verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Не секој текст е вест

on 25 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Ilirida - Edhe pas skandalit të “bombave”, Musa Xhaferi ka fytyrë të uron besimtarët myslimanë për Fitër Bajram

 

[Рецензија: И по скандалите со „бомбите“, Муса Џафери има образ да им го честита Фитр Бајрам на муслиманските верници]

 

Шпекулативните наслови не се дел од етичкото и професионално новинарство. Но, исто толку важни при објавувањето на вестите се и основните начела што треба да ги содржи еден текст за да се смета за вест.

Ilirida - Edhe pas skandalit të “bombave”, Musa Xhaferi ka fytyrë të uron besimtarët myslimanë për Fitër BajramЛинк до оригиналниот наслов: Рецензија: И по скандалите со „бомбите“, Муса Џафери има образ да им го честита Фитр Бајрам на муслиманските верници

Датум и време на објавување: 17.07.2015

Датум на рецензијата: 19.07.2015

Рецензент: Фатљуме Дервиши

Текстот што го рецензираме најпрвин ги нема потребните елементи на една вест. Тој, едноставно, пренесува една изјава, но не е напишан со елементите што ја определуваат една вест.

Освен што се работи за осакатена „вест“, таа има и шпекулативен наслов. Новинарот покажува субјективност и едностраност, употребувајќи речник што сугерира омаловажување.

Притоа, текстот има само еден пасус каде што се пренесува честитката за празникот Бајрам. Ништо во тие малку редови не го потврдува тоа што е напишано во насловот.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

1 извор

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

шпекулира

некреативен

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести