verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Сашо Орданоски

Белешки за популизмот: Водачот е вечна потреба на народот

на 4. 06. 2014 | |

Во популизмот, персоналните квалитети на искреност и чесност стануваат поважни од „елитистичките“ квалитети на образованост, квалификуваност или експертиза во одредена област. Глупоста се покрива со „искреност“, а незнаењето, со „чесните намери“ во 24/7 служба на народот.

  Пишува: Сашо Орданоски   Популизмот себеси повеќе се доживува како движење, а не како класична партиска структура. Популизмот ја презира „традиционалната“ политичка машинерија, нејзините организации и структури, како и самата професија политичар;

Белешки за популизмот: Пивофестот како популистичка политичка реалност

на 22. 05. 2014 | | sq

За медиумите да имаат што повеќе публика, мораат да го задоволуваат медиокритетскиот вкус на народот, што се преточува во недогледна низа од медиумски содржини чиешто креативно и интелектуално ниво – а, со тоа, и политичко ниво – е во „мртва трка“ со просечноста на народните маси. Народот сака забава. Затоа политиката сѐ повеќе произведува забавни содржини за народот, коишто медиумите потоа ќе ги продаваат како забава за народот. Колку пивофести,

Белешки за популизмот: ТИШИНА – ЛИДЕРОТ ИМА ЗБОР!

на 7. 05. 2014 | |
 

…Миленко го храни Амди, кој го поддржува Никола, кој гостува кај Миленко, за Амди да биде наранет. Бескрајна простачка спирала, медиумско-политички перпетуум мобиле, каде страстите ја заменуваат идеологијата, а демократски обликуваната јавност е во „агрегатна“ состојба на психологија на толпа.

  Пишува: Сашо ОРДАНОСКИ   Модерните масовни медиуми – тоа „нужно зло“ без кое не може да се замисли демократијата – и популизмот делат една главна заедничка карактеристика:

Претплатете се за најнови вести