verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Насловот „сам себе го убил“

on 15 - 07 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Press 24 za ubiecot

 

[Рецензија: Рецензија: Анализата докажа – Владица ја убил и Јелена]

 

Овој производ е класичен пример за дисфункционална врска меѓу насловот и содржината на написот. Пласирана е бомбастична информација во насловната конструкција, која нема поткрепа во текстот. Со други зборови, насловот e дезинформација.

 

 1111Линк до оригиналниот напис: Анализата докажа – Владица ја убил и Јелена

 Датум и време на објавување: 13.07.2016, 17:36

 Датум на рецензирање: 15.07.2016

 Рецензент: Владимир Мирчески

 

 „АНАЛИЗАТА ДОКАЖА“ – ЗАСТРЕЛАНА ВИСТИНИТОСТ

Желбата за сензационалност, односно за повеќе кликнувања, ја „застрелала“ вистинитоста на материјалот. Познато е дека насловот е тоа што прво го привлекува вниманието на читателот. Оттука, кроењето насловни конструкции бара внимателност и чувство за балансирање меѓу атрактивното и вистината, за да не се загуби курсот на текстот и за сметка на „бомбастичноста“ да се пласира дезинформација за чувствителна ситуација, како што е можна поврзаност на еден човек со неколку убиства во Србија. Во овој случај не се успеало во тоа – имаме целосна некоординираност меѓу насловот и содржината – чиниш ден и ноќ.

„Анализата докажа – Владица ја убил и Јелена“

„…Полицијата испитува дали Владица може да има некаква врска со злосторството во Борча (убиството на Јелена)“.

Сега, ја убил ли младата пејачка или не? Анализата е завршена или надлежните сѐ уште испитуваат?

Конфузијата е сериозна, не е одговорено на сериозниот предизвик:

Доколку информацијата не може да се потврди или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави“;

„Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно“ – член 1 од Кодексот на новинари.

Овој материјал е уште еден пример за злоупотреба на насловната конструкција која треба да донесе атрактивност и сензационализам, но, за жал, истовремено претставува и дезинформација која ја поткопува веродостојноста на целиот текст.

 

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

1 извор

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести