verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Шољаковски

Фасади: Општество на лажни вредности

на 18. 02. 2015 | |
Корупција, тендери, пари… Протест против поставување барокна ограда на мостот кај „Холидеј ин“, 13 мај 2012 г. Фото: Ванчо Џамбаски, ФОСИМ, 2012
 

Станавме општество кое почива на лажни вредности, во кое лагата има право на граѓанство, а државниот криминал стана легитимен, естетиката се сведе на  гипс-картон, а луѓето се само фигурички со кои си поигруваат властодршците… Во сето тоа, за жал, главна улога (по определба или несакајќи) одиграа средствата

Политика и зрелост: Младоста како хендикеп

на 5. 02. 2015 | |
Фитон, од грчката митологија, син на Хелиос (Сонцето), ја позајмува кочијата на татко си која се движи околу Земјата и ги менува денот и ноќта. Не можејќи да ги контролира коњите, паѓа многу ниско, создавајќи опасност од пожар. Умира откако е погоден од Зевс, кој интервенира за да ја спаси Земјата. Како и митот за Икар, ова е предупредување за амибициите и за неискуството на младоста. Слика: Peter Paul Rubens

Медиумските слободи: Тумороу вил би бетер

на 20. 01. 2015 | | sq
Нацртано на ѕид во центарот на Фиренца. Фото: stefano di prima, 2006  

Слободата на говорот (и на печатот) во Македонија секогаш биле проблематична тема. И во онаа СФРЈ, Македонија беше обележена како „темен вилает“. Ништо не се менува, таа и натаму е темен вилает.

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Слободатa е како здравје, размислуваш за неа кога ја нема. Ова го рекол Mеша Селимовиќ, а ние можеме да го позајмиме како

Враќање во минатото: Децата на комунизмот повторно владеат

на 8. 01. 2015 | |
Како некогаш – така и сега. Пропагандата треба да се храни: постојаната потрага по предавници, креирање листи на предавници, шпиони, надворешни и внатрешни непријатели, изроди… Фото: интернет   Ако мислевме дека сме излегле од времето на едноумието, дека е тоа некое минато кое не може да се врати, тоа се враќа на најбрутален начин, видоизменето – да, но не и помалку загрижувачко   Пишува:Александар ШОЉАКОВСКИ   Некои пријатели ми забележаа дека

Јавност и доблест: Зошто молчи претседателот?

на 25. 12. 2014 | |
Дочек во претседателската вила и внимателно слушање на вистинскиот шеф. Фото: веб-страница на претседателот на РМ, јуни 2014  

Кога Борис Трајковски беше избран за претседател, напишав дека отсега па натаму секој може да биде претседател на државата. По првиот мандат на Иванов, реков дека претседател веќе не ни е потребен

  Пишува: Александар Шољаковски   Jавноста и медиумите посебно немаат среќа со претседателите на државата. Досега сме имале четворица, а ниту

ЕКСТЕРНО: Образованието во канџите на власта

на 11. 12. 2014 | | sq
Студентскиот протест снимен од „дронот“. Фото: видео клип скриншот, Тетреб Продукција, 2014  

Предлог до медиумите – разгледајте малку  по документацијата од последниве години и видете како власта ја водела образовната политика

  Пишува: Александар Шољаковски   Во сите овие предлози и реакции околу екстерното тестирање на студентите, не чувме ниеднаш за причините кои го поткрепуваат, оправдуваат и го чинат неопходно и толку итно ваквото решение. Освен тврдењето на Владата

Дежа ви

на 26. 11. 2014 | |
Политичко дежа ву: главата во куфер. Фото: Déjà vu, Michael Shaheen, 2013  

Кон слабата аналитичка страна на македонските медиуми може слободно да се приклучи и отсуството на потсетувањето. А, сè има свој репер во минатото, сè е веќе видено. По правило, медиумите ретко ќе потсетат на слични или сродни случувања од порано и оттаму да извлечат елементи на аналогија за она што може да се случи во иднина

  Пишува:

МПЦ – Табу-тема

на 13. 11. 2014 | |
 

Постои ли апсолутна табу-тема во македонското новинарство? Да, постои! Темата сe вика – МПЦ! Велам МПЦ зашто не се работи за област, туку за институцијата Македонска православна црква. Во нашето новинарство, покрај самоцензурата, постои и оваа посебност во списокот на табу-теми. И тоа е константа која се провлекува со децении

  Пишува: Александар Шољаковски   Во добар дел на забранети теми, и покрај сите обиди на власта да  ја замолчи

Вечните теми на македонското новинарство: Кој го уби Рацина?

на 29. 10. 2014 | |
Медиумите  во Македонија постојано се занимаваат со неколку теми кои никогаш нема да се разјаснат, осветлат или реализираат. Меѓутоа, за нив упорно се пишува   Пишува: Александар Шољаковски   Не е тешко да се присетите на „големите“ теми на македонското новинарство. Тоа се сите оние теми, настани или сеќавања кои се јавуваат сукцесивно, одвреме-навреме или кога  во редакциите навистина „немаат тема“, па првото што ќе им падне напамет ќе го возобноват

„Нема нација без документација“

на 14. 10. 2014 | |
  Една од суштинските задачи на новинарството е секогаш да потсети на нешто што се случило во минатото, а се случува и сега. Зашто во политиката особено, сите работи се повторуваат еднаш од незнаење, другпат од глупост, третпат заради заборавање    Пишува: Александар Шољаковски   Секогаш кога ќе прочитам или чујам некоја новинарска некомплетна информација, се присеќавам на една досетка на Димче Мире, основачот на Архивот на Македонија, кој, за пластично

Претплатете се за најнови вести