verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Лош наслов и утната фотографија

on 12 - 10 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

ndret-1

[Рецензија: ШОК, ТРАУМА И КОНТУЗИЈА ОД БРИСЕЛ ЗА ФАМИЛИЈАТА НА ГРУЈО И МИЈАЛКОВ : Во најновиот извештај за Македонија, ЕК ќе бара и специјално судско одделение]

 

Овој материјал е врамен со лош наслов. Предолгата насловна конструкција натежнува од медицински термини, што прифатливи, што смешни. Исто како и приложената фотографија, која некако тера на смеење – да се зборува за извештајот на Европската комисија, а да се илустрира со зградата на Европскиот парламент.

 ndretЛинк до оригиналниот напис: ШОК, ТРАУМА И КОНТУЗИЈА ОД БРИСЕЛ ЗА ФАМИЛИЈАТА НА ГРУЈО И МИЈАЛКОВ : Во најновиот извештај за Македонија, ЕК ќе бара и специјално судско одделение

 Датум и време на објавување: 08.10.2106

 Датум на рецензирање: 11.10.2016

 Рецензент: Владимир Мирчески

 

 

 НОКАУТИРАН НАСЛОВ

 контузија

мн. контузии

Вид збор: Именка, женски род

Повреда на телото предизвикана од триење или од удар со тап предмет, при пад или од силен притисок на воздух.

Англиски: contusion

Употреба: Медицина  (Дигитален речник на македонскиот јазик)

Мислам дека е јасно на што целиме. Некој како да се „занел“ во медицинската терминологија, па покрај шокот и траумата за фамилијата на власт, поради наводното барање на Брисел за специјално судско одделение, во насловната конструкција се нашла и една контузија. Пример за несоодветна употреба на збор таму каде што не му е место.

Другиот дел од материјалот е коректен, станува збор за преземен напис, но тоа е јасно наведено. Проблематична е фотографијата бидејќи не соодветствува на содржината во која се зборува за Европската комисија, а не за Европскиот парламент, кој е приложен како фото-илустрација. Сепак, главната забелешка е за насловот за кој и самиот читател, кој го предложи текстот за рецензија, вели: „Си го прочитав цело, за секој случај, да видам, може стварно има некој со контузија…“

Контузија, сепак, не успеавме да дијагностицираме… Ама утврдивме дека насловот сам себеси се нокаутира.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор, наведен извор со линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

промашена

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести