verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Листерија за новинарска хистерија

on 23 - 07 - 2014       

072320140-NetPress-Listerij-crop-resize

[Рецензија: Осомничени домашни месни производители како епицентар на смртоносната листерија]

Зошто пишувањето за бактеријата „листерија“ би се претворила во хистерија? Или, неодржило новинарство или новинарска постапка, која како краен ефект има вознемирување за публиката и неосновано обвинување.

Зошто? Еве еден добар пример како се распаѓа неодржливото новинарство. Ќе го прикажеме тоа низ вивисекција на насловницата и најбитните пасуси на оваа медиумска содржина.

072320140-NetPress-ListerijЛинк до оригиналниот напис: Осомничени домашни месни производители како епицентар на смртоносната листерија

Датум и време на објавување: 22.07.2014, 11:18

Датум на рецензирање: 23.07.2014

Рецензент: Зоран Бојаровски

Главната, неоснована, поента овој новинарски текст ја има уште во насловот во кој, за разлика од сите други медиуми што објавија информација истиот ден поврзан со појавата на бактеријата, е единствениот кој излезе со најава за „домашни месни производители како епицентар на смртоносната листерија“.

Еден ваков наслов бара докази веднаш во лидот, односно во главата на текстот. Но, наместо докази, има само повторување на тврдењето од насловот:

„… ја имало во производите на две домашни месни индустрии, дознава (медиумот, н.з.) од добро информирани извори.“

И толку! Толку од добро информираните извори. Никаква поблиска локација на „добро информираните“ извори. Како да е информација за откриената тајна на размножувањето на црвенокрилните пеперутки на островот Хичнеми Чуе во Тихиот океан.

Како да не се работи за Македонија и за една опасна појава која се однесува на здравјето на луѓето, кој е еден од примарните интереси. Нема извори и оттука почнува распаѓањето на новинарската постапка.

Во четвртиот пасус од Институтот за јавно здравје „одбиваат“ да потврдат дека бактеријата е пронајдена во производите на две компании за месни производи, а од Ветеринарниот институт информираат „дека во анализите на мостри кои редовно ги прават на домашни и увозни производи, засега не е најдена оваа бактерија.“

Но, новинарскиот вирус од насловот е веќе посеан со неподнослива леснотија, а медиумот не се ни обидува да се самопорекне, но, затоа, внимателниот читател не може, а да не забележи дека тезата се самораспаѓа, зашто е неодржлива.

И на крајот навистина –  Зошто пишувањето за бактеријата „листерија“ би се претворила во хистерија? Кому му „служи“ едно вакво новинарство?


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

Делумно

Делумно

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

не може да се утврди

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести