verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Повредата на авторското право во Македонија е казнива со закон

on 29 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

 

Makborba plagijat

[Рецензија: Специјално судско одделение ќе стане нов услов за изборите?]

 

Во последно време плагијаторството станува загрижувачки начин на собирање некој клик повеќе. Професионалните редакции, во кои има искусни новинари, постојано се на мета на плагијатори од таканаречените човек-портали или блогови, кои најчесто и не го наведуваат изворот, туку си го пренесуваат текстот како нивни производ. Таков е примерот и со написот кој е предмет на оваа рецензија.

 

FireShot Capture 19 - Специјално судско одделение ќе станеЛинк до оригиналниот напис: СПЕЦИЈАЛНО СУДСКО ОДДЕЛЕНИЕ ЌЕ СТАНЕ НОВ УСЛОВ ЗА ИЗБОРИТЕ?

Датум и време на објавување: 28.06.2016

Датум на рецензирање: 29.06.2016

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

Во случајов се работи за текст објавен во весникот „Слободен печат“, кој потоа со уредно назначување од каде е преземен и кој е авторот, е пренесен во „Плусинфо“. Потоа настанува расипаниот телефон со преземање на целиот текст од портали, кои најчесто се без вработени или во состојба „газда-новинар“ и настанува целата катастрофа. Така, од еден на друг портал се менува и изворот, што е целосно погрешно и неетички.

Насловот е ист на сите места, а без корекции е и текстот.

 

ЕТИЧКИОТ КОДЕКС НА НОВИНАРИТЕ Е ЈАСЕН

Инаку, како што веќе сме пишувале во „Сервисот за проверка на факти од медиумите“, а стои во Етичкиот кодекс на новинарите на Македонија::

„Правењето плагијати е недозволиво. Цитатите не треба да се користат без одобрение од изворот или авторот.“

Како што тогаш пишувавме, повредата на авторското право и на сродните права во Македонија е казнива со закон. Медиумите, вклучувајќи ги и тие на интернет, не се исклучени од законската одговорност. Интернет-порталот, во случај на прикажување на една одредена фотографија, аудиовизуелно дело, дело од фигуративната уметност, пишано дело, музичко дело и други авторски дела, мора да го напише авторот и од каде го презел авторското дело (хиперлинк на интернет-порталот или на некој друг начин). Во случај да не постои договор за соработка, тој што презема авторско дело, мора да исплати надомест.

Оваа практика на неовластено преземање туѓи дела и нивно објавување без името на авторот во Македонија мора да престане!

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

преземен текст без наведен автор

1 извор

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не апликативно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор, наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

креативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

не апликативно

стилски уреден

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести