verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Шољаковски

КАКО (НЕ)ТРЕБА ДА СЕ ПИШУВА ЗА ВИНОТО: Количеството пред квалитетот (2)

на 2. 10. 2014 | |

 

Медиумите и јавноста немаат претстава за значењето на винската култура. Одамна е сфатено дека виното не е само производ, туку и дел од општото цивилизациско ниво на една нација, народ, дека е дел од идентитетското опстојување на одредена култура. Во битката против обидите за оспорување на идентитетот на нашата нација и култура, виното е едно од оружјата со кои можеме да ги отфрламе таквите тенденции  

  (Првиот дел од

КАКО (НЕ) ТРЕБА ДА СЕ ПИШУВА ЗА ВИНОТО: Винска земја на заблуди

на 1. 10. 2014 | |
Тешко дека сме земја на виното како што постојано се сугерира во медиумите и од политиката. Напротив, ние смe вински игнорaнти, кои многу малку знаат за сопствената култура посадена на триесеттина илјади хектари која создава најмалку 60 милиони евра, а од тоа живеат 8.000 македонски семејства   Пишува: Александар Шољаковски   Колку се разбираме во виното? Французите, кои важат за светски водечка винска земја, во една скорешна анкета се изјаснуваат за сопствената

Среќна нова 1994

на 29. 09. 2014 | | sq

Во политиката состојбите, на еден или друг начин, се повторуваат. Една од главните грижи на новинарот е тие сличности да ги забележи. Не само како куриозитет, туку и како поука за новите генерации, но и за улогата на медиумите во тие процеси

  Пишува: Александар Шољаковски   Не гледам нешто дека нашите медиуми успеаја да направат паралела со не толку далечната домашна политичка историја. Ако се споредат допирните точки ќе се

Претплатете се за најнови вести