ден сè повеќе стануваат прва влезна порта кон веб-страниците и сè повеќе се интензивира нивната улога како електронска пошта за комуникација, заменувајќи го е-маилот како медиум креиран ексклузивно за оваа намена. По „Гугл“, „Фејсбук“ со повеќе од 500 милиони корисници во светот, оди кон сопствена централизација во кибернетскиот свет. Функциите на оваа социјална мрежа се многубројни и главно се познати за корисниците. Главното прашање е: дали помислил некогаш авторот на оваа мрежа, дека овој прозорец ќе се користи за да се врши новинарство преку статусите што се објавуваат таму? Линк до оригиналниот напис: „Нека ни е за навек основањето на

Насловот е круната на веста

на 18. 12. 2015 | | sq

[Рецензија: „ВМРО го тресе анализата на Охридскиот договор“]

  Известувањето и пишувањето вести е чувствителна работа и секогаш кога се узурпира од непрофесионалци, тешко се повредува. Народната изрека „Рибата смрди од главата“ е многу важна и предупредувачка и во новинарството. Линк до оригиналниот наслов: „ВМРО го тресе анализата на Охридскиот договор„ Датум и време на објавување: 09.12.2015, 15:23 Датум на рецензија: 10.12.2015 Рецензент: Aгрон Врангала Некои од информативните веб-страници што функционираат во Македонија имаат сериозни проблеми со структурирањето на вестите. На пример, веста со наслов „ВМРО го тресе анализата на Охридскиот договор“, има неколку проблеми. Најголемиот проблем е самиот наслов. Овој наслов нема врска со тоа што е наведено во текстот на веста. Прво, се работи за метафоричен наслов

Претплатете се за најнови вести