verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Фатен на дело – кумановец на диво ловел риба

on 29 - 09 - 2013       

Faten kumanovcanec maxim

Оваа вест се обидува да ни соопшти дека некој 36 годишен  И.К. од Куманово заработил кривична пријава, бидејќи е фатен во риболов и кај него се пронајдени 7 килограми и 360 грама риба.

FireShot Screen Capture Фатен на дело - кумановчанец на диво ловел риба I Maxim'Линк до оригиналниот напис:  Фатен на дело – кумановец на диво ловел риба

Датум и време на објавување: 26.09.2013-13:17

Датум на рецензирање: 27.09.2013

Рецензент: Александар Писарев

Вистинитост: Не може да се утврди веродостојниост на наводите.

Извори на информации: Нема.

Содржајност: Веста нема содржина од која читателот би можел реално и потполно да биде информиран за настанот.

Пристрасност: Нема.

Коментирање: Нема никаков коментар

Оригиналност/Плагијат: Не може да се утврди, вест не е потпишана како авторска.

Квалитет на насловот: Некреативен и непотребно долг.

Фотографија: Несоодветна.

Говор на омраза: Нема.

Заклучок: Школски пример на лошо изработена вест.

Авторот не пристапил кон пишување на веста сериозно и не одговрил на неколку од основните прашања што треба да ги содржи една вест.

Немаме точна локација каде се случил настанот. Во веста пишува дека тоа е во атарот на село Коњух, нема локација каде е тоа село.

Бидејќи се работи за риболов, не знаме каде дотичниот фаќал риба, дали на река, на езеро, рибник, која е реката или езерото.

Не е објаснет случајот.

Не е објаснето како е вршен риболовот – дали со дозволени или недозволени средства, со мрежа, динамит, струја, бомба, со раце, дали бил на таа локација дозволен или забранет риболов, дали имал или немал дозвола за риболов.

Немаме информација кој го фатил и кој и каде поднел кривична пријава против него.

Ако риболовот бил недозволен дали му се одземени средствата со кои вршел криволов?

Нема извори на информации со што читателот се доведува во сомнение дали веста е точна.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема доволно

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

не може да се утврди

нема извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

Не може да се утврди

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести