verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Quo Vadis, Зоран Заев

on 6 - 05 - 2014       
Овој напис го има и на: Албански

Ku-vadis-Zaev-skrinshot-final-crop-resize

Ова е текст со многу прашања, а со ниту еден одговор. Текстот нафрла тези, кои никако не можат да се спојат една со друга. Нема никакви допирни точки ниту со можните одговори ако ги има. Значи кармакаша од текст, кој нема никаво оправдување.

Ku-vadis-Zaev-skrinshot-finalЛинк до оригиналниот напис: Quo Vadis, Зоран Заев

Датум и време на објавување: 03.05.2014, 14:10

Датум на рецензирање: 05.05.2014

Рецензент: Владо Ѓорчев

 

ЗАНАЕТСКА УТКА ОД ТЕКСТ

Не се ни трудиме да бараме вистина во текстот затоа што ниту тој има намера да ја прикаже. Тука рецензираме еден текст, кој е школски пример дека не е новинарски, туку некој друг жанр, затоа што не се обрнало внимание на занаетските правила.

Нема извори на информација, туку целиот текст е на база на шпекулации. А, за да се поткрепат шпекулациите има едно големо – НИШТО. Вакви текстови, сме кажале и порано, се пишуваат за 5-6 минути. Тој има нешто како нафрлени тези или тоа барем изгледа така. Но, тоа би изгледало, на пример, како да буричкате во контејнер за да најдете чисто и свежо овошје.

 

ПРИСТРАСНОСТ ВО НАМЕРАТА

Целиот текст е пристасен, се гледа дури и од авион. Не може инаку да се напише ваков текст, ако нема пристрасност уште во намерата.

Целиот „новинарски производ“ е всушност коментар. Но, текстот „успешно“ е ставен во рубрика Македонија. За волја на вистината, ова нешто не би поминало ниту во рубриките „Верувале или не“, а не, пак, во рубрика од типот на Коментари или Колумни.

Оргинален текст напишан набрзина, нема разграничување на посочените тези, туку брзо и брзоплето се поминува од една до друга теза, за помалку или повеќе, кога ќе го дочитате до крај (ако морате) да се изморите и да речете дека залудно сте го потрошиле своето време.

Насловот сака да му даде некоја интелектуална жичка на текстот, но со првата реченица од текстот идејата паѓа во вода.

Фотографијата е ставена колку за илустрација.

Нема што да се заклучи за ваков текст. Непотребно е. Доволно е и ова време што ви го одзедовме за да ја прочитате рецензијата. Затоа што, сѐ понатаму што и да се каже за овој текст е бесмислено.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

неофицијални, анонимни

нерелевантни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

несензационален

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести