verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Хулиганска пресметка на Делии и Гробари во Куманово

on 30 - 12 - 2013       

Сител-Телевизија-www_sitel_mk_mk_huligan-crop-resize

Новинарот може да одбере повеќе начини како да компонира вест, но таа во секој случај мора да ги содржи основните елементи на оваа новинарска форма. Тоа подразбира да одговори на оние пет фамозни прашања кои ги повторуваме во „секоја“ рецензија. Во овој случај рецензираме „нешто“ што би требало да се нарече вест, но е далеку од тоа.

FireShot Screen Capture #081 - 'Хулиганска пресметка на Делии и Гробари во Куманово I Сител Телевизија' - www_sitel_mk_mk_huliganЛинк до оригиналниот напис: Хулиганска пресметка на Делии и Гробари во Куманово

Датум и време на објавување: 25.12.2013, 14:13

Датум на рецензирање: 28.12.2013

Рецензент: Александар Писарев

Вистинитост: Не може да се докаже дали ова навистина се случило, бидејќи во веста  нема одговор на основното прашање: „кога“?.

Извори на информации: Се повикува на информација од полицијата дека :„двајца кумановци ќе одговараат кривично“. Не е доречено дали се однесува баш на тие двајца кумановци и баш за тоа дело. Реченицата не е поврзана во контекстот, па можеме да се сомневаме дали изворот се однесува на оваа вест.

Содржајност: Нема содржина од која читателот би можел да дознае што, кога и каде се случило во Куманово. Веста почнува со: „Делии и Гробари се степаа во Куманово…“.  Читателот може да помисли дека некакви делии се степале со работниците од погребното претпријатие, бидејќи во првата реченица не е појаснето дека се работи за навивачки групи. Каде се степале? На стадион ? Кога ? За време, или после натпреварот? Тоа се прашања на кои немаме одговор, па според тоа немаме ни содржина на вест.

Оригиналност/Плагијат: Не може да се утврди, нема потпис на авторот.

Квалитет на насловот: Стереотипен и непривлечен за читателите.

Фотографија: Како илустрација „залепени“ симболи на навичките групи „Делии“ и „Гробари“.

Заклучок: Единствениот заклучок е авторот следниот пат, кога ќе одлучи да пишува вест, да се придржува до основната формула за овој новинарски произвиод, тоа е: да даде одговор на овие пет прашања: кој, што,  кога, каде, како?


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

нема извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести