verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Неимар нема да оди во затвор

on 23 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Албански

vecer

 

[Рецензија: Жалбата е одбиена: Неимар две години зад решетки!] 

 

Каков заклучок да извлече од оваа медиумска содржина читателот. Популарниот фудбалер ќе оди во затвор или не?!? Насловот гласно вика: „Неимар две години зад решетки!“, а внатре во текстот пишува:

„Тоа значи дека и да е прогласен за виновен, Нејмар нема да оди во затвор, со оглед на тоа дека претходно не бил осудуван. Исто така, тоа значи дека Неимар нема да мора евентуално да ја напушти Барселона“.

Како може да се помисли дека вакви две, толку спротивставени становишта е можно да има во еден новинарски текст, е навистина несфатливо.

Тоа е суштинската грешка во овој тескт, но не помалку грешка е и во една иста реченица еднаш да напишете „Нејмар“, а вториот пат „Неимар“. Во име на професионалниот однос кон професијата.

02212017-Vecer-NeimarЛинк до оригиналниот напис: Жалбата е одбиена: Неимар две години зад решетки!

Датум и време на објавување: 20.02.2017, 21:46

Датум на рецензирање: 22.02.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

АМАТЕРСКА ПОСТАПКА

Ако се обидеме да лоцираме некое логично објаснување за оваа аматерска постапка, тоа е дека единствената намера била да се добијат колку што е можно повеќе кликнувања. Бидејки ваков категоричен наслов, врзан за една многу позната, планетарна фудбалска ѕвезда, секако ќе донесе кликнувања. Но, тоа е крајно непрофесионално и манипулативно.

Манипулативна е и фотографијата, која во овој случај имала задача само да ја поткрепи медиумската „измама“, а, внимавајте, судската постапка и не е завршена!

Освен сето ова, овој текст е проблематичен и од асект на изворот на информациите. Извор нема. Текстот е пишуван како да се случувал во соседството на медиумот!


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

Делумно

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

лажни информации

не аплиактивно

комерцијална пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести