verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Димитар Тануров

Понижувачки коментари накалемени на вест

на 14. 01. 2017 | |
 

[Рецензија: ПАВЛЕ, РЕЗИЛ ЕДЕН НЕПИСМЕН: Неукиот Павле проба да се пресмета со Груевски и тотално се избламира]

  Текстот е коментаторски, навредлив и омаловажувачки и едностран. Се коси со професионалните новинарски стандарди, не само во поглед на речникот, туку и во однос на професионално избалансираното информирање.   Линк до оригиналниот напис: ПАВЛЕ, РЕЗИЛ ЕДЕН НЕПИСМЕН: Неукиот Павле проба да се пресмета со Груевски и тотално се избламира Датум и време на објавување: 11.01. 2017 Датум на рецензирање: 14. 01. 2017 Рецензент: Димитар Тануров   НАСЛОВОТ ГИ НАЈАВУВА НАВРЕДИТЕ Самиот наслов укажува дека текстот е коментаторски и дека повеќе ќе се фокусира на навреди и на вулгарности, отколку на презентирање новинарски производ. Згора на тоа, фотографијата која е објавена со

Релативизирање на кривично дело во борба за кликнувања

на 13. 01. 2017 | | sq

[Рецензија: Љубовна драма во Гостивар: Тетовка грабната од поранешниот љубовник]

  Во текстот е пренесена информација од полицски билтен и тоа е коректно направено. Проблемот е во насловот кој е сензационалистички и кој, според тоа како е поставен, ја намалува тежината на кривичното дело. Линк до оригиналниот напис: Љубовна драма во Гостивар: Тетовка грабната од поранешниот љубовник  Датум и време на објавување: 09.01. 2017 Датум на рецензирање: 12. 01. 2017 Рецензент: Димитар Тануров    

НАСИЛСТВО И ЉУБОВНА ДРАМА НЕ Е ИСТО

Сензационалистичките и бомбастични наслови вообичаено се сметаат за добра шанса за собирање кликнувања, но честопати знаат да ја искриват сликата, како што е случајот и со овој напис. Самото квалификување на злоделото како љубовна драма придонесува за негово

Трач-муабети и етикетирање, а никаде извори и факти

на 10. 01. 2017 | |

[Рецензија: ЕКСКЛУЗИВНО: Илче Гебелс за малце ќе ги уништел преговорите меѓу ДПМНЕ и ДУИ кои се во тек!]

  Коментаторски и едностран напис во кој се забележува пристрасност, а никаде не се гледаат професионалните новинарски стандарди, имајќи предвид дека целата приказна се темели на непроверени чаршиски муабети.   Линк до оригиналниот напис: ЕКСКЛУЗИВНО: Илче Гебелс за малце ќе ги уништел преговорите меѓу ДПМНЕ и ДУИ кои се во тек!  Датум и време на објавување: 03.01. 2017 Датум на рецензирање: 09. 01. 2017 Рецензент: Димитар Тануров   СЕНЗАЦИОНАЛИСТИЧКИ НАСЛОВ Насловот е навредлив, тенденциозен и сензационалистички, поради првиот дел, кој најавува некаква „бомбастична“ приказна. Со тоа се обидува да го привлече вниманието, користејќи го зборот „ексклузивно“. Исто така, недозволива е употребата на

Интервју на Зекири извадено од контекст

на 22. 12. 2016 | |

[Рецензија: Зекири отворено му се закани на Заев: Не се ангажирав за да не се спроведе двојазичноста!]

  Текстот е класичен пример за вадење изјави од контекст  и за правење спин кој има цел да прикаже слика што кореспондира со перцепцијата на владејачката ВМРО-ДПМНЕ. Во него се грубо прекршени  стандардите на професионално исправното новинарство, кои подразбираат дека основна задача на новинарите е да ја почитуваат вистината и при пренесувањето на информациите да бидат чесни, објективни и точни. Линк до оригиналниот напис: Зекири отворено му се закани на Заев: Не се ангажирав за да не се спроведе двојазичноста!  Датум и време на објавување: 13.12. 2016 Датум на рецензирање: 21. 12. 2016 Рецензент: Димитар Тануров  

МАНИПУЛИРАЊЕ

Насловот: „Зекири отворено му се

Вулгарно спинување во текст за излезноста за гласањето

на 17. 12. 2016 | |
  Текстот е коментаторски, говорот е навредлив, а изнесените податоци нецелосно се истражени за да се прикаже поинаква слика, што е спротивно на новинарските стандарди. Линк до оригиналниот напис: Ќе го јаде некој немиен со се јајца, ги нема партиските војници и лебарките сабајлево… Датум и време на објавување: 11.07. 2016 Датум на рецензирање: 17. 12. 2016 Рецензент: Димитар Тануров Уште со насловот е најавено дека читателот може да очекува целосна непрофесионалност бидејќи е исполнет со навреди, вулгарности и со неиздржани тврдења. Ваквиот наслов е целосно неетички и е спротивен на сите нoвинaрски кодекси, каде било во светот, вклучувајќи го и етичкиот кодекс на новинарите во Македонија. Професионалните стандарди се нарушени и во самиот текст. Без никаква поткрепа, уште во

Спинувана изјава на Јанева

на 16. 12. 2016 | |

[Рецензија: КАТИЦА СО НОВО КРИВИЧНО ДЕЛО: Го прекрши предизборниот молк, агитирајќи за нејзината партија!]

  Написот изнесува неточни информации и целосно ја вади од контекст изјавата на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, а сè со цел да ја прикаже пристрасна и политички обоена. Уште самиот наслов е наведувачки, тој ја претставува Јанева како партиска личност која е директно засеганата од изборите. Линк до оригиналниот напис: КАТИЦА СО НОВО КРИВИЧНО ДЕЛО: Го прекрши предизборниот молк, агитирајќи за нејзината партија! Датум и време на објавување: 11.12. 2016 Датум на рецензирање: 13.12.2016 Рецензент: Димитар Тануров  

ИЗВАДЕНО ОД КОНТЕКСТ

Во главата на веста се тврди: „Првиот човек на СЈО Катица Јанева денес по исполнувањето на нејзиното гласачко право реши да го прекрши изборниот

Фото: Ниту тепачка, ниту „драма“

на 14. 12. 2016 | |

[Рецензија: (ФОТО) СЕ ИСТЕПАА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО НА ГРУЕВСКИ И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ФФМ]

  Нецелосно обработена приказна поради што повеќе наликува на чаршиско озборување, отколку на сериозен новинарски производ. Насловот е сензационалистички и привлекува внимание, особено со првиот дел дека станува збор за фотографии од „настанот“. Но, фотографиите со кои е илустриран текстот, воопшто не ја прикажуваат „драмата“ која наводно се случила пред салата „Јане Сандански“ во Аеродром. Линк до оригиналниот напис: (ФОТО) СЕ ИСТЕПАА ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО НА ГРУЕВСКИ И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ФФМ  Датум и време на објавување: 10.12.2016 Датум на рецензирање: 13. 12. 2016 Рецензент: Димитар Тануров    

ИЗНАСИЛЕНА ПРИКАЗНА

„Илчо Ѓорѓиоски, Лука Кржаловски, Никола Поповски, Никола Грувски, Диме Спасов биле само дел од екипата која играла фудбал во салата “Јане

Непроверени информации за евтини изборни поени

на 6. 12. 2016 | |
 

[Рецензија: Тепачка во штаб на ВМРО-ДПМНЕ Делчево – настрадал градоначалникот!]

  Текстот е шпекулативен, без никаква поткрепа на изнесените податоци, што остава простор за сомневање во валидноста на пренесената информација. Линк до оригиналниот напис: ТЕПАЧКА ВО ШТАБ НА ВМРО-ДПМНЕ ДЕЛЧЕВО – НАСТРАДАЛ ГРАДОНАЧАЛНИКОТ!  Датум и време на објавување: 03.12. 2016 Датум на рецензирање: 04. 12. 2016 Рецензент: Димитар Тануров   ВЕСТ ШТО НЕ Е ВЕСТ „Наместо свечено, во среда навечер вербално и со тупаници завршило отварањето на Месен Штаб во населбата Милково Брдо во Делчево, дознава Centarnews. Како што тврдат присутните граѓани, дошло до физичка пресметка помеѓу наставник во едно општинско училиште и градоначалникот на Општина Делчево, господинот Дарко Шехтански. Во текот на вечерашниот ден покрај тоа што не

Навредлива и оцрнувачка содржина

на 5. 12. 2016 | |

[Рецензија: Илче Гебелсче пола Велес го лапнал. што уста е-гејска ќе беше бре бре]

  Текстот е пишуван со навредлив речник, преполн е со непроверени информации и наликува на кафеански муабет. Во него нема изјави ниту, пак, се наведени прецизни извори на информации, што само потврдува дека целта е да се дискредитира пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски. Линк до оригиналниот напис: Илче Гебелсче пола Велес го лапнал. што уста е-гејска ќе беше бре бре Датум и време на објавување: 29.11. 2016 Датум на рецензирање: 03. 12. 2016 Рецензент: Димитар Тануров  

ДИСКРЕДИТИРАЊЕ

Уште самиот наслов кој користи недоличен речник, навестува дека на читателите им се нуди материјал со оцрнувачка содржина. Во него, освен што Димовски  се наркува „Илче Гебелсче“, дополнително

Информација без извори и без докази е „трач“, но не и вест

на 28. 11. 2016 | |
  [Рецензија: ЕКСКЛУЗИВНО: ИВИЦА КОНЕВСКИ НАПАДНАТ ВО ЛИСИЧЕ ОД СВОИТЕ!]   Написот повеќе наликува на чаршиски муабет отколку на сериозен новинарски текст, имајќи предвид дека изнесените податоци не се поткрепени. Нема наведено извори ниту, пак, изјави од очевидци или од владејачката партија и од градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски.   Линк до оригиналниот напис: ЕКСКЛУЗИВНО: ИВИЦА КОНЕВСКИ НАПАДНАТ ВО ЛИСИЧЕ ОД СВОИТЕ!  Датум и време на објавување: 22.11. 2016 Датум на рецензирање: 25. 08. 2016 Рецензент: Димитар Тануров   СЕНЗАЦИЈА НАСЕКАДЕ, А ПОТВРДА НЕМА
„Вистинска драма се случувала во населбата Лисиче каде за влакно се спасил залижаниот градоначалник Ивица Коневски. Според информациите, пред три дена членството на ВМРО-ДПМНЕ од Лисиче на средбата со Ивица Коневски вербално го нападнале бидејќи
СТРАНА 1 of 812345...ПОСЛЕДНА »

Претплатете се за најнови вести