verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Неодговорно новинарство

on 16 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Славен руски научник ви го открива нај_ - http___kurir.mk_magazin_zivot-i-st 11

[Рецензија: Славен руски научник ви го открива најмоќниот природен лек]

 

Текстот што го рецензираме„информира“ дека еден руски научник го открил „најмоќниот природен лек“. Но, во написот нема линк до неговата биографија или, пак, до неговите трудови. Ниту, пак, може да се прочита некаква медицинска – експертска експликација која би ги убедила читателите дека е во прашање „револуционерен лек“!

nadrilekarstvoЛинк до оригиналниот напис:  Славен руски научник ви го открива најмоќниот природен лек

Датум и време на објавување: 13.01.2016, 21:31

Датум на рецензирање: 15.01.2016

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

РЕВОЛУЦИОНЕРЕН ЛЕК?!

Во насловот на текстот е наведено е дека  се работи „за славен руски научник“, ама во содржинскиот дел на написот нема докази дека тоа е навистина така.  Од самиот напис не може да се разбере конкретно за каков научник станува збор, каде е професор, што предава, која му е потесната специјалност…

 Текстот тврди:

„Рецептот на рускиот научник, професорот Христо Мермерски, многумина го претставуваат како револуционерен лек, со којшто наводно илјадници луѓе успеале да се излечат од рак.“

Меѓутоа, оваа медиумска содржина не презентира елементи што би ги потврдиле ваквите наводи. Во написот нема ниту еден исказ на некоја личност што би посведочила дека овој рецепт навистина ѝ помогнал.

Па, тогаш, врз основа на што да веруваат читателите дека:

„тоа е храна за лечење на комплетниот организам, а ракот во таков организам едноставно се повлекува.“

За вакво „револуционерно откритие“ не е доволно да се каже „изјавил во своите предавања професорот Мермерски“, туку треба да се приложи издржана аргументација.

Згора на сè ова четиво презентира и рецепт како се прави „лекот“, со упатства како да се консумира! И, тоа не е новинарство. Oбјавувањето информации за некакви „спектакуларни“ медицински откритија, кои шират лажна надеж, е неетички, неодговорно и непрофесионално.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести