verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Тамара Чаусидис

Слушнете ги дописниците

на 18. 09. 2014 | | sq, en
Ли Милер (Lee Miller) воен дописник од Втората светска војна. Овде снимена во во кадата на Хитлер, 1945. Не е јасно дали имала подобри услови за работа од сегашните дописници. Фото: Lee Miller Archives
Ли Милер (Lee Miller) воен дописник од Втората светска војна. Овде снимена во кадата на Хитлер, 1945. Не е јасно дали имала подобри услови за работа од сегашните дописници. Фото: Lee Miller Archives

Условите за работа на македонските новинари се лоши, тоа е веќе апсолвирана тема, но условите на македонските дописници се со еден збор – невозможни! Напросто е невозможно да бидете добри, квалитетни, професионални кога сте сведени на тезгаџија

Петта колона во уривањето на новинарското достоинство

на 3. 09. 2014 | |
638991248_3bb5504847_z
Слобода на печатот. На King Street, во Newtown, Австралија, насловна страна на весник е „отпечатена“ на ѕид. Фото: Len Matthews, 2007.  

Зарем недостатокот на самопочит во рамките на самата професија, немањето внатрешна кохезија, конформизмот,  не функционираат како  петтата колона која ја олесни окупацијата на новинарството, како што своевремено поддржувачите на Франко во Мадрид го помогнаа уривањето на втората Шпанска република.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Леснотијата со која полицијата

За самоубиства не се информира

на 12. 08. 2014 | | sq
293517269_f38b5b6577_o_crop_resize
Спречување на самоубиства – телефон за итни ситуации и кризно советување. Фото: jasonsisk, на мостот Голден Гејт во Сан Франциско, 2002  

Секогаш е страшно кога човек умира, можеби уште пострашно, или барем позбунувачки, е и кога тој сам ќе посегне по сопствениот живот. Тоа е информација која стаписува, вест која буди сериозни прашања, но тие прашања се лични и не се решаваат во јавниот аудиториум

  Пишува: Тамара Чаусидис

Професорите штрајкуваат за сите нас

на 29. 07. 2014 | |
Универзитетот Гоце Делчев во Штип. Фото: Vostip.mk, 2014
Универзитетот Гоце Делчев во Штип. Фото: Vostip.mk, 2014

Синдикатот на новинарите во своето четиригодишно постоење сведочи за десетици случаи на флагрантни кршења на професионалните, работни и човекови права во кои жртвите решаваат да одмолчат за следните им газди да не ги оценат како проблематични, па да не можат да се вработат.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Професорите Крсте Шајноски, Маргарита Матлиевска и Александар Костадиновски, штрајкуваат со глад веќе трета недела.

Случајот Бесим Ибрахими – ново стегање на јамката околу новинарството

на 14. 07. 2014 | |
„Новинарството не не криминал“. Фото: Steve Rhodes, 2007
„Новинарството не е криминал“. Фото: Steve Rhodes, 2007  

Рестриктивната дефиниција  на новинарот преку работниот статус отвора можност неподобните новинари на кои, под притисок на власта ќе им биде прекинат работниот однос или ќе им биде затворен медиумот,  да  бидат прогласувани за “поранешни” и да им биде  одземен професионалниот идентитет.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Апсењето на новинарот на весникот Лајм, Бесим Ибрахими, за време на протестите во Скопје е

Тишината не е решение

на 30. 06. 2014 | |
Безизлез. Фото: brian donovan, 2012
Безизлез. Фото: brian donovan, 2012

Зарем има нешто од она што го сведочиме секојдневно кога станува збор за состојбата на новинарството што веќе не е кажано, за што не е алармирано, протестирано? Не еднаш, туку постојано и постојано. А, работите се лизгаат удолу речиси непречено.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Пораката што како аманет ни ја остави Роберто Беличанец дека „тишината не е решение“ не ја спомнувам пригодно, заради тоа

Економското елиминирање на новинарите го замени физичкото

на 16. 06. 2014 | | sq
7188089708_eff9541862_b
Покривање протест за трошењето пари за проектот Скопје 2014. Фото: vladmrk, 2012  

Оние што сѐ уште имаат работа работат во редакции во кои некогашните редакциски дебати се заменети со вертикален команден синџир, што значи „објавуваш или не објавуваш тоа што ќе ти се каже и како ќе ти се каже“. Уредувачката или новинарска независност се термини кои имаат статус на митски суштества, никој веќе во нив не верува.

 

Се грижи ли некој за Кежаровски?

на 3. 06. 2014 | |
„За замолчените новинари – за нивните гласови, зборови, слики и за вистината“. Canberra Nara Peace Park, Канбера, Австралија. Фото: Archives Act, 2011
„За замолчените новинари – за нивните гласови, зборови, слики и за вистината“. Canberra Nara Peace Park, Канбера, Австралија. Фото: Archives Act, 2011

Додека сега се чека Апелација и се издишува незадоволството во новинарската заедница со некакви оптимистички, но нереални сценарија, се прашува ли некој што се случува со тој човек и тоа семејство? Се прашува ли Нова Македонија што е со нивниот новинар што имаше хонорарен статус во моментот кога

Нечуен пискот за смисла

на 19. 05. 2014 | |
Катанец на објектив. Фото: Viktor Rosenfeld, 2007
Катанец на објектив. Фото: Viktor Rosenfeld, 2007

Жално е што треба да се случи морална или природна катаклизма, за стегите да попуштат и да се потсетиме на новинарството какво би требало и можело да биде.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Заборавената македонска певица Вања Лазарова и катастрофалните поплави во регионот комплетно ја сменија, барем за извесно време, медиумската содржина, оставајќи нѐ да се надеваме дека промените се, сепак, можни. Сѐ

Под сенката на дудинките

на 14. 05. 2014 | | sq
Just a sign of picking mulberry
Валкани раце на тастатура – од берење дудинки. Фото: Sina S, 2010  

Кој јадел дудинки знае: освен што рацете, устата и забите ќе ви добијат темно виолетова боја, дамките од дудинки на облеката едноставно не се мијат.

  На почетокот на минатиот век во Сплит и некои други градови во Далмација шеталиштето покрај морскиот брег , рива, како што ја нарекуваат , беше со дрворед од дудинки. Се додека

Претплатете се за најнови вести