verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Во Рио де Жанеиро се родило бебе на чии раце пишувало Исус се враќа

on 18 - 08 - 2014       

FireShot Screen Capture 051-09876-098-crop-resize

На многу луѓе им е мака да гледаат по втор пат ист филм. Некои не можеш да ги натераш по втор пат да читаат ист роман. А да слушнеш бајата вест? И тоа бајаги стара – едно седум години!? Тоа гледачите на оваа вест можеа да го искусат деновиве – сеедно што е стара, дај те ја ваму, си рекле уредниците, иако е еднаш објавена во ноември 2007 година, ама е интересна!

FireShot Screen Capture 051-09876-098Линк до оригиналниот напис: Во Рио де Жанеиро се родило бебе на чии раце пишувало Исус се враќа

Датум и време на објавување: 13. 08. 2014, 15:32

Датум на рецензирање: 15.08.2014

Рецензент: Љубомир Костовски

„Во предградието Итагуа на бразилскиот град Рио де Жанеиро на 15 јуни 2007 година е родено девојче со споени дланки, како да моли. Лекарите им соопштиле на родителите дека ќе го оперираат девојчето под наркоза. Операцијата била многу едноставна, затоа што дланките и биле поврзани само со тенок слој кожа. Кога ги отвориле дланките на детето, се изненадиле кога на нив виделе дека е испишано: „Исус се враќа“… Лекарите почнале да плачат, како и сите останати кои биле во болницата. Луѓето од предградието Итагуа како да се препородиле. Тие кои се оддалечиле од црквата почнале да се враќаат, а други го прифатиле Исус како свој единствен Спасител“.

Она што прво ќе си го помислите во врска со оваа вест, кога ќе ја слушнете, e дека во неа има некаква грешка, односно дека веста е свежа ама е погрешен датумот. Не е вообичаено туку-така уредништвото да признава дека поставило на сајтот како занимлиост нешто бајаги ветво. Но, ако проверите (види тука) излегува дека веста навистина е стара, дека се случила пред седум години. Потоа, ќе си помислите дека можеби во неа има некои нови елементи. Да речеме – нека ни биде простено – девојчето воскреснало, се јавил нов таков случај на планетава или во крајна линија нѐ посетил некој на планетава согласно на предвидувањата од Бразил… Но, проверивме, такво нешто нема, што значи дека веста не е ниту случајно скусена, некоја невнимателна ножица во монтажата да го исекла најинтересниот дел!

Повеќе е веројатно дека некој од дескот налетал на некој религиозен портал, па наседнал на „атрактивноста“ на времепловот. Овој случај е експлоатиран од религиозните сајтови до бесконечност (види овде и овде), некои дури и немаат точен датум на настанот, со што се добива впечаток дека се работи за „свежа“ работа.

Ама одговорно уредништво мора да ги филтрира ваквите настани и не само заради застареноста на настанот, туку и заради ненавлегувањето во пропагандистички „филмови“.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија (агенциска вест)

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не може да се утврди

некреативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести