verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Билјана Илиќ

Зошто шлицот на Груевски стана вест на денот?

на 23. 09. 2013 | |
Фото: kolix Колку и да се трудеа паркобраните во Скопје да привлечат медиумско внимание, тие станаа вест на денот дури тогаш кога беа нападнати од полициските специјалци. Да се случеше тој настан истовремено со приказната за шлицот и со таа за Цеца во болница, можеби граѓанскиот активизам ќе однесеше победа во битката со „сензационализмот“. Кратка, еднодневна победа.   Пишува: Биљана Илиќ   Пред некој ден, приказната за откопчаниот шлиц на премиерот Никола Груевски стана вест на денот. Единствена сериозна конкуренција ѝ беше  веста дека познатата турбофолк ѕвезда Цеца Величковиќ била однесена во болница. Многу луѓе во Македонија, посебно некои што себеси нападно се рубрицираат како „интелектуална елита“, во ова видоа уште една потврда на тезата дека македонското новинарство го допрело

За голем човек, голема буква?

на 19. 08. 2013 | |
Решение на Президиумот на АСНОМ за изгледот на македонската азбука
Примери има многу, а ние ќе наведеме само неколку, за да предупредиме на една очајна состојба, што налага брза акција во секоја наша редакција – новинарите и уредниците мора да развијат свесност за потребата строго да ги применуваат правилата на македонскиот правопис. Решение на Президиумот на АСНОМ за изгледот на македонската азбука   Пишува: Биљана Илиќ   На корисниот фејсбук профил www.facebook.com/lektor.mk  сретнавме вакво прашање: „Дали ќе може да ми

Да се објави или не?

на 16. 08. 2013 | | sq
Ashley Marinaccio
Многу е важно да се препознаваат вестите што имаат потенцијал да генерираат општествено неприфатливо поведение, да се анализираат нивните атрибути и внимателно да се донесуваат добри уреднички одлуки. yuan2003   Пишува: Биљана Илиќ   Со кусо предупредување дека станува збор за „скандалозно расистичко видео“ кое се однесува на Ромите, на Сорос и на СДСМ, само со една скромна реченица текст, еден портал деновиве објави неспорно расистички и навредувачки видео-запис, дело

Не смее да се плагира, но ни да се бара монопол над вестите

на 6. 08. 2013 | | sq
7588771492_a4b2f7f4d3_z
Во последно време, новинарите во Македонија водат жестока јавна дебата за плагирањето на нивните трудови. Отворена е дури и посебна група на Фејсбук, на која новинарите објавуваат текстови за кои сметаат дека им се плагирани (или „украдени“), а потоа се водат лути расправи. Во основа, поттикнувањето на свесноста за тоа што е оригинал,  а што плагијат во новинарството, е добра работа, затоа што секој професионален новинар има етичка обврска да

Што беше тоа редакциски коментар?

на 17. 05. 2013 | | sq
Праксата на интегрирање на фактите и на мислењето нѐ враќа во времето на медиумското едноумие – коментарите треба прецизно да се рубрицираат, а не тезите и нивните автори да се кријат зад наводите и исказите на изворите. Пишува Биљана Илиќ Фотографија: Guudmorning!

Рецензија: Дали сендвичарата пред уривање го сврте левичарот Угриновски во десно?

на 5. 04. 2013 | |
Манирот на македонските медиуми да ги прикриваат своите коментари, на тој начин што ги прикажуваат како вести и извештаи, а се потпираат врз претпоставки и ризична атрибуција на обвинувачките наводи.
СТРАНА 1 of 3123

Претплатете се за најнови вести