verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Јупитер бил виновен за земјотресите

on 19 - 09 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

fireshot-capture-32-konechno-stigna-logichno-objasnuvanje-za-_-http___press24-mk_konechno-stigna
Новинарскиот производ што е предмет на оваа рецензија, всушност, е фото-вест од статус на социјалната мрежа „Фејсбук“, напишан од непознат профил. Статусот се однесува на наводна причина за земјотресите во Скопје, актуелна и жешка тема, која ги растресе скопјани.

konechno-stigna-logichno-objasnuvanje-za-zemjotresite-press24-finalЛинкуван до оригиналниот напис: Kонечно стигна логично објаснување за земјотресите

Датум и време на објавување: 13.09.2016

Датум на рецензирање: 17.09.2016

Рецензент: Ана Анастасовска

Веста содржи објаснување за тоа зошто во Скопје имало земјотреси, повикувајќи се на некакви астролошки знаци и појави.

Прво, она што е нејасно е изворот на информацијата, односно кој го пишува и го тврди тоа. Понатаму, нејасно е како може медиум да си дозволи да промовира астролошки предвидувања како факти за појава на природни непогоди. Каква врска има астрологијата со земјотресите? Има ли научна поврзаност, има ли факти и аргументи за тоа? Ако има, тие треба да бидат презентирани.

Да се тврди дека ова е логично објаснување за земјотресите е крајно несериозно и непрофесионално од новинарски апсект. Задача на медиумот е да го информира читателот и притоа да користи сигурни и проверени изјави и факти, а не да се повикува на некој статус од непознат профил на „Фејсбук“ и тој да се пласира како релевантен.

Сосема поинаква ќе беше сликата ако зборот логично беше ставен под наводници. Ваков текст заслужува поинаков наслов: „Kонечно стигна „логично“ објаснување за земјотресите“. На крајот би можело да се додаде и еден насмеан емотикон.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

анонимни

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

Не

не може да се утврди

Не може да се утврди

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

не апликативно

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести