verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: ВДИЕО: Ексклузивни детали за материјалите со кои се фалел Заев дека ќе ја сруши владата

on 6 - 02 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

ВДИЕО-Ексклузивни-детали-за-материјалите-со-кои-се-фалел-Заев-дека-ќе-ја-сруши-владата-Press24-crop-resize

 

Во овој напис ексклузивен е само насловот. Иако со него се најавуваат детали од „материјалите со кои лидерот на опозицијата се фалел дека ќе ја сруши владата“, од тие детали нема ниту трага. Текстот се темели само на претпоставки и на теории на двајца новинари, кои своите излагања ги изнесоа во дебатна емисија на МРТ, како и на изјави од анонимни извори од СДСМ. Поради тоа, вистинитоста на наводите не може да се утврди.

ВДИЕО  Ексклузивни детали за материјалите со кои се фалел Заев дека ќе ја сруши владата   Press24Линкуван наслов на анализираниот напис: ВДИЕО: Ексклузивни детали за материјалите со кои се фалел Заев дека ќе ја сруши владата

Датум и време на објавување: 01.02.2015

Датум на рецензирање: 04.02.2015

Рецензент: Ана Анастасовска

Овој текст спаѓа во низата написи кои деновиве ѝ беа сервирани на македонската јавност, полни со шпекулации за наводните материјали, односно „бомби“ со кои лидерот на СДСМ, Зоран Заев, му се заканувал на премиерот Никола Груевски, изнудувајќи од него техничка влада. Иако сѐ уште со сигурност не е потврдено дали такви материјали постојат и што тие содржат, медиумите веднаш беа преплавени со разно-разни теории. Авторот на овој текст, со бомбастичниот наслов, најавува ексклузивни детали од материјалите на Заев, но читајќи го написот, на читателот бргу му станува јасно дека од тие детали нема ништо.

„Метафорично кажано, на Заев некој му дал базука. И место да оди да пука, он сабајлето ја зема базуката и оди по маало, се шета, се фали, на некој самопослугата му ја изгорел. И сега кога доаѓа ред да дојде со базукава пред Премиерот и да рече: оружјево е тука, или те утепувам или ти е готова власта – он веќе незнае што да прави“, изјави уредникот на Сител Драган Павловиќ Латас за МРТВ.

Од воведот на написот јасно се гледа дека се пренесени ставови и мислења на уредникот на телевизијата „Сител“, кој учествуваше во дебатната емисија „Акцент“ на МРТ, емитувана на 1 февруари 2015 година, на тема акцијата „Пуч“. Во овој дел од дебатата, од која има пренесено и видеоснимка,  јасно е дека нема никакви детали од материјалите што наводно ги поседува Заев, туку само претпоставки и, како што вели самиот Латас, метафоричен приказ на целата ситуација.

Текстот содржи и пренесени изјави од друг весник, од анонимни извори од СДСМ, кои потврдиле дека снимките и материјалите биле систематизирани на англиски јазик и дека со нив Заев им се заканувал ним и на премиерот.

„Ми рече – не се занесувај, седи мирен да не се каеш, и тебе те има во материјаливе, чекај, полека, ќе ги срушиме, готови се со ова што го имаме од странците – наведуваат кандидати за пратеници од листата на СДСМ.“

Самиот факт дека станува збор за анонимни извори, ја доведува во прашање вистинитоста на исказите. Имено, овие изјави лесно можат да се оценат како лажни и невистинити бидејќи зад нив не стои конкретно име и презиме ниту, пак, за нив има потврда од СДСМ.

Во вакви ситуации, како што е сега актуелна акцијата „Пуч“, многу е лесно да се шпекулира и да се објавуваат непроверени информации за да се привлече што поголема читаност. Но, имајќи ја предвид сензитивноста на случајот, новинарите треба да се воздржат од сензации и да чекаат некое официјално лице или орган да објави некои конкретни детали. Сѐ друго објавено на основа на претпоставки и на изјави од анонимни извори, лесно може да „падне во вода“ и да се оцени како невистинито.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални, анонимни

релевантни, нерелевантни

повеќе извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

нема извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

делумна копија

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести