verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Промашен наслов

on 15 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Шок_ Европа ќе врати во Македонија сто_ - http___tocka.com.mk_1_183178_sok-e 11

[Рецензија:Шок: Европа ќе врати во Македонија стотина илјади бегалци?]

 

Насловот има интенција да ја шокира јавноста (дез)информирајќи ја дека Европа ќе ѝ  врати на Македонија стотина илјади бегалци. Во текстот нема факти што ќе ги потврдат ваквите наводи. Напротив, материјалот што го рецензираме најмногу се однесува на состојбата со мигрантите во другите европски земји.

begalciЛинк до оригиналниот наслов: Шок: Европа ќе врати во Македонија стотина илјади бегалци?

 Датум и време на објавување: 14.1.2016

Датум на рецензија: 15.1.2016

Рецензент: Силвана Жежова

 

БРОЈКИ ИСТРЕСЕНИ ОД РАКАВ!

Во овој текст единствен дел што се однесува на Македонија е фрагментот од изјавата на комесарот за човекови права на Советот за Европа, Нилс Муижниекс (кому му е згрешено и презимето, па е напишано „Мујжниекс“). И таму воопшто не се споменува бројка од „стотина илјади бегалци“, која е наведена во насловот, а која, всушност, е „истресена“ од ракав.

„Враќањето на мигрантите од Австрија во Унгарија, врз основа на Даблинскиот договор, би можело да доведе до сериозно прекршување на нивните човекови права, бидејќи во тој случај унгарските власти ќе почнат автоматски да ги депортираат тие луѓе во Србија, а понатаму и во Македонија, опомена Мујжниекс.“

Во текстот, инаку, недостига клучниот елемент од изјавата на Муижниекс што се однесува на Македонија:

„Комесарот наведува дека УНХЦР издал препорака земјите да се воздржат од враќање на мигрантите во Македонија сè додека не се унапреди системот за добивање азил во таа земја.“

Овој важен дел од исказот на комесарот за човекови права на Советот за Европа дава сосема поинаква слика за проблемот со мигрантите, во која нема место за „шокот“  од насловот на текстот. Фактички, насловната конструкција: „Шок: Европа ќе врати во Македонија стотина илјади бегалци?“, е целосно промашување и прашалникот воопшто не го ублажува таквиот впечаток.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

делумно

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални, неофицијални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

има во насловот

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести