verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: ФОТО: Слаба посетеност на денешната геј парада во Скопје

on 21 - 11 - 2014       

wwwpress24mk_node_128914-crop-resize

 

Текстот:„ ФОТО: Слаба посетеност на денешната геј парада во Скопје“, ја манипулира јавноста за настанот што се случи во главниот град на 16 ноември 2014 година, по повод Меѓународиот ден на толеранцијата. Материјалот преку насловот испраќа погрешна порака дека во Скопје  имало геј-парада. Иако, всушност, станува збор за  Маршот на толеранцијата  во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права и невладината „Цивил – Центар за слобода“.

www.press24.mk_node_128914

Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Слаба посетеност на денешната геј парада во Скопје

Датум и време на објавување: 16.11.2014, 14:58

Датум на рецензирање: 19.11.2014

Рецензент: Оливера Војновска

 

СВЕСНО ДЕЗИНФОРМИРАЊЕ НА ЈАВНОСТА

И, не само во насловната конструкција, погрешната информација  е пласирана и во првата реченица од текстот:

„Денешната геј парада во Скопје која се организираше под насловот Марш на толеранцијата помина со многу слаба посетеност.“

А, точната информација е дека се одржа шестиот по ред Марш на толеранцијата под мотото „Правда! Слобода! Еднаквост!“, во кој учествуваа претставници на невладини организации и активисти за човекови права. Освен организаторите (Хелсиншки комитет и „Цивил“), маршот го поддржаа и :

Национална мрежа против хомофобијата и трансфобијата, Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници“, ХОПС – Опции за здрав живот, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, Субверзивен фронт, Реактор – истражување во акција, ЛГБТИ-центар за поддршка,ЛГБТ-јунајтед Тетово, Женска алијанса, Женска граѓанска иницијатива „Антико“, Фондација „Метаморфозис“, Младински образовен форум, Плоштад „Слобода“, Фондација „Отворено општество Македонија“.

На протестот беше изразен револт поради зголемувањето на насилството, говорот на омраза и дискриминацијата.

„Говорот на омраза и делата сторени од омраза врз основа на расна, верска, етничка, полова, родова и сексуална ориентација како и институционализираната дискриминација врз основа на политичка припадност кои се резултат на длабоко вкоренети предрасуди и омраза неминовно продуцираа поделби и тензии во Република Македонија денес.“

Меѓутоа,  во написот акцентот намерно е ставен  на ЛГБТ-заедницата,  при што се чувствува дури и прикриено задоволство од „слабата посетеност“.

 

„НИКОЈ НЕ ИМ ДОЈДЕ НА ХОМОСЕКСУАЛЦИТЕ!“

Иако се работи за куса информација, сепак, во неа е премолчено дека се одбележува Светскиот ден на толеранцијата, како и тоа дека организаторите го вперија прстот кон Владата која се посочува како главен виновник за ширењето на говорот на омраза и нетолеранцијата во општеството.

„Владата на Република Македонија во последните години практикува нетолеранција, промовира омраза против различните и ги остава неказнети сите што прават кривични дела, односно дела сторени од омраза. Говорот на омразата е промовиран токму од највисоките институции на оваа земја.“ (Џабир Дерала)

Ваквото селективно претставување на поентите од протестот  буди сомнеж дека се немало намера објективно да се информира за настанот. Впечаток е дека и фотографиите не се приложени за да информираат, туку од сеирџиски побуди за да се докаже дека „речиси никој од  граѓаните не им се придружил“ и во стилот „еве, уверете се никој не им дојде на хомосексуалците!“

Тендециозниот наслов кој ја наведува публиката на погрешно мислење – дека се работи за неуспешна геј-парада – во една завиена форма покажува нетрпеливост кон хомосексуалната заедница и оди на линија на дискриминација.

Намерното изместување на фокусот на Маршот на толеранцијата  и отсуството дури и на обид да се каже суштината зошто се одржува маршот, по кој повод и  кои се неговите цели, јасно покажува дека во овој спинерски производ е нарушен темелниот принцип во новинарството – почитувањето на вистината и правото на јавноста да биде информирана во согласност со членот 16 од Уставот на Република Македонија.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

делумно

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност, друга пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

во завиена форма

не потикнува на насилство

на линија на дискриминација според сексуална ориентација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести