verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Кога новинарството се користи за дискредитирање

on 16 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Нова-шлаканица-за-Саше-Политико_-http___www.press24.mk_video-nova-s 11

[Рецензија: ВИДЕО: Нова шлаканица за Саше Политико]

 

Текстот е едностран и коментаторски, етикетира и дава лични оцени, без тие да бидат поткрепени со факти.

Нова шлаканица за Саше Политико_ - http___www.press24.mk_video-nova-sЛинк до оригиналниот напис: ВИДЕО: Нова шлаканица за Саше Политико

Датум и време на објавување: 14.12.2015 – 10:54
Датум на рецензирање: 15.12.2015

Рецензент: Димитар Тануров

 

ТРИ ВО ЕДНО!

„Саше Политико, кој на јавноста и е познат по погрдните зборови и некултурата која ја користи, имаше неуспешен обид да ги испровоцира граѓаните.“

Авторот на текстот при презентирањето на информацијата го етикетира новинарот кој ја врши анкетата. Истовремено, во написот се нудат заклучоци што не се поткрепени со факти, ниту, пак, произлегуваат од одговорите на анкетираните.

„Разликата меѓу конструктивноста на ВМРО-ДПМНЕ и деструктивноста на СДСМ и лидерот Заев е очигледна за сите. Обидот на опозицискиот лидер да креира криза се враќа како бумеранг, како жестока казна.“

Испуштајќи дел од одговорите од анкетата, во текстот се промовираат провладини ставови и се врши генерализација за ставот на јавноста.

Tекстот, промовирајќи ја уличната анкета како метод за прецизни статистички податоци за јавното мислење, создава илузија кај читателите за доминантниот став на јавноста. Уличните анкети, кои немаат стратификуван примерок и научно поставени прашалници се користат, пред сè, за добивање одредени изјави за темата која се обработува, но не и за мерење на јавното мислење. Затоа тие не смеат да се земаат како релевантни показатели, туку само за потребите на медиумиот.

Работа на новинарот е да пренесува објективни и вистинити информации. Но, овој текст нема намера коректно да информира, туку да го омаловажи Саше Политико, да ја нападне опозицијата и да ја пофали власта. Три во едно!

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

анонимни

нерелевантни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

политичка дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести