verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Билјана Илиќ

Рецензија: ВИДЕО: Како СДСМ ја „сакаше“ општина Ѓорче Петров?

на 19. 03. 2013 | |
Бисер на „известувањето“ на интернет медиумите за првиот дел од кампањата за локалните избори – осврт или коментар, напис без јасно утврден жанр, кој содржи комплетна манипулација и жесток спин насочен против најголемата опозициска партија.

Рецензија: Андреј Жерновски се пријавувал како невработен

на 18. 03. 2013 | |
Едностран напис, со елементи на клевета и обид за нарушување на угледот на опозицискиот кандидат за градоначалник Андреј Жерновски, на сметка на кандидатот на владејачката партија, Владимир Тодоровиќ.

Рецензија: Груевски: Ние нудиме јасни цели и програми и ќе му помогнеме на Прилеп

на 15. 03. 2013 | |
Класичен пример на вест која прикрива важна информација за настан, во екот на изборната кампања, изразувајќи на тој начин суптилна политичка наклонетост.

Рецензија: Власта со инвестиции и нови работи места

на 15. 03. 2013 | |
.

„Македонија со најмала невработеност, а ова е од транзицијата на Бранко“

Злоупотреба на статистички податоци од евиденцијата на официјален државен орган, за пласирање на класичен спин и неаргументирана апологија на политичката опција кон која авторот е наклонет, како и неодмерена критика на лидерот на опозицијата.

Рецензија: Охриѓанецот Љац натепал полицаец пред Влада

на 15. 03. 2013 | |
Класичен пример на напис напишан под доминантно влијание на полициски извори, со евидентно кршење на презумпцијата на невиност и со елементи на стигматизација на главниот лик – криминалец.

Рецензија: Нова градинка во Капиштец ќе згрижи 400 деца

на 14. 03. 2013 | |
Класичен пример на некритичко, пристрасно и политички наклонето известување за настан кој претставува непримерно ангажирање на јавни функционери и на јавни фондови во кампањата за локалните избори, како специфичен облик на предизборна корупција.

Рецензија: Членови на ЛДП преминаа во ВМРО-ДПМНЕ

на 11. 03. 2013 | |
Класичен пример на еднострана вест, манипулација и спин, чија цел е да фаворизира една, а да омаловажи друга политичка партија, во екот на кампањата за локалните избори.

Рецензија: Политичката криза за кумановци не е завршена

на 8. 03. 2013 | |
Едностран осврт на актуелната политичка ситуација во Куманово, со анонимни соговорници, кои искажуваат ист став и без спротивно мислење и сугерираат политичко определување.

Претплатете се за најнови вести