verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

Медиумското претставување на изборната реторика и фолклор

медиуми и партии - кој кого искористува во изборната кампања? Фото: Ванчо Џамбаски и партиски сајтови, 2016
Непроценливата важност на медиумите во демократските системи, особено за време изборието, во светски рамки е апсолвирана уште од 19 век, а многу повеќе во 20 век, кога, пред се, политичката и судската пракса во САД ја проширува слободата на јавниот говор, а со тоа и во печатените медиуми, давајќи им на истите поголема улога во изборите, што значи огромно зголемување на влијанието на јавното мнение

Истражувачките стории се најпотиснати во општества со тоталитарни манири и со заспана, летаргична јавност

„Панама пејперс“, едно од најголемите достигнувања на истражувачкото новинарство во последниов период. Фото: Гугл   Неколкуте мали новинарски истражувачки енклави

Рецензии

Фотографијата, сепак не ги заменува фактите

[Рецензија: (ФОТО) Возило на ЈП Македонски Шуми во Прилеп претоварено со “НОВОГОДИШНИ ПАКЕТЧИЊА” врши предизборен поткуп] Краткиот напис од само две реченици остава простор за сериозни забелешки околу професионалните стандарди. Како единствен „доказ“ дека возило на едно јавно пертпријатие, наводно, се злоупотребува за изборни цели,  е понудена фотографија со релативно ниска резолуција. Од ваквата нејасна  фотографија воопшто не може да се види дали  станува збор за службено возило и дали тоа  е „претоварено со новогодишни пакетчиња“, ниту, пак, во кусиот текст има некаква потврда за тоа дека се прави „предизборен поткуп“, како што се тврди во насловот. Линк до оригиналниот
  • Тројански коњ

    [Рецензија: Сорос ги мрази САД и ги саботира нивните интереси секаде во светот] Интересен документарен филм се појави деновиве

    повеќе


Анализи

Новинарски лекции

Колумни

geograph-2925353-by-christine-matthews

Фушерска држава

Распадната куќа. Фото: Christine Matthews   Фуш насекаде околу нас. Од медиуми, преку „Скопје 2014“

Претплатете се за најнови вести