verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Коментар во „кожа“ на вест

on 26 - 09 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

start

[Рецензија: Катица меѓу своите, на кафе со пратениците на СДСМ]

 

Коментарот останува коментар и кога е „протнат во кожа на вест“. Нема многу да должиме. Ова е чист коментар од А до Ш. Ќе немаше проблем ако беше ствен во рубриката за коментари, а не во рубриката „Македонија“.

 1111Линк до оригиналниот напис: Катица меѓу своите, на кафе со пратениците на СДСМ

 Датум и време на објавување: 23.09.2016, 16:16

 Датум на рецензирање: 24.09.2016

Рецензент: Владимир Мирчески

 

ЕДНО КАФЕ-ПИЕЊЕ ЗА КОМЕНТАТОРСКА „БОМБА“

Две не многу јасни фотографии, низа шпекулации и, оп, ете сензација. Не велиме дека специјалната обвинителка не седнала на кафе-муабет со пратениците од опозицијата, иако тоа докрај не е јасно од приложените фотографии, но и да било така, секако дека нејзиниот „грев“ не треба да се карактеризира како тоа дека била меѓу нејзините. А, ако, на пример, седнала со претставниците на власта, дали тогаш ќе беше со нивните, а? Впрочем, таа во текот на комисиската расправа седеше до јавниот обвинител Зврлевски, па не слушнавме дека некој од тоа направи прашање за нивен-нејзин, иако голем дел од јавноста смета дека тој повеќе е во функција на власта, отколку на државата.

Нејсе, поделбите на ваши, наши, нечии и нивни како да немаат крај во еден дел од медиумското милје, кое како да „везе“ по однапред утврдени и напишани ноти.

Написот е кус, три параграфи, седум реченици, наслов и наднаслов, ама сосема доволни за да се разоткрие, пред сè, политичко-партиската, а не новинарската мотивација за неговото пишување.

„Специјалната јавна обвинителка отворено ги покажува своите симпатии кон социјал-демократите. Во бифето на собранието се дружи со нив и на кафе-пауза, покрај што и службено ги застапува нивните интереси.

Ситуацијата не треба да чуди, бидејќи Јанева и инаку, како што е познато е во контакт исклучиво со членовите на највисокото раководство на СДСМ. Во Собранието се однесува како член на партијата и дел од нивната пратеничка група. На видео-материјалите кои се појавија низ медиумите може да се забележи дека таа прима инструкции од Шилегов и други пратеници од СДСМ.
Се појасно станува дека СЈО како институција е формирано за да ги истурка интересите на СДСМ, како засилување поради очајните политики на партијата и немањето шанси за чесна победа на избори.

Катица Јанева не е специјален јавен обвинител, туку едноставно послушник на СДСМ ставен на измислена функција „да дели правда“.“

Не може некој толку да го крши Кодексот на новинарите колку што ние можеме да ги повторуваме неговите базични правила:

Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот – член 13 од Кодексот.

Едно е да ставите фотографија, ако ја обезбедите, од тоа како Јанева пие кафе со опозициските пратеници, а сосема друго врз основа само на таа фотографија да делите еден куп мошне сериозни обвинувања дека шефицата на СЈО одработува партиска задача. Без аргументи, без јасни факти, само со шпекулации темелени на несогласувањето со правецот во кој Јанева ја „тера работата“ на СЈО, ваков текст едноставно е непрофесиоонален.

Конечно, впечаток е како од написот да извира нечија лутина за првите обвиненија што СЈО ги поднесе.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

анонимни

нерелевантни

2 извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести