verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Од идната година железничка станица во Скопје во ново руво

on 1 - 08 - 2013       

Најавата дека скопската железничка станица ќе се реновира 30 години по изградбата, ја проследија повеќето домашни медиуми преку пренесување на веста на агенцијата МИА. Она што ја издвојува оваа вест е несмасната преработка на агенциската вест што го збунува читателот. Доколку тој не знае дека Скопје имало стара железничка станица која одамна не функционира, но и дека цели 30 години градот има друга станица, чиешто реновирање всушност го најавува министерот Јанакиевски, ќе стекнеше впечаток дека Скопјани дури „повеќе од цели 30 години“ чекаат на „нова реновирана“ железничка станица.

Целата воведна реченица, односно главата на веста, заслужува комплетна преработка за да може да се разбере што точно најавил Јанакиевски во врска со станицата:

„ Скопје ќе добие нова реновирана железничка станица по повеќе од цели 30 години, откако старата железничка станица се урна во катастрофалниот земјотрес кој се случи на овој ден пред педесетина години.“

Во расчистувањето на дилемата не помага ниту насловот, кој најавува „железничка станица во ново руво“ без членување, па тука се потенцира впечатокот дека се најавува некоја сосема нова железничка станица во Скопје.

press24mk recenzija zeleznicka stanica novo ruvoЛинк до оригиналниот напис: Од идната година железничка станица во Скопје во ново руво

Датум и време на објавување: 26.07.2013

Датум на рецензирање: 30.07.2013

Рецензент: Југослава Дуковска

Квалитет на насловот: Иако генерално коректно срочен, насловот е истовремено и збунувачки, бидејќи вели дека „Од идната година железничка станица во Скопје во ново руво“ без да биде членувана придавката „железничка“ како да се работи за некоја нова, а не за веќе постојната железничка станица.

Заклучок: Една агенциска вест не би требало да претставува голем предизвик за преработување и нејзино прилагодување за објавување во некој медиум. Сепак, ова се покажува како преголем залак при преработката на агенциската вест на МИА за најавата на министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиевски за реновирање на постојната железничка станица во Скопје.

Она што звучи логично во главата на веста на МИА,  во пренесената вест звучи конфузно и неразбирливо. Читателот не може со сигурност да утврди за која станица станува збор во информацијата и дали од уривањето на старата, како што вели авторот „на овој ден пред педесетина години“ Скопје воопшто немало железничка станица, па дури сега ќе добие „нова реновирана“ или по 30 години ќе се реновира некоја друга станица (не се наведува која). Кога на ова ќе се додаде и насловот на веста „ Од идната година железничка станица во Скопје во ново руво“, каде придавката „железничка“ е нечленувана и читателот го упатува на тоа дека Скопје ќе добие некаква друга, непозната, нова станица, ефектот на конфузија станува комплетен.

Сето ова ќе беше избегнато со лекторски увид во написот пред неговото објавување, бидејќи сега е повеќе од евидентно дека тоа не било сторено.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

балансираност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

делумна копија

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести