verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Како кликнувањата ја „убиваат“ вистината

on 29 - 03 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

2222-301x380

[Рецензија: Северна Кореја ја нападна Јужна Кореја]

 

„Кликнувања ли се кликнувања, (не)новинарски маки големи“…..

 2222Линк до оригиналниот напис: Северна Кореја ја нападна Јужна Кореја

 Датум и време на објавување: 25.03.2016,  23:00

 Датум на рецензирање: 27.03.2016

 Рецензент: Владимир Мирчески

 

 НЕТОЧЕН НАСЛОВ

Манипулација, не по грешка, туку очигледно намерна. Се пласира ептен „бомба-вест“ во насловната конструкција, која нема врска со вистинитата ситуација. Јасна била целта – преку „продавањето“ ветер и магла да се привлечат „кликнувања“ за информација од светот, која вообичаено не би имала многу домашна публика.

Затоа, злоупотребен е реален настан и од него е направен циркус – објавена е неточена вест. Значи Северна Кореја не ја нападнала Јужна Кореја, туку извршила вежба за такво можно сценарио во кое целта на симулацијата била резиденцијата на јужнокорејскиот претседател во Сеул.

Инаку, во текстот јасно се кажува дека станува збор за вежба, што, пак, претставува целосна некоординација меѓу содржината и нејзиното заглавие.

„Идејата на насловот во голема мерка треба да зависи, да извира од текстот на кој се однесува, да соодветствува на податоците, гледиштата од текстот. Општо правило е во насловот да се става најбитното, најсодржинското, најновото“, се вели во Новинарски жанрови.

Еве, како можело и требало да биде:

N Korea simulates attack on S Korean president’s residenceBBC.

North Korean military drill reportedly features attack on South’s Blue House – Fox News.

Оттука, кусата вест која е коректно срочена, со добра информација, со прецизно наведен извор, во случајот медиумска куќа, е згрешена со умисла преку употребената формулација во насловот само за да се задоволи маркетиншката, а непрофесионална желба за „кликнувања“ пред сè.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

има во насловот

не аплиактивно

друга пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија (агенциска вест)

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести