verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Valon

Рецензија: Оценувањето од Гемиус: Zhurnal.mk лидер за информирање на албански

на 21. 01. 2014 | | sq
Во ова статија се врши искривување на информации, пласирајќи една употребана вистина.  Иако во написот се служат со легитимни извори, јасен е неизабалансираниот пристап на авторот за го фаворизира положбата на порталот на кому и тој самиот му припаѓа. Во текстот се пласира информацијата дека според оценувањето на ALEXA, порталот Zhurnal.mk доминира како апсолутен лидер меѓу други албански портали. Ова  може да се забележи дека тоа не е точно по анализата на линковите дадени подолу, каде  се презентирани четири категории каде се мери популарноста на веб-сајтовите. Zhurnal.mk доминира само во две од нив, тоа во никој случај не го прави „апсолутен лидер“. Линк до оригиналниот напис: Оценувањето од Гемиус: Zhurnal.mk лидер за информирање на албански   Датум и време на објавување

Рецензија: Хрватска ја легализира марихуаната, Хрватите тргнуваат на туризам за Лазарат (видео)

на 21. 01. 2014 | | sq
Веста е основана врз едноставни коментари на веб страницата за размена на видео материјали, јутуб. Речиси сите информации кои се споменуваат како извори, не се ништо друго освен коментирања без кредибилност за да се основа една новинарска информација. Но, едно од главните прекршување во овај напис врз новинарските норми, се наоѓа токму на овој наслов, кој не само што ја дезориентира јавноста, но е и целосна фикција на авторот. Наводното тврдењето „Хрватска ја легализира марихуаната“, не само дека не може да се најде во текстот, но таква информација не е дадено во ниту еден од локалните и регионалните медиуми. Паѓа во вода остатокот на насловот, во која се наведува дека „Хрватите заминеле за Лазарат“. Ова, и покрај тенденцијата да се

Претплатете се за најнови вести