verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Манипулација преку фотомонтажа

on 14 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Албански

zurnal

[Рецензија: Груевски: Сценаристот на СДСМ сакаше да ги придобие Албанците на емоции]

 

Манипулација, но преку фотографија, поточно преку фотомонтажа. Интервјуто на експремиерот, актуелен претседател на ВМРО-ДПМНЕ, во кое тој „истури“ еден „тон“ обвинувања за мешање однадвор во домашната политика, како и за начинот на кој опозицијата добила гласови од албанската заедница, е илустрирано со крајно несоодветна фотoграфија. Или како што некој би кажал, лепена, сечена, монтирана. 

 1111Линк до оригиналниот напис: Груевски: Сценаристот на СДСМ сакаше да ги придобие Албанците на емоции

 Датум и време на објавување: 11.02.2017  20:54

 Датум на рецензирање: 12.02.2017

 Рецензент: Владимир Мирчески

 

 

НЕПРОВЕРЕНО, ПРИСТРАСНО, ТЕНДЕНЦИОЗНО

Еден политичар јавно може да каже што сака зашто на крајот тој самиот одговара за тежината на изнесеното како и за евентуалните последици. Проблем е ако одреден медиум влегува во неговата „игра“, во неговите зборови, сакајќи да го дообјасни кажаното, односно „да биде поголем католик од папата“!

За жал, тоа се случува во конкретниот пример. Настапот на Никола Груевски, во кој тој обвини дека некој друг ги донел албанските глаови на СДСМ, е зачинет со фотографија која треба да ги дополни или да ги засили тврдењата на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ.

„Кај некои Албанци емоциите го надвладејаа разумот и почнаа да гласаат за СДСМ верувајќи во лагите и манипулациите. Како резултат на тоа добија 10-15 илјади албански гласови, но не сите. Се друго беше изработено теренски, од село до село, од оџа до оџа, од некој бивш т.н. командант до некој друг т.н. командант. Ова го изработи некој друг, а не СДСМ, тие немаат капацитет за тоа, изјави Груевски“.

Кога на ваква, мораме да нотираме, политички некоректна изјава, но тоа не е дел од рецензијата, се налепи и ептен несоодветна фотомонтажа, тогаш се комплетира мозаикот на пристрасно и наменско четиво. Груевски не именува кои се тие лица, оџи, команданти, ама тој што го креирал написот намерно во фотомонтажата става два лика заедно со лидерот на опозицијата. Прво, вистинити ли се наводите на експремиерот, второ – навистина ли се тие личности за кои зборува Груевски, трето – има ли проверка на кажаното?! Нема ништо од наведеното. Значи, некој нешто навестил, а медиумот веднаш скокнал да го најде „одговорниот“, без притоа да ги користи стандардните новинарски алатки. Едноставно, текстот пласира шпекулација зашто нема докази за пласираната фотомонтажа.

Доколку информацијата не може да се потврди или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави.

Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно член 1 од Кодексот на новинари.

Сè на сè: непроверено, пристрасно, тенденциозно.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

нема лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести